2014-ben érkeztek meg a profi mezőnybe, és sokáig csak az Adam állán lévő kis heg segített megkülönböztetni őket. Mert legyünk őszinték, verseny közben, a helikopter képéből azért az elég nehezen kiszúrható, hogy Simon öt perccel idősebb, 

egy centivel kisebb a tesónál.


Ettől a szezontól kezdve elváltak útjaik, mivel Adam elfogadta az Ineos ajánlatát. A most zajló Katalán körön pedig - profi pályafutásuk során először - egymás ellen versenyezhetnek. Vagyis elég könnyű lett megkülönböztetni őket.
De nem volt ez mindig így. Nézzük elsőként a tényeket:
Kerékpár
Vas Blanka: „Egy dobogónak tudnék örülni”
4 ÓRÁJA
- Mindketten 1992. augusztus 7-én születtek (vagyis most 28 évesek)
- Simon az idősebb, hisz 5 perccel előbb született
- Mindkettőjük versenysúlya 58 kiló, Adam 173 centi, azaz egy centivel magasabb Simonnál
- Először mindketten a pályasportba szerettek bele, és csak aztán jöttek át az országútra
- Bár kereste őket a Sky, 2014-ben a  Orica-GreenEdge csapatától kapták meg az első profi szerződésüket
- Mindketten voltak fehér trikósok a Touron (Adam 2016-ban, Simon egy évvel később)
- Ketten együtt 35 profi győzelemnél járnak (Simon vezet 20-15-re)
Most pedig jöjjenek az apró részletek, melyek alapján sokáig megkülönböztettük őket (a borostát most hagyjuk):
- Simon homloka egy kissé szélesebb
- Adamnek van egy heg az állán (a 2015-ös Tirrenón szerezte)
- Simon elülső fogai kissé ferdék, míg Ádámé egyenesebbek

***


A Yates-tesók Anglia északnyugati részéről, Bury-ből származnak. Lancashire nyirkos, sötét, eső áztatta vidék, nem igazán alkalmas terep egy fiatal kerékpáros számára.
"Hazamentünk a suliból, bekaptunk valamit, aztán felraktuk a lámpákat és elkezdtünk tekerni. Általában két órát mentünk a fagyos hidegben, és teljesen sötétben"  - mesélte a kezdetekről Adam.
"Össze sem lehet hasonlítani Andorrával. Otthon mindig esik az eső, és kellemetlen hideg van"  - mondja Simon. A Yates tesók - ahogy sok más profi kerékpáros - az édesapjuk miatt kezdtek tekerni. Aki sokáig futott, aztán áttért a kerékpársportra, majd a barátai miatt néha elkezdett kijárni a közelben lévő manchesteri velodrome-ba.
"Egyszer a srácok is kijöttek velem, és nagyon megtetszett neki a közeg" - meséli John, a Yates-tesók édesapja.

0_war_men_030714toursimon_08.jpg

Fotó: Eurosport

Adam és Simon nagyjából ekkor, kifejezetten fiatalon határozta el, hogy profi kerékpáros lesz.
"A legtöbb tizenéves srác arról álmodozott, hogy bekerül a Manchester Unitedbe"  - mondja Susan, az édesanyjuk. "Simonék is ugyanígy beszélgettek egymás közt, csak épp arról volt szó, milyen lesz majd profi klubban tekerni. A velem egyidős szülők mindig aggódhattak, hogy merre jár a gyerekük, mit csinál egy buliban, én tudtam, hogy a velodrome-ban jó kezekben vannak."
Aranyos sztori, de Simon pályafutása konkrétan egy hazugsággal indult. A Manchester’s National Cycling Centre ugyanis felvételt hirdetett, de csak 10 éves kor felett lévő gyerekek kerülhettek be a csapatba. Mivel Simonnak még pár hónapja "hiányzott", a szülők beleegyezésével egy kicsit idősebbnek vallotta magát. És mivel semmit nem kellett papírral bizonyítani, bekerült a programba. Idővel ennek lett az eredménye egy pontversenyben szerzett 2013-as világbajnoki cím, majd a váltás, és jöhetett az országút.
Kevesen tudják, de a Yates-tesók az FDJ-nél is jártak "próbajátékon". Thibaut Pinot tesója, a francia csapatnál edzőként dolgozó Julien végezte el az első tesztjüket.
"Húszéves versenyzőtől addig még nem láttam ilyen jó számokat. És ami külön extrának számított, hogy fejben is nagyon rendben voltak."

WATSON_00004271-043-2.jpg

Fotó: Eurosport

Több utánpótlásedző megjegyezte például, hogy Adam ösztönösen azt nézte verseny közben, mikor és hol tud segíteni a társaknak. Persze csak akkor, ha épp nem volt harcban a győzelemért. Sokan mondják, hogy a srácok ugyanúgy néznek ki, de ez nem igaz. 
Nem is egypetéjűek. Nyilván hasonlítanak, de az orruk például nem pont ugyanabba az irányba néz. Simonnak egy kicsit szélesebb a mosolya, az arcuk is másmilyen formájú, és Adam általában borostásabb, mint a bátyja.
"Amikor először találkoztam mindkettőjükkel, nem voltam könnyű helyzetben  - meséli Dave McPartland, a Mitchelton egyik edzője. "Adamnek konkrétan háromszor mutatkoztam be. A harmadik alkalom után finoman jelezte, hogy párszor már találkoztunk."
A személyiségüket illetően már nehezebb különbséget tenni. Adam egy kicsit többet beszél, hajlamosabb irányítani a társalgást, és gyakrabban szólal meg először. Ugyanakkor Simon az, aki határozottabb válaszokat ad a kérdésekre. De alig van különbség, mindketten rendkívül magabiztosak.
Sokkal érdekesebb őket mint kerékpárosokat összehasonlítani. Útjaik akkor váltak egy kicsit szét, úgy három évre, amikor Simont beválogatták az Olympic Academy  elnevezésű utánpótlás-programba, míg Adamet nem. Simon így átmenetileg a pályakerékpár, míg a tesó az országút felé fordult.

Simon_Yates_celebrates_2013_track_cycling_world_championships_Minsk1.jpg

Fotó: Eurosport

Simon, aki 2013-ban megnyerte a pontversenyt a pályakerékpáros vb-n, a sprint- és a taktikai érzékét fejlesztette elsősorban, és persze szedett is némi izmot magára. Eközben a testvére a hegyi menő képességén javított sokat Franciaországban.
Aztán jött a 2013-as L'Avenir, ahol Adam második lett összetettben, Simon pedig szakaszt nyert. Az ausztrál válogatott akkori edzője egyből jelezte is az Orica vezetőinek, hogy érdemes lenne lecsapni rájuk. És viszonylag gyorsan, hisz a Sky is érdeklődik. Dave Brailsford nagyon akarta őket.
"Kaptunk ajánlatot a Lamprétól, az FDJ-től, Simont különösen szerette volna a Sky, de szerintem az Oricával a lehető legjobban döntöttünk. Ők épp kezdték felépíteni egy háromhetes esélyes csapat alapjait. És akkoriban hallottunk arról, hogy dolgoznak a Sky-nál, és nem szerettünk volna "rabszolgaként" tekerni " - meséli a csapatválasztás okairól Adam.
"Lehet, hogy pénzügyileg jobb lett volna a brit csapat ajánlata, de egy jó program nélkül mit ért volna a magasabb fizetés? Amúgy is, az Orica ajánlata már az asztalon volt, a Sky-jal pedig csak pár mailt váltottunk. Akkoriban még nem volt közös menedzserünk, de egy helyen akartuk folytatni. Nyilván nem vártuk el, hogy teljesen hasonló legyen a versenyprogramunk, de közös csapatban gondolkodtunk"  - mondja Simon.

GettyImages-1131151468-2-920x613.jpg

Fotó: Eurosport

A tesók útjai sokáig nem váltak el, a 2018-as Tour után együtt hosszabbítottak 2020-ig, és a mai napig együtt laknak Gironában. Persze nem szó szerint egy helyen, de közös emeleten bérelnek lakást. 
"Ez így pont olyan, mintha otthon lennénk" - meséli Simon. "Van, hogy hetekig nem futunk össze, de az is előfordul,  hogy minden nap együtt reggelizünk. Adammel egy baj van, imád hangosan zenét hallgatni. House zenét... Amivel nem lenne nagy baj, csak ezt néha éjfél környékén teszi." 
Simon 2018-ban pályafutása legjobb évét futotta. A háromheteseken összesen négy szakaszt nyert, a Girón két és fél hétig uralta a versenyt, de az utolsó két hegyi etapra emlékezetes módon elfogyott. Az emlékezetes Froome-támadás napján majdnem 40 percet kapott, és minden esélyét elvesztette, még a dobogóra is. 
Talán kevesen emlékeznek rá, de végül huszonegyedik lett összetettben. Azok után, hogy a második pihenőnapon már mindenki odaadta neki a rózsaszín trikót. 

adam-simon-yates.jpg

Fotó: Eurosport

Pár hónappal később a Vueltán, szemmel láthatóan tanult az esetből, nem akart mindent azonnal, okosan visszafogta magát, és ennek az összetett győzelem lett a jutalma. Az ráadásul külön öröm lehetett számára, hogy a harmadik hét végén többször is számíthatott Adam segítségére. 
A tavalyi furcsa - és most már tudjuk, utolsó közös - év, inkább Admanek sikerült jobban. A tesó hiába nyerte meg a Tirrenót, a COVID miatt korán ki kellett szállnia a Giróról. Adam közben UAE Tout nyert a nagy leállás előtt, majd hozott egy kilencedik helyet a Tourról. Ezzel búcsúzott a csapattól, ahol 2014-ben elkezdhetett a profi karrierjét. 
Télen ugyanis az Ineos-hoz igazolt, annak ellenére, hogy Simon egy rövid ideig azért próbálta győzködni.
"Minden megy tovább a maga útján, de már a stábbal és a társakkal való első találkozásnál is éreztem, hogy hiányzik Adam. Régebben, még az utánpótlásban versenyeztünk egymás ellen, szóval ezzel a részével nem lesz gondunk. Persze, próbáltam rábeszélni arra, hogy maradjon, sokat beszéltünk erről, de nem mennék bele a részletekbe, hisz ez csak kettőnkre tartozik. Néha nehéz döntéseket kell hozni az életben."

ExGi6M2WEAgo9Fj.jpg

Fotó: Eurosport

Cyclingtips, Cyclingnews
Kerékpár
Philippe Gilbert búcsúzik: „A virágokat a dobogón adjátok ide, ne a rajtnál, köszi!”
10 ÓRÁJA
Kerékpár
Karbonsemlegesség karbonvázon?
TEGNAP 15:27