Mindent elmondó kép: a Tour de France utolsó szakaszát követően a Sky tagjai közül többen már vasárnap este hazautaznak. „Voltam én már olyan csapat tagja, amely semmit sem nyert az egész Touron, de az utolsó este még így is mindenki együtt maradt. Meg kell még tanulnia veszíteni ennek a társaságnak” – mondta a világ egyik legerősebb kerékpáros együtteséhez tartozó stábtag. Bradley Wiggins 2012-es, és Christopher Froome tavalyi összetett győzelme után idén a gárda semmit sem nyert. Na jó, Mikel Nievét az egyik napon a legharciasabb versenyzőnek választották. De ez ezen a szinten a piros rajtszám kb. annyit ér, mint Oscar gólja 0-7-nél a németek elleni világbajnoki elődöntőben. Vagy talán még annyit sem.
Pedig a kék-feketék idén is úgy vágtak neki Leedsben, vagyis hazai környezetben – igaz csak két brittel – a francia körnek, hogy tripláznak. Aztán a címvédő Christopher Froome bukott a negyedik szakaszon, az ötödiken pedig fel is adta a küzdelmeket. A B-tervként elhozott Richie Porte a Chamrousse-on szállt el végleg. Ennek csak egy előnye volt: „amíg tavaly az emberek köpködtek minkét, idén többször hallottam, hogy kiabálják a nevemet az út szélén, hogy szurkolnak nekem. Az esélyteleneket mindenki szereti” – viccelődött az ausztrál.
Persze egy olyan dúsgazdag csapatnál, mint amilyen a Sky, mindez édeskevés. Itt eredmények kellenek, méghozzá azonnal. Lehet, hogy a Bretagne-Séché elégedett az idei szereplésével, és a hárommillió eurós költségvetésével, az első számú embere nélkül valóban nem is teljesített rosszul, de a szponzor megmutatása Dave Brailsfordéknál még a minimális cél elérését sem jelenti. Ráadásul a versenyzői nem is voltak annyira sokat elöl, mint a kis francia klub tagjai. „Sokat nyertünk a Sky-al, és egyszer el kellett jönnie annak a pillanatnak, amikor ez a sorozat megszakad. Csalódást keltő, de az élen maradni jóval nehezebb, mint oda kerülni.” – mondta a menedzser.
Olympic Games
Primoz Roglic: „Hülyeség ezt a sikert egy Tour-győzelemhez hasonlítani”
TEGNAP 08:59

Bőven lesz dolga Sir Dave Brailsfordnak

Fotó: Eurosport

Az érdekesség az, hogy talán éppen neki a legnehezebb feldolgoznia mindezt, hiszen rajta kívül gyakorlatilag már mindenki járt ebben a cipőben. Ő viszont az első két nehezebb év után a harmadikban és a negyedikben is nagyon simán megnyerte - ráadásul két különböző - versenyzőjével a legnagyobb kerékpáros körversenyt. „Rendkívül kritikus – meséli róla Nicolas Portal sportigazgató – folyamatosan kérdéseket tesz fel: normális, ami történt? Nem az? Ami biztos, hogy nem volt mázlink, most az a feladat, hogy csökkentsük a szerencse szerepét.”
A hírek szerint Porte elszállása után két nappal már tartott egy eligazítást a walesi, ahol próbált lelket önteni a stábtagokba. Jelenleg azon gondolkodnak, hogyan kéne változtatni a helyezkedésen, hogy legközelebb ne történhessen meg az, ami Froome-mal idén. Ebben az évben a betegségek száma is kiugróan magas volt, ezért azt is megvizsgálják, milyen levegő jött ki a busz légkondijából.
A 2015-ös Tour de France számunkra most kezdődik” – nyilatkozta Brailsford. Lehet, hogy a Vuelta megnyerésével, hiszen Froome a hírek szerint rajthoz áll a spanyol körön. Jelenleg Amerikában készül, saját véleménye szerint fejben már rendben van, most várja, hogy a csuklója is teljesen rendbe jöjjön.
A Sky szereplése a Tourokon | Create Infographics
A keretben is lehet változás
Péntektől lehet bejelenteni az új igazolásokat, egyáltalán nem lennénk meglepve, ha a Sky előrukkolna egy nagy névvel. Richie Porte számára az idei év jelentette a nagy lehetőséget, de nem tudott élni vele, a Giro előtt annyit betegeskedett, hogy végül nem is állt rajthoz, a Touron pedig az ötödik szakasztól kezdve ő volt az első számú ember, de a Chamrousse-on, ahol igazán jól kellett volna mennie, teljesen elszállt.
Mivel Wiggins sem lesz már fiatalabb, és az országúton jelenleg csak a Roubaix érdekli, egyáltalán nem meglepő, hogy több összetett menőt is szóba hoztak az alakulattal. Ilyen Wilco Kelderman, akinek jelenlegi csapata, a Belkin jövőre kisebb költségvetésből gazdálkodhat. Az idei Giro egyik felfedezettjének távozásának esélyét az csökkenti, hogy több forrás már biztosra veszi Mollema eligazolását a Trekbe, az pedig meglepő lenne, ha egyszerre két ilyen versenyzőtől is megválnának a hollandok. Kelderman mellett Lars Petter Nordhaug – aki már volt a csapat tagja – és a klasszikus menő, a Tour kockaköves szakaszát megnyerő Lars Boom neve is szerepel a kiszemeltek között. Rajtuk kívül Warren Barguil érkezhetne, aki idén kimaradt a Giant francia körös keretéből, őt egyébiránt az Astana is szeretné magához csábítani. Más kérdés, hogy a hírek szerint hosszabbítani fog a jelenlegi csapatával.
A már biztos jövő évi csapattagok a spaziociclismo.it szerint:
Ian Boswell, Philip Deignan (15), Nathan Earle, Bernhard Eisel (15), Chris Froome (16), Sergio Henao (16), Sebastian Henao, Peter Kennaugh, Vasil Kiryienka (15), David Lopez (16), Mikel Nieve (15), Richie Porte (15), Salvatore Puccio (16), Luke Rowe, Kanstantsin Sivtsov, Ian Stannard, Ben Swift, Geraint Thomas (16)(Zárójelben, hogy melyik évig van aktuális szerződése az adott versenyzőnek. Thomas két napja hosszabbított, Wiggins pedig hamarosan szintén aláír 2016-ig.)
Olympic Games
Evenepoel a mai nap után nem indítaná magát az időfutam vb-n
TEGNAP 16:57
Olympic Games
Roglic nyerte az olimpiai időfutamot
28/07/2021 10:15