Joao Almeida első profi évében 15 napig viselte a rózsaszín trikót a Girón, és a verseny végére is három percen belül tudott maradni a végső győztes Tao Geoghegan Harthoz képest. Az alábbiakban elmeséli, hogyan élte meg a számára áttörést jelentő 2020-as szezont.


Az elmúlt év a fiatalokról szólt, és bár Almeida nem szerzett akkora győzelmeket, mint Pogacar, Evenepoel vagy akár Hirschi, a 22 éves portugál versenyző olyat ment a Girón, amire még sokáig emlékezni fogunk. A harmadik szakaszon szerezte meg a rózsaszínt, és a stelviós napig magán is tartotta. 
"Ha visszamehetnék az időben, semmin sem változtatnék"
- mondta
Almeida
.
"Nagyon különleges érzés volt rózsaszínben tekerni. Tulajdonképpen ez a Giro tett engem felnőtté. Megtanultam, hogy egy háromhetes cefetül nehéz, azon múlik minden, hogy hogy bírod fejben."
Tour de France
„A Tourt szívesen törölném az agyamból” – Enric Mas mélyről jött vissza a Vuelta-dobogóra
5 ÓRÁJA
Az összetett menőknek kifejezetten jót tett, hogy Almeida ilyen makacsul ragaszkodott a rózsaszínhez, ugyanis így a felelősség a Quick-Step vállát nyomta, nem az övékét. 
"A csapat elképesztő munkát végzett. Tizenöt napig rajtam volt a rózsaszín, aztán pikk-pakk elvesztettem. Szomorú voltam, még sírtam is egy kicsit, de összességében nagyon büszke vagyok, hogy ilyen sokáig viselhettem."
Abban, hogy ilyen sokáig élen tudott maradni összetettben, komoly szerepe volt annak, hogy kiválóan ment az egyenkéntiken. Az első szakaszon, Palermóban második lett, a hosszú időfutamon pedig úgy zárt hatodikként, hogy ő volt a legjobb az összetettben elöl lévők közül.
A Girót valószínűleg nem nyeri meg, de Joao Almeida hatalmasat megy élete első háromhetesén | Eurosport
Joao Almeida az elmúlt két hétben szembement minden kerékpáros klisével a Girón, hisz tizenöt napon keresztül viselte a rózsaszín trikót. A királyszakaszon megrogyott egy kicsit, úgyhogy mondhatjuk, hogy helyreállt a világ rendje. Ettől függetlenül a fiatal portugál versenyző hatalmasat megy élete első háromhetesén. A 17.
"Mindig is jó voltam az óra ellen, de tavaly erre különösen ráfeküdtünk, mert ez fontos része a versenynek. Most már ott tartok, hogy ez előny számomra a többiekkel szemben."
Az álom a 18. szakaszon ért véget a számára, amikor majdnem öt percet kapott Hindley-től és Geoghegan Harttól. Nem volt megrogyás vagy ilyesmi, a másik kettő volt borzasztóan erős.  Az utolsó időfutamon aztán megint odatette magát, úgyhogy emelt fővel távozhatott a versenyről. Természetesen tisztában van vele, miben kell még javulnia.
"Mehetsz jó időfutamot, de ha a megszerzett előnyt elbukod a hegyekben, akkor nem sokra mentél vele. Mindenhol a lehető legjobbnak kell lenned."
Almeida a QS előtt az Axeonnál, Axel Merckx csapatában töltött két évet, annál a csapatnál, ahol mások mellett Geogheagn Hart és Neilson Powless is versenyeztek. Itt nyert U23-as Liége-t, és lett második a Baby Girón 2018-ban. 
"Rengeteget tanultam az Axeonnál. Nélkülük nem tartanék ott, ahol tartok. Baromi sok segítséget kaptam, minden adott volt a fejlődéshez. Volt versengés egymás között, de sok barátot is szereztem. Mindenkivel jóban vagyok a régi csapattársak közül."
Merckx azt mondja, amikor Almeida hozzájuk került, fogalmuk sem volt, mire számítsanak. Nem tudták, miben lehet majd erős a fiatal portugál versenyző.

Joao Almeida

Fotó: Eurosport

"Bedobtuk őt a legkülönfélébb versenyekre, ami jót tett neki"
- mesélte
Merckx.
"Rengeteget tanult ezekből, a jó ég tudja, meddig jut. Jó a hegyeken, még jobb az időfutamban. Emberileg eléggé zárkózott és visszahúzódó. Idő kell neki, mire megnyílik, de utána sem lesz egy nagydumás. Verseny közben sem szereti, ha sokat beszélnek hozzá. Teszi a dolgát és koncentrál. Lenyűgöz, ahogy kezeli a nyomást és az elvárásokat, mindig végtelenül nyugodt és csak a feladatára összpontosít."
Almeida tehetséges úszó és focista volt, mielőtt elkezdett montizni, nem sokkal később pedig átváltott az országútra. 
"A monti után jött az országút. Azonnal megszerettem. Ahogy minden srác, én is imádtam versenyeket nyerni. Jöttek is a győzelmek, úgyhogy már juniorként tudtam, hogy jó leszek. Persze kétségek azért mindig vannak az emberben. A múlt eredményei önbizalmat adtak nekem, ugyanakkor tudom, a múlt nem garancia semmire. Bármilyen jó leszek, a kétségek mindig ott lesznek."
Arra is van megoldása, miért annyira jók mostanság a fiatalok. Röviden: jóval hamarabb válnak profivá, mint régen. A szó minden értelmében.

Joao Almeida

Fotó: Eurosport

"Tizennyolc éves korom óta iszonyú keményen dolgozom és 100 százalékig a kerékpárra fókuszálok. Régen ez szerintem nem így volt. Akkoriban a fiatalok sokkal lazábban vették a dolgokat. Mi egész egyszerűen nem engedjük meg magunknak, hogy bárhol is időt veszítsünk."
Merckx egészen biztos benne, hogy Almeida nagy versenyző lesz.
"Gyorsan szerez tapasztalatokat, már most tudja, hogyan kell helyezkedni. Rendkívül okos és nagyon jól kezeli a kerékpárt. Az idén bizonyította, hogy ő a jövő egyik legnagyobb reménysége."
Procycling
Kerékpár
„A szíve egy hegyimenőé, a megindulása egy sprinteré” – Bini Girmay számára határ a csillagos ég
12 ÓRÁJA
Kerékpár
Pogačar: „Nagyon jó lenne újra Bernal ellen versenyezni”
TEGNAP - 17:30