Negyvenöt nap Gran Canarián, az előző hónapban Peter Sagant is "utolérte" a koronavírus. Bár extrább tünetek nélkül lehozta a kényszerszünetet, nagyon sokat veszített. Hisz újra nulláról kell felépítenie magát.


Ez pedig annak fényében, hogy mindjárt itt a Sanremo, nem túl jó hír, és hát a Flandria sincs már túl messze. Sagannak hiányoznak a versenyek és a kilométerek, épp ezért döntött úgy, hogy pályafutása során először elmegy a Katalán körre. 
Ugyan már versenyzel, de csak átestél a víruson. Hogy vagy most?
Kerékpár
Van Aert: „Soha nem lesz belőlem háromhetes-menő”
9 ÓRÁJA
Jól, de még egy kicsit furcsa versenyezni. Két hónapig probléma nélkül edzettem, aztán jött a február és a vírus. Tíz napig voltam pozitív, nem volt lázam, de elég levertnek éreztem magam, és nem éreztem az ízeket. Tíz nap után teszteltek, negatív lettem, de ettől még nagyon lassan kezdhettem el újra az edzéseket. Előbb egy óra, aztán másfél, majd pihenőnap, nehogy túltoljuk. Összességében 3 hetet vesztettem, és ez ilyenkor nagyon sok.
Milyen volt a karantén?
Egy szép kis kerttel rendelkező apartmanban voltunk hármasban, így elég gyorsan telt az idő. Próbáltunk egy keveset erősíteni Jurajjal meg Baskával, volt emberünk, aki vásárolt nekünk, együtt főztünk, és a szokásosnál többet aludtunk. Ja meg persze nagyokat pókereztünk.

EwiTI6vWEAIRGNO.jpg

Fotó: Eurosport

Azért csak 45 napig voltál Gran Canarián...
El kellett fogadni a helyzetet. Szerencsére a technika van annyira fejlett, hogy a kisfiammal naponta tudtam video chatelni. A személyes találkozás nyilván teljesen más, Marlon nemrég kezdte el a sulit, jó lett volna ott lenni vele.
Amúgy nem jött jól neked ez a hosszabb leállás?
Kezdetben örültem neki, mikor megjelent a vírus, én is azt hittem, hogy pár hónap és vége lesz. Aztán már csak egy éve tart ez az egész. Nekem is hiányoznak a normális mindennapok. A családdal szerencsére minden rendben, de a nővéremet nagyon rég tudtam megölelni, és ugye apuék se tudnak utazni a versenyeimre.
Mondtad, hogy nulláról kell felépíteni magad, de mi lesz így a tavaszoddal?
A Sanremo egy hatalmas lottó lesz számomra. Nullán vagyok, nincs versenykilométer a lábamban, ezért is megyek el a Katalán körre. Erről pont hétfőn döntöttünk. Jól fog jönni a plusz egy hét tekerés a Flandria meg a Roubaix előtt.
Tavaly csak 1 győzelmed volt, viszont azt nem akárhol szerezted.
Ott tudtam nyerni, ahol még soha nem indultam. Kevés versenynapom volt a törlések miatt, a Touron meg nem akart jönni a győzelem. A sok dobogó után felszabadító érzés volt végre nyerni, ráadásul pont a Girón.

bettiniphoto_0490479_1_originali-1024x683.jpg

Fotó: Eurosport

Régebbi interjúkban kitértél arra, hogy sok az unalmas verseny. De mi a helyzet most? Van der Poelt, Van Aertot meg Alaphilippe-t nézve ez megváltozott?
Nehéz unatkozni manapság. Soha nem tudhatod, mi fog történni a következő pillanatban, totális az anarchia:) Tudom, hogy sokan várják, hogy ott legyek mellettük, de ez most még nem lehetséges. Le vagyok maradva, de izgulni nem kell értem, lassan megérkezem. Voltam már korábban is mélyen, nincs ebben semmi különös. Egy pályafutás már csak ilyen.
Sokan elmondták a véleményüket az új UCI szabályokról. Te mit gondolsz?
Nem értem őket. Amikor Jakobsen hatalmasat esett, nem intézkedtek egyből, és akkor sem, mikor előttem átsétált egy kutya. Ha valaki megmutatja és elmagyarázza nekem miért veszélyes a vázra feküdni, talán megértem a dolgokat...Ennél ezerszer veszélyesebb egy hatalmas kátyú az út közepén.
Jakobsen bukásában egyértelműen benne voltak a szervezők, vagy egy kicsit a főszereplők is hibáztak?
Én nem szeretnék hibáztatni senkit, de azt tudni kell, hogy ha egy sprintben nyolcvannal megérkezel hátulról, a másik valahogy megpróbálja bezárni előtted az ajtót. Nekem is volt hasonló szitum, tavaly Van Aerttal. Ilyenkor két lehetőséged van: ráfékezel, és akkor biztosan nem nyersz, vagy megpróbálsz valahogy beférni. Nyolcvannal sprintelsz egy több órás szakasz végén, fáradt vagy, már nem látsz tisztán, minden áron nyerni akarsz, dolgozik benned az adrenalin. Ettől még persze az esetleges kockázattokkal számolnod kell. Itt is ez történt. Jakobsen nagyon jött, látta a helyet, Groenewegen nyerni akart, és próbálta bezárni az ajtót. Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgoknak mi a következménye.

EwTJc_vXEAYUy_t.jpg

Fotó: Eurosport

Az év végén lejár a szerződésed. Tervezed már a jövőt?
Kilenc éves korom óta tekerek, vagyis 23 éve. Ennek ellenére nem tartom magam öregnek. Nem lennék itt, ha nem szeretnék tekerni. Még mindig van bizonytanivalóm a mezőnyben.
Ahhoz, hogy élvezd a tekerést, kellenek a győzelmek? Egyáltalán, ez mennyire fontos egy porfinak?
Ha élvezed, amit csinálsz, annak lesz eredménye. Ez mindennek az alapja. Én ellenkező esetben képtelen lennék napról-napra felülni a kerékpáromra.
HLN.be
Kerékpár
Roglič óvatos, de a nagy kérdésre még nem tudja a választ
TEGNAP - 18:16
Kerékpár
Van der Poel erődemonstrációval tért vissza, Pidcock versenye drámaian ért véget
27/11/2022 - 13:03