Segítőnek születni kell, vagy idővel azzá válik az ember?

Ezzel a kérdéssel talán a legjobb, ha a téma egyik szakértőjéhez, Fabio Sabatinihez fordulunk. A Quick-Step olasz versenyzője ugyanis Petacchi Milramjában tanulta a szakmát, majd Cavendish és Kittel utolsó embereként is dolgozott. Most pedig Elia Viviani az a sprinter, aki nem tudja nélküle elképzelni a mezőnyhajrákat.

Vastagon benne volt abban, hogy az olasz versenyző 18 győzelemmel zárta az előző szezont, és az egész WT-mezőny legeredményesebb kerékpárosa lett.

"A titkunk mindössze annyi, hogy csapaton belül mindenki tisztában van azzal, hogy mi a dolga. És be is tartja azt, amit reggel a buszban megbeszélünk. Nincs egyénieskedés, és senki nem bírálja felül menet közben a sportigazgatóját."
Így jutott el a Quick-Step 73 győzelemig tavaly, amiből 14 jött a háromheteseken.

"Nagyon örülök neki, hogy Elia ilyen évet futott. Bebizonyította, hogy milyen kiváló versenyző. Ebben ő, és persze a vonata is benne volt."
Ez nyilván igaz, de a jól működő vonathoz, erős felvezető emberek, és sok gyakorlás szükséges. Illetve...

"Alapos pályabejárás, egy olyan szakmai stábtól, amely semmit nem bíz a véletlenre. Nekünk még azt is elmondják a sportigazgatók, ha 200 méterrel a befutó előtt az út szélén van egy tábla. Próbálunk semmit nem a véletlenre bízni."

043_05366453.jpg

Fotó: Eurosport

Tour de France
Lefevere: "Nagyon szomorú, hogy harmincévesen valaki nem képes megmondani az igazat"
7 PERCE
De milyen a kapcsolat Vivianival?

"Nem tudom máshogy mondani - mi hárman - egyszerűen érezzük egymást. Az mindennek az alapja, hogy megbízol az előtted haladóban, Én így vagyok Morkovvel, és előtte így voltam Trentinnel. És Elia is pontosan tudja, hogy én mikor mit fogok csinálni. Ez azért fontos, mert a sprint sokszor egy óriási káosz. Ha félsz, válassz magadnak másik melót. Itt menni kell, nem finomkodni.Én általában az utolsó kilométeren belül kiveszem a rádiót a fülemből, hogy mindent jól halljak. Ha Elia nem szól hozzám, akkor rendben vagyunk. Ha viszont a nevemet kiabálja, akkor egy kicsit biztosan elkeveredtünk."

Sabatini még a Milramban kezdett, ahol Ongaratóval és Velóval együtt alkották Petacchi vonatát. Ennél jobb suliba nem is járhatott volna a pályafutása elején.

"Olyan volt, mint az egyetem. Ha akartál, Petacchi mellett mindent megtanulhattál. Mivel én kellően sokáig tudtam tartani egy magas alaptempót, és ki tudtam hozni a kapitányt a sűrűből, ideális embere lettem.Vele amúgy a mai napig jóban vagyunk, sokszor tekerünk együtt. Szóba is szokott jönni, hogy a kétezres évek közepe óta mennyit változtak a sprintek. Akkor még csak 2-3 sor rendelkezett igazi vonattal, és a nagy körökön szó sem volt több kapitányos felállásról. Manapság, ha van egy közepesen erős sprintered, a WT- pontok miatt nyugodtan elhozol egy olyan összetett menőt, aki mondjuk a Top 10-ért lehet harcban. Így több a rivális a hajrákban, és több sprinter hoz magával felvezetőt is."
Adja magát a kérdés: Fabio Sabatini agyán soha nem futott át, hogy akár ő is lehetne kiemelt ember? Akiért mások dolgoznak?

"Nem igazán. Én tökéletesen elégedett vagyok a jelenlegi helyzetemmel. Amúgy meg utálom a stresszt, nem igazán tudok vele mit kezdeni. Ha nyomás van rajtam, egyszerűen nem tudok úgy menni, mint nélküle. Én akkor vagyok boldog, ha 200 méternél kiállok, és látom nyerni az emberemet. Azt hiszem nem lehet mindenkiből ideális segítő. Erre születni kell. Ha alapból kész vagy feláldozni magad mások sikeréért, akkor lehet belőled jó felvezető."

043_05276584.jpg

Fotó: Eurosport


Pedig fiatalabb korában Sabatininek egész jó eredményei voltak. Csak aztán a profik között...

"...észrevettem, hogy az a sok Girón és Vueltán szerzett második hely talán nem véletlen. Ha ennyiszer maradsz le, akkor az azt jelenti, hogy nem vagy győztes típus. Na Elia ennek pont az ellenkezője.Ő ráadásul a pályáról jött, így vérében van a káosz."

Talán ebből is kitűnik, hogy Sabatini természetesen nem segítőnek készült. Kerékpár őrült családból származik, az édesapja Loretto majdnem a profi szintig jutott, a testvére Nico (aki 2000-ben egy motor-balesetben elhunyt), megnyerte a rangos Coppa d'Oro versenyt.

"Én kicsiként otthon csak kerékpárt láttam, Ha véletlenül labdát vettem a kezembe, apu egyből csúnyán nézett."

Sabatininek van egy jó mondása, ami talán pontosan összefoglalja azt, hogy milyen ember valójában, és milyen "munkakörben" dolgozik.

"A győzelem az enyém is. A vereség még inkább."

"Ezt tényleg így gondolom. Egyszerű a dolog: ha Viviani nem nyer meg egy sprintet, az azt jelenti, hogy mi korábban valamit elrontottunk. Vagyis benne vagyunk a vereségben."
Hát vereségből sok nem volt tavaly, a 18 győzelmet nem nagyon kell megmagyarázni.

"Ha látom magamon, hogy nem vagyok képes 100%-al végezni a munkámat, egyből abba fogom hagyni. De szerencsére erről még szó sincs. Egyszerűen hiányozna az adrenalin, amit a sprintek adnak. Egyedül az a rossz az egészben, hogy keveset vagyok otthon, és vagy egy hat éves fiam, Jacopo, akit alig látok. Szóval a visszavonulás után biztosan olyan munkám lesz, amihez nem kell sokat utazni. A feleségemnek van egy kis cukrászdája, ott pont be tudnék segíteni."
(Forrás: Tuttobici)
Tour de France
Öt kritikus szakasz, ahol eldőlhet a 2021-es Tour
16 ÓRÁJA
Kerékpár
Cycling Show: Az Eolo Kometa drámai bemutatkozása a Giro d'Italián
EGY NAPJA