2018 január, Trofea Andratx. Az utolsó verseny, ahol Valter Attila neve mellé DNF került. Nem ma volt, négy és fél évvel ezelőtt. Persze, azóta ott volt a limitidős Lombardia, meg a trentói Európa-bajnokság, plusz a máig érthetetlen olimpiai mezőnyverseny, de Ati - csak úgy simán - nem szokott versenyt feladni.
Most azonban egy napszúrás és a légkondi tett arról, hogy nem tudja befejezni az Okcitán kört.
„Sok volt nekem ez a meleg, pedig szoktam bírni a hőséget. Mindenhol durván ment a légkondi, különben nem lehetett volna elviselni a negyven fokot. Emiatt csúnyán bedurrant a torkom, folyt az orrom, hallatszott is a hangomon, hogy nem vagyok rendben” – mesélte az Eurosportnak Valter Attila, aki szombat este még nem gondolt arra, hogy ebből DNF lesz.
Kerékpár
Dina Marci: „Nagyon jó helyre került a magyar bajnoki trikó”
25/06/2022 16:06
„Ennek ellenére egész jól esett a 3. szakasz eleje, de aztán teljesen megálltam, úgy éreztem magam, mintha lázas lennék, egyszerűen nem tudtam lenyomni a pedált. Úgyhogy visszavettem, de feladni még nem akartam, hisz a gruppetto is tök messze volt tőlem. Inkább szépen betempóztam a célba. Úgy voltam vele, hogy kialszom magam, sokat eszem-iszom, aztán meglátjuk, hogy vagyok vasárnap reggel.”
Ez pedig egy fontos részlet, hisz ilyen esetben nyilván a versenyző dönt arról, hogy lesz-e folytatás, a csapatvezetés maximum javaslatot tehet.
„Természetesen szó sincs arról, hogy a csapat dönt helyetted, és azt mondják neked, hogy nem adhatod fel. Én akartam nyomni, és a sportigazgatók is azt mondták, nézzük meg milyen leszek az utolsó szakasz elején. De elég furcsán éreztem magam, émelyegtem, az egyensúlyérzékem sem volt az igazi, valószínűleg pluszban kaptam egy jó kis napszúrást az előző nap, és ezért szenvedtem ennyire.”

Valter Attila

Fotó: Twitter

Ati nem egyből szállt ki, azért dolgozott valamennyit Demare-ért, majd hatvan kilométer után inkább beült az FDJ kísérőkocsijába.
„Próbáltam menni, ameddig csak lehet, dolgoztam Arnaud-ért, de jeleztem, hogy miután egy kicsit húzom neki, be kell szálljak az autóba, mert nem bírom tovább. Nyilván van az a helyzet, hogy jobb elengedni az egészet, és esetemben már a vasárnapi befejezésnek sem lett volna sok értelme. Ettől még nem jó dolog feladni egy versenyt. Nem is jellemző rám, 2018 januárjában fordult velem elő utoljára, szóval próbáltam meggyőzni magam, hogy jól döntök, és ennek már tényleg nincs értelme. Talán nem úgy tűnik, de kiszállni sem egyszerű egy versenyről. Aztán rájöttem, hogy jobban járok ha feladom, hisz mindjárt itt az országos bajnokság, és arra szeretnék teljesen felgyógyulni.”
Ati már vasárnap este hazarepült, itthon próbálja kipihenni az Okcitán kört, szerdán pedig már Debrecenben vesz részt az időfutam ob-n, pénteken pedig jöhet a mezőnyverseny Pannonhalmán.
Kerékpár
A rózsaszín után megvan a trikolor – Valter Ati magyar bajnok lett
24/06/2022 16:58
Svájci Körverseny
Thomas és Sagan visszatért, akárcsak a korona
20/06/2022 10:42