Vasárnap végre Flandria, ráadásul nem októberben, mint tavaly, hanem a megszokott áprilisi időpontban. Nyilván teljességgel lehetetlen felidézni a verseny összes érdekes történetét, de az 1919-es év tényleg kihagyhatatlan.

Ekkor ugyanis a győztesnek még az is belefért, hogy a cél előtt megálljon néhány korsó sörre az egyik genti kocsmában. Aminek az lett az eredménye, hogy az utolsó métereket már nem sikerült kerékpárral megtenni…
Az I. világháború miatt három éven keresztül nem tudták megrendezni a Flandriai körversenyt, így érthetően hatalmas várakozás előzte meg az 1919-es kiírást, ahol már a felvezetés sem sikerült átlagosra.
Flandriai körverseny
Asgreen nyerte a flandriai körversenyt
04/04/2021 15:08
A belga hadsereg kötelékéből érkező Henri van Lerberghe ugyanis simán közölte a nagy esélyesnek tartott Jules Vanhevvel, hogy készüljön fel, mert egyszerűen kicsinálja őt. A belga kerékpáros nem ijedt meg, és valami ilyesmit válaszolt:
Ne nevess, mert a saját házad előtt foglak lenyomni!
Az üzengetés mindenkinek tetszett, csak volt még egy apró probléma: a nagyszájú Van Lerberghének ugyanis nem volt kerékpárja. De mivel a mezőnyben tekerő egyik rokonától, Jules Messelistől kapott egyet kölcsönbe, indulhatott a versenyen.
Ott pedig nem szórakozott sokat, és 120 kilométerre a céltól - pont Vanhevel szülővárosában, Ichtegemben - megtámadta a mezőnyt. Az ellenfelek kivétel nélkül meg voltak győződve arról, hogy őrültséget csinál és el fog fáradni. De Van Lerberghe fokozatosan növelte az előnyét.
Az akciója közben meglátta az egyik riválisa, Marcel Buysse segítőjét, aki egy nagy adag frissítővel állt az út szélén és aki a zacskó tartalmát nagyon szívesen felajánlotta volna Henrinek, amennyiben feladja a versenyt...
Erre természetesen nem került sor, Van Lerberghe folytatta az útját. Pontosabban folytatta volna, hisz nem sokkal később egy vonat miatt lassítania kellett. Ő viszont a piros jelzést elegánsan figyelmen kívül hagyta. A legenda szerint konkrétan vállára vette a kerékpárját, kinyitotta a vagon ajtaját, és egyszerűn átsétált a másik oldalra.

Henri Vanlerberghe (1891-1966) emléktábla

Fotó: Twitter

Komoly előnnyel érkezett meg a genti célba. Olyan nagy előnnyel, hogy egyszer csak leszállt a kerékpárjáról, hisz az út szélén észrevett egy kocsmát. Bement, lazán rendelt magának egy Demie-t (belga világos sör), aztán még egyet. Majd ha már ennyire belejött, még egyet.
Oscar Van Braeckel versenyigazgató a helyszínre érkezve nem hitt a szemének, és a lehető leggyorsabban jelezte Van Lerberghe szakvezetőjének, hogy az embere épp most ült be pár korsó sörre, miközben ugyan komoly előnnyel vezetett, de hivatalosan még nem nyerte meg a Flandriát.
Jó pár perccel később valahogy sikerül összekaparni Henrit, akire várt még pár száz méter a célig. Bár kihozták a kocsmából, a kerékpárjára nem sikerült visszaültetni. A szokásos tiszteletkörét a genti velodrome-ban már (!) gyalog tette meg. A sok sör miatt egyszerűen annyira szédült, hogy nem tudott tekerni.
Henri van Lerberghe az 1919-es Flandriát így is tizennégy perces előnnyel nyerte meg. Lehet, belefért volna neki még egy korsó.
Flandriai körverseny
66 kilométerrel a cél előtt buktak Alaphilippe-ék
04/04/2021 14:37
Flandriai körverseny
Nagyot bukott a fiatal holland kerékpáros
04/04/2021 14:02