Mit mondunk annak a versenyzőnek a szezonjára, aki sorozatban harmadszor nyert Vueltát, olimpiai bajnok lett időfutamban, de az év legfontosabb versenyét megint nem sikerült megnyernie? Siker, vagy inkább csalódás?

Primož Roglič azt mondja, egy újabb erős éven van túl, aminek minden pillantát élvezte. A Tourt ugyan ezúttal sem sikerült megnyernie, de talán pont emiatt húzta be olyan simán a Vueltát, picivel korábban pedig az olimpiai aranyat.
„Természetesen szeretnék visszatérni a Tourra, jó lenne újra megpróbálni, de akkor sem fog összedőlni a világ, ha soha nem fogok sárga trikót nyerni. Idén sem sikerült, de ennek ellenére az idény minden pillanatát élveztem. Én ilyen vagyok, nem tudok valamit teljes erőbedobással csinálni, ha nem élvezem. Most sincs bajom a szenvedéssel, az edzésekkel, minden szembejövő nehézségre megoldandó kihívásként tekintek, nem pedig súlyos problémaként. Nyilván az idei év elején sem terveztem Vueltát nyerni, de így hozta az élet. És ezzel nincs semmi gond.”
Kerékpár
Lécekről az országútra – A sípályákról érkeznek a jövő kerékpáros bajnokai?
26/11/2021 19:00
Roglič eredményei kapcsán soha nem szabad elfejteni az a tényt, hogy 2016-ban tekert először World Tour-szinten, kifejezetten későn kezdett versenyezni, és mindent nagyon gyorsan kellett megtanulnia.
"Sok minden történt vele az elmúlt két-három év alatt" - mondta a Cyclingnews-nak Addy Engels, a Jumbo-Visma sportigazgatója.
"Sok tapasztalatot gyűjtött a nagy versenyeken, komoly önbizalmat merített abból, hogy ott lehet a világ legjobbjai mellett. Régebben, ha szenvedett, nem volt számára egyértelmű, hogy akkor már a többiek is a limiten mennek. Azt mindenki látja, milyen kondiban érkezik a fontos versenyekre, de azt mi érezzük a leginkább, hogy mentálisan mennyit lépett előre. Hiába érik nagy csalódások a versenyeken, nem búslakodik, hanem csakis előre néz. Tavaly a Tour elvesztése után Liége-t nyert, idén pedig jött egy újabb pofon, de simán túllépett rajta, és behúzta a Vueltát.”
"Tényleg rengeteg dolgot kellett megtanulnom kifejezetten rövid idő alatt, de szerintem mindenben sikerült fejlődnöm az elmúlt években" – mondja Roglič. „Egy teljesen másik sportból jöttem, és szupergyorsan kellett alkalmazkodnom mindenhez. Nem csak technikailag voltam lemaradva, meg kellett tanulnom azt is, mit jelent szenvedni a kerékpáron.”

https://i.eurosport.com/2021/11/18/3255902.jpg

Hiába az erős tavasz, és a tökéletes felkészülés, a Touron megint nem volt szerencséje. Ennek ellenére Rogla nem tekint csalódásként a 2021-es szezonjára. Miért is tenné, hisz összesen 13 győzelemmel zárt.
„Az első, ami eszembe jut erről az évről, hogy szuper gyorsan eltelt. Elindulsz az első versenyedre, nem sokkal később pedig már az utolsóról repülsz haza. Szóval kifejezetten gyorsan elment az év, de minden percét nagyon élveztem. Lehet, hogy nem nyertem Tourt, lehet, hogy a lehető legjobban felkészültem rá, de ha nincs szerencséd egy ilyen hosszú versenyen, nem tudod megnyerni. Nekem nem volt, mert jöttek a bukások. Nem tehettem mást, egyszerűen ki kellett szállnom.”
A Tour után nem sokkal jött a tokiói olimpia, ahol Roglič sokakat meglepve aranyat nyert az időfutamban.
„Sokáig azt sem tudtam indulok-e az olimpián, mert a sérülésem miatt tényleg rengeteget kihagytam. A mezőnyversenyen végig szenvedtem, görcsölt a lábam, 30 kilométer után teljesen kész voltam, minden izmom fájt. Az időfutam napján viszont teljesen jól éreztem magam, és végre a kedvenc számomban tudtam fájdalommentesen tekerni.”

https://i.eurosport.com/2021/11/18/3255905.jpg
A Vueltát aztán az első pillanattól kezdve uralta, sorozatban harmadszor lett övé a piros trikó, ami tényleg elképesztő teljesítmény. Persze, januárban nem úgy ment neki a szezonnak, hogy megint a spanyol körön akar nagyot menni. Ez talán mostanság, november közepén sem nagyon jut eszébe, jövőre nyilván megint a Tourba gondolkodik. Ígérni viszont nem ígér semmi, ő amúgy sem az a nagyotmondó fajta.
Nem kedvelem a hangzatos nyilatkozatokat, a mi sportágunkban amúgy sem az interjúk szintjén kell bizonyítani, hanem az kint az országúton. Azt hiszem, a szurkolók értekelik azt, ha soha nem adod fel, és keményen küzdesz a céljaidért. Talán én is ilyesfajta üzenetet közvetítek a külvilág felé, és az emberek méltányolják az erőfeszítéseimet.
A legjobb persze Roglič szempontjából nézve az lenne, ha az erőfeszítések Tour-győzelemmel párosulnának.
„Egyszerű a helyzet. A világ legnagyobb versenyén a világ legjobbjait kell legyőznöd. Ha Pogačar nem lesz ott a Touron, majd jön Bernal, vagy bárki más. Tadej egyébként tagadhatatlanul a legjobbat hozza ki belőlem, állandóan arra inspirál, hogy mindig, mindenhol a maximumot adjam.”
Forrás: Cyclingnews
Kerékpár
A kétszeres Tour-győztes Pogacar elárulta a receptet, hogyan lehet őt legyőzni
13/11/2021 08:19
Giro d'Italia
Giro d’Italia 2022 - A várakozásnak vége, itt a teljes útvonal!
11/11/2021 12:32