A Human Powered Health bejelentette, hogy a belga Ro De Jonckere-t nevezte ki a csapat új vezérigazgatójának 2023-tól, így ő lesz az egyetlen női General Manager a férfi WorldTour és ProSeries csapatoknál. De Jonckere nem sokat tudott a kerékpározásról, a profik között mégis egyből a QuickStepnél kezdett, igaz, véletlenül. Pályafutása jelentős részében náluk volt irodavezető, majd utána a Team Qhubeka logisztikai vezetője lett.
„Igazából véletlenül kerültem a kerékpársportba. Édesapám volt a Domo marketingigazgatója, és akkoriban Nico Mattan - 2005 Gent - Wevelgem győztese - a szomszédunk volt, és Patrick Lefevere-rel állt kapcsolatban, ahhoz pedig, hogy létrehozzák a Domo - Farm Frites csapatot - a Quick Step elődjét -, szükségük volt valakire az irodába...” - mesélte.
"Fogalmam sem volt a kerékpársportról. Nem tudtam volna megmondani, mi a különbség az első és a hátsó kerék között, de az ember nagyon gyorsan beletanul. Közben persze nyelveket is tanultam, mert akkoriban, ha nem beszéltél spanyolul vagy olaszul, elég nehéz volt a sportban dolgozni."
Kerékpár
Ha lemaradtál a novemberi hírekről, akkor mi segítünk - ESB podcast (11.30)
3 ÓRÁJA
Azt is hozzátette, az elmúlt húsz évben a kerékpározás minden szempontból rengeteget fejlődött, ő pedig egészen közelről láthatta a változásokat.
"20 évvel ezelőtt senki sem beszélt a női kerékpározásról, de azóta a sportág jóval nagyobb és professzionálisabb lett."
Amikor a QuickStepnél kezdtem, volt egy általános igazgató, volt egy könyvelő és voltam én.
A versenyeken sem volt nagy a stáb, de láttam a fejlődést, és azt, hogy a szerepek hogyan bővültek, így szépen, lassan a csapatok sokkal professzionálisabbá és nemzetközibbé váltak.”
Öt szezont töltött a Human Powered Health-nél, most európai operatív igazgatóból léptették elő vezérigazgatóvá.
https://i.eurosport.com/2022/11/19/3493057.jpg
Tavaly megnézte a női Tourt és az ott induló csapatukat, úgyhogy első kézből láthatta, mennyit fejlődött a női mezőny az utóbbi években.
A Tour de France Femmes versenyen úgy éreztem, hogy a kerékpársport történelmének a részese lettem.
"Mióta dolgozom, szinte minden évben ott voltam Párizsban a Touron, de ez az év nagyon különleges volt, mivel a női csapatunkkal is ott lehettem. Egészen csodálatos ez a közeg, és kiválóan alkalmas arra, hogy megszerettesse a női kerékpározást is az emberekkel.
"Most már minden nagy csapat indít női sort is, ami nagyon izgalmas a sportág fejlődése szempontjából. Nagyon örülök, hogy nekünk is van női csapatunk, és időnként megpróbálok elmenni a versenyekre is, hogy megnézzem őket.
A következő években biztos, hogy hatalmasat fog fejlődni ez a része a sportágnak, de az azért látható, hogy még mindig vannak különbségek a nemek között a szakmaiság terén. Négy év múlva viszont már jóval nagyobb növekedést fogunk látni, és biztos, hogy számottevően bővülni fog a női kerékpárosok mezőnye is."

Ro De Jonckere - Foto: humanpoweredhealth.com

Fotó: From Official Website

De Jonckere egyébként szabadidejében lovagol, elkötelezett a zöld és a társadalmi ügyek mellett, és olyan gyorsan beletanult a szakmába, hogy még önmagát is meglepte vele.
„Idén tárgyaltam egy teherautó megvásárlásáról. Soha nem gondoltam volna, hogy ezt fogom csinálni. De ha jó kapcsolataid vannak, és ismered a megfelelő embereket, azzal már a munka felét már el is végezted.”
„Első kézből láttam a kerékpársport erejét. A Qhubekánál kerékpárokat adtunk át dél-afrikai kisiskolásoknak, és láthattuk, ahogy megváltoztatta az életüket.
Ez volt az a pillanat, amikor rájöttem, hogy a sport olyan sok mindenre képes, és olyan sok minden van mögötte, ami jóval több, mint a versenyzés."
Ezek azok a pillanatok, amelyek a legjobban megérintenek, amikor láthatod, hogy a kerékpározás mit tehet az emberekért.
Forrás: CyclingNews, HumanPoweredHealth.com
Kerékpár
A legnagyobb győzelmeivel emlékezünk Davide Rebellinre
21 ÓRÁJA
Kerékpár
Egyszerűen hihetetlen: Meghalt Davide Rebellin, edzés közben ütötték el
21 ÓRÁJA