Az Arkea versenyzője szerint a tizenéves kolumbiai bringásokat nagy ígéretekkel Európába csábítják, ahol rossz körülmények között élnek és csak kevesen jutnak el a profi szintre.


Nairo Qunitanát Kolumbiában senkinek sem kell bemutatni. Az ország történetének első háromhetes győztese közel egy évtizede meghatározó figura a profi kerékpáros mezőnyben, szóval ha ő mond valamit, arra általában oda figyel a hazai sajtó. Az Arkea sztárja egy podcast adásban most egy súlyos problémára hívta fel a figyelmet, amit szerinte a túl fiatal kolumbiai bringások Európába költöztetése jelent.
Quintana szerint az új bajnokok megtalálásán sokan akarnak nagyot kaszálni, ezek az emberek pedig már a 16-17 éves tehetségeket is megkörnyékezik, és félbeszakítva fejlődésüket nagy ígéretekkel Európába csábítják őket:
Kerékpár
Így lett újra világbajnok Julian Alaphilippe - összefoglaló
22 PERCE
„Emberek, akiket nem is tudom hogy nevezzek jönnek és
szülői engedéllyel ajánlanak szerződést 15-17 éves srácoknak, hogy Európába vigyék őket
. Azt mondják, hogy ők az ügynökök, aki szerződtették és a kontinensre hozták Nairot, Sosat, Urant vagy Bernalt… átverik őket, hogy aztán véletlenszerűen találjanak egy bajnokot és megszedjék magukat rajta.”
Quintana azt tanácsolja a fiataloknak, hogy ne siettessék az Európába költözést és kerüljék az érintkezést a menedzserekkel:
Itt (Kolumbiában) mi versenyzőt faragunk belőlük, de vannak csapatok, akik nagyon hamar elkezdenek érdeklődni irántuk. Azt mondom nekik, hogy legyenek nyugodtak, ismerjük a megfelelő embereket és csapatokat, bármikor tudjuk nekik ajánlani őket.

quintana-lopez.jpg

Fotó: Eurosport

Aztán viszont jönnek a menedzserek, és elviszik őket 15-16 évesen mikor még az iskolát sem fejezték be. Ezek a srácok egy pincében laknak Európa valamelyik országában, rosszul élnek és étkeznek, szenvednek. Sokan kezdenek pszichológiai problémáktól szenvedni és végül feladják a kerékpározást, eldobnak mindent.
Grande szerint több okból is megéri tovább Kolumbiában maradnia a fiataloknak:
Ezek a srácok szinte pénz nélkül kerülnek Európába.
Én azt mondom nekik, hogy maradjanak itt legalább másodéves u23-as korukig
, utána még mindig lesz két évük ott is ugyanebben a kategóriában. Addig viszont itthon elvégezhetik az iskolát és befejezhetik a versenyzővé fejlődésüket.
Az Arkea versenyzője tudja, hogy akadnak kivételes tehetségek, akik számára a nagyon fiatalon történő kontinensváltás is járható út, de szerinte az olyan történetek, mint Egan Bernalé teljesen egyedülállóak. Quintana szerint ráadásul egy újabb veszély, ha egy ilyen tehetséges srácot hamar megfizetnek, mert a pénz elterelheti a helyes útról.
Lehet egy fiú bármilyen tehetséges, nem adhatsz neki hatalmas összeget, mert még nem érti meg. Én azt mondom nekik, hogy legyenek nyugodtak, ráérnek még megtenni a nagy lépést az átköltözéssel, másodéves u23-asként még mindig gyerekek.
Quintana reméli, hogy ezekből a történetekből tanulnak majd a fiatal versenyzők:

Sokan térnek vissza Kolumbiába sikertelenül és dühösen, ami engem elszomorít. Amikor ilyeneket mondok, sokan azt hiszik, hogy Nairo fölöslegesen nyaggatja őket ezzel. Pedig jó versenyzőink vannak, akiknek csapatot találunk és helyben versenyeztetjük őket.


Marca
Kerékpár
Alaphilippe megcsinálta, újra ő a világbajnok
EGY ÓRÁJA
Országúti Világbajnokság
Egykerekezéssel gyűjtött szimpátiapontokat a vb-n az ausztrál bringás
2 ÓRÁJA