A tavalyi Vuelta után ismét a mezőnyben, ma Primoz Roglic is elkezdi a 2021-es szezont. Egy olyan rangos egyhetesen, amit bármilyen furcsa, de még nem tudott megnyerni. Mondjuk nem véletlenül, hisz korábban még soha nem indult a Párizs-Nizzán.


Ha Roglic, akkor Tour, és ha tavalyi Tour, akkor az a mindent eldöntő időfutam. Bármilyen nagy évet futott a szlovén versenyző, sokaknak mégis az a nap ugrik be elsőként. Pedig nem akármilyen idénye volt, csak hát a sárga trikó nem lett meg.
"Brutális és demoralizáló vereség volt a Tour vége, a körülöttem állóknak viszont sokkal inkább, mint nekem. Én olyan vagyok, aki megy tovább és nem rágódik a múltbeli eredményeken" - mesélte Roglic nemrég a L'Équipe-nek.
Kerékpár
Súlyosak Egan Bernal sérülései, gerincműtétre volt szükség
6 ÓRÁJA
"Azt mondom magamnak, hogy a második hely, bármennyire is frusztráló, még mindig nagyon szép eredmény. A csapattársaimnak pedig azt, hogy bizonyos értelemben nyertünk, mivel megmutattuk, milyen erősek vagyunk. Ilyen erőt mutatni és végig kontrollálni, ezt szerettem volna látni a verseny előtt. A győzelem nem lett meg, de ez igen.  Néha nyersz, néha veszítesz. Ha mindent megtettél, el kell fogadnod az eredményt."

Hoogtestage-Tenerife-1.jpg

Fotó: Eurosport

Azért Roglic tanult a Touron elkövetett "hibákból", hisz a Vueltán már nem rontotta el a végjátékot.
"Utólag talán azt mondom, túl sokat számolgattunk. Nem mentünk érzésből, sem én, sem a csapat. Mindenáron kontrollálni akartunk és túlságosan erre mentünk rá. Olyanok voltunk az ellenfeleknek, mint egy busz. Minden nap a célig vittük őket… A Vueltán nem így versenyeztünk, hanem minden nap teljes gázon nyomtuk. Láttuk, mi lett a vége."
Az elvárások nyilván idén is nagyok a szlovén versenyzővel szemben, és tényleg nehéz helyzetben lesz, ha szeretné legalább megközelíteni a tavalyi idényét. Ami a Tour elvesztése ellenére kiválóan alakult számára.
Roglic 2005 (és Roberto Heras) után az első olyan versenyző volt, aki megvédte a címét a Vueltán, ez korábban mindössze öt kerékpárosnak sikerült.

Hoogtestage-Tenerife-4.jpg

Fotó: Eurosport

Az elmúlt bő két éve során (a 2018-as baszk körverseny rajta óta) 154 szakaszon vett részt, és ezek közül hetvenet teljesített az összetett legjobbjaként, vagyis a többnaposai 45%-án ő vezetett. Ezen a 13 versenyen egyszer sem zárt a negyedik pozíciónál hátrébb, és kilencet meg is nyert.
A 2020-as éve egészen fantasztikusan alakult, 50 versenynapot teljesített, trikókkal együtt 14 győzelemmel zárt és 32 alkalommal lett Top 10-es.
Nem mellesleg 13 év után ő volt az első kerékpáros, aki egy idényen belül klasszikus egynapost (LBL) és háromhetest (Vuelta) tudott nyerni.
Ma Roglic elkezdi a 2021-es szezont egy kemény, tenerifei edzőtábor után. Amit simán csak úgy összegzett, hogy úgy érzi, mindenben sikerült előre lepnie, és már most szeretne egy nagyot menni a Nizzán.
Ez nem biztos, hogy túl jó hír az ellenfeleknek.
79. Párizs-Nizza - Az ESB esélyesei
⭐⭐⭐ Primoz Roglic 
⭐⭐ David Gaudu, Aleksandr Vlasov, Maximilian Schachmann, Alexey Lutsenko, Brandon McNulty, Tiesj Benoot, Tao Geoghegan Hart, Dylan Teuns, Steven Kruijswijk, George Bennett, Richie Porte
⭐ Jai Hindley, Guillaume Martin, Warren Barguil, Ion Izagirre, Ben O’Connor, David De La Cruz
☝ Rohan Dennis, Laurens de Plus, Aurelien Paret-Peintre, Felix Grossschartner, Pierre Latour, Gino Mäder, Rui Costa, Bob Jungels, Alexis Vuillermoz, Sergio Henao
🗺️ Az útvonal/szakaszok
🚴🏻 A rajtlista
📺 1. szakasz: Eurosport - 15.10 (ismétlés: Eurosport 2 - 18.45)
Kerékpár
Veszélyben a szezon? Busszal ütközött a Tour de France-győztes bringás
20 ÓRÁJA
Kerékpár
Sam Bennett: „Egy évet elpazaroltam, de k*rvára küzdeni akarok a zöld trikóért”
TEGNAP 11:39