Volt, hogy egy nap alatt megtérült egyikük meghívása egy versenyre.
Lassan eljön az a sokak által várt időszaka a szezonnak, amikor a legnagyobb sztárok is visszatérnek a cyclo-cross versenyekre. A világbajnok Tom Pidcock a héten már élesben teker, de Mathieu van der Poel és Wout van Aert is jó eséllyel megkezdi a cross idényt még novemberben. Onnantól pedig nincs megállás, a februári világbajnokságig egy sor versenyen ott lesznek. Azt viszont, hogy pontosan hol állnak rajthoz, részben a rajtpénzt fizető szervezők pénztárcája határozza meg, nekik pedig jócskán a zsebükbe kell nyúlni, ha a mezőnyben akarják tudni a legnagyobb sztárokat.
Annak, aki kevésbé van otthon a cyclo-cross világában, ez a rendszer furcsának tűnhet, de ebben a szakágban komoly hagyománya van annak, hogy a szervezők fizetnek a húzóneveknek, akik vélhetően több – az országúttal ellentétben jeggyel rendelkező, vagyis fizető – nézőt vonzanak a versenyükre. Hivatalosan ezzel a hagyománnyal próbál szakítani a világkupa sorozat, volt is belőle botrány, amikor tavaly kiderült, Van Aertéknek fű alatt mégis fizetnek az indulásért.
Kerékpár
Van Aert: „Soha nem lesz belőlem háromhetes-menő”
TEGNAP - 20:22
Tegyük hozzá, hogy az új szezonban a cross-versenyek nézőszámai eddig Pidcockék nélkül sem alakulnak rosszul. Két covidos év után a nézők újra kiszabadultak a pályák mellé, az elmúlt hetekben Maasmechelenben 10000, a Koppenbergen 15000, míg a namuri Eb-n 17000 ember volt kint a helyszínen. A nagy hármas visszatérése viszont ezen valószínűleg csak dobni fog.
Van der Poel és Van Aert akár 5000 néző különbséget is jelenthet.
- mondja el az egyik szervező, Francis Bosschaerts.
“Hétfőn bejelentettem, hogy Mathieu van der Poel ott lesz a rajtnál, kedd estére pedig máris eladtunk annyi jegyet, hogy megtérült a neki kifizetett rajtpénz” – meséli Koen Monu, aki decemberben három versenyt is szervez.

Wout Van Aert

Fotó: AFP

Pedig nem kis összegekről van szó. Pidcock is elkér 8000 eurót, de ez még mindig csak a fele Van der Poel 15000-es díjának, Van Aert pedig akár 20000-et is kaphat egy indulásért. Vagyis hármójuknak összesen 40000 eurót kell kicsengetni, sokan mégis bevállalják ezt az összeget, már csak presztízsből is.
Nem tudom elképzelni Diegemet anélkül, hogy Van der Poel és Van Aert ott lenne. A legjobbak mindig itt vannak a rajtnál.
- mondja Bosschaerts a hagyományos, december 28-i versenyéről.
A kérdés már csak az, mennyiben befolyásolja a versenyek izgalmát, ha hármójuk közül valaki – pláne ha csak egyikük – ott van a rajtnál. Az idei szezon az utóbbi hetekben kifejezetten izgalmas csatákat hozott Iserbyt, Vanthourenhout, Van der Haar és Sweeck között, a szervezők pedig remélik, a visszatérő sztárok nem fogják lemosni őket egyből az első versenyükön.
„Ezek a versenyzők eddig nagyon jól mennek. Remélem, hogy most jobban felkészültek azokra az időkre, amikor Van Aert, Van der Poel és Pidcock is újrakezdi a versenyzést. Azt mondják, a cross nélkülük is sok nézőt vonz? Meg leszünk lepve, milyen hatásuk lesz, ha visszatérnek.”
Forrás: HLN
Kerékpár
Pogačar: „Nagyon jó lenne újra Bernal ellen versenyezni”
25/11/2022 - 17:30
Kerékpár
Honnan indult a Jumbo-Visma, és hogyan vált a mezőny egyik legjobb csapatává?
22/11/2022 - 17:02