Ha még emlékszünk rá, tavaly nagyon későn, mindössze december elején vált biztossá, hogy hol folytatja Peák Barna. A BikeExchange csapata 1 év után nem hosszabbított szerződést a magyar versenyzővel, aztán jött a hír, hogy Barnát elvitte az Intermarché - Wanty.
Most már tudjuk, hogy a 23 éves magyar kerékpáros a lehető legjobb helyre került, hisz a gyengébben sikerült tavalyi idény után a belga csapat valósággal szárnyalt a 2022-es szezonban. Jelenleg 24 győzelemmel állnak, náluk teker az idén berobbanó Bini Girmay, és nem mellesleg Barnának is kifejezetten jól ment a versenyzés.
Tavasszal második volt a Ronde van Drenthén, top 20-ban zárt a Koksijde Classicon, a nagyobb egynaposok közül pedig rajthoz állt a Harelbekén, a Scheldeprijson, illetve az Eschborn-Frankfurton. Majd májusban, pályafutása során először, részt vehetett a Girón.
Kerékpár
Így reagáltak a volt csapattársak és barátok Valter Attila jumbós igazolására
30/08/2022 - 12:15
Ameddig versenyben volt, Barna a tavasz során Gent-Wevelgemet nyerő Girmay sikeréért dolgozott, majd az eritreai versenyző kiszállása után a 13. helyen jött meg a Sanremo-Cuneo szakaszon.
Peák gond nélkül teljesítette pályafutása első Grand Tourját, a Budapestről rajtoló Girót, majd a magyar bajnokság időfutamán lett második. A mezőnyversenyen szerzett harmadik helye után a pannonhalmai V4-en is dobogós volt, ezt követően megjárta az Európa-bajnokságot, és a Tour du Doubs-on szerzett egy értékes kilencedik helyet.
Barna legutóbb két olasz egynaposon vett részt, de akkor már abban a tudatban tekerhetett, hogy biztosan lesz szerződése a 2023-as szezonra.
„A Wantynál elégedettek voltak velem, főleg az augusztusi teljesíményemmel, de még nem tudtak semmi biztosat mondani a következő idényről. Szóval várnom kellett volna, és én ugye tavaly már jó sokáig voltam hasonló helyzetben, egészen decemberig vártam az új csapatomra. Ezt most nem szerettem volna megint átélni” – mesélte Barna az Eurosportnak.
„A Human Power Health keresett meg, adtak egy jó ajánlatot, amit még pozitív irányba módosítottak a német körön, illetve a Tour du Doubs-on mutatott teljesítményem után. Az ügynököm azt javasolta, hogy ne várjunk, ne húzzuk az időt, mert lehet, hogy ha sokáig halogatom a döntést, akkor találnak valakit a helyemre, és csapat nélkül maradok. Ezt pedig nyilván el akartam kerülni.”
Barna végül 1 évre aláírt a pro-kontiban versenyző Human Powered Health csapatához, ahhoz a sorhoz, amely 2016 és 2021 között Rally Cycling néven versenyzett.

Peák Barnabás

Fotó: Twitter

„Nem szerettem volna a hátralévő versenyeken stresszesen tekerni. Nem lett volna jó állandóan azon agyalni, hogy mindenáron kell a jó eredmény, különben nem lesz munkám jövőre” – mondta Barna, akinek eddig kifejezetten sok, 65 versenynapja volt a Wantynál.
„Egy évre szerettem volna aláírni, és ez sikerült is. A Wanty teljesítményért felelős menedzsere, Aike Visbeek egyébként szeretett volna megtartani, de a szponzorok főleg belga, francia meg olasz versenyzőkben gondolkodnak. Szóval nem sikerült folytatni a közös munkát, de ennek ellenére nagyon jó hangulatban váltunk el. Ők is örülnek neki, hogy ennyit tudtam náluk fejlődni, és természetesen én is megköszöntem a csapatnak, hogy elvittek a Giróra. Ami azért az óriási élmény mellett egy tök jó ugródeszka is volt számomra. Nem mellesleg, megmentették a karrieremet. Amolyan búcsú ajándékként elküldenek majd Japánba, a Saitama Criteriumra, ami szintén nagyon jó fej dolog tőlük.”
Barna tehát 2023-ban egy amerikai pro-konti sornál folytatja, és ha jövőre jól megy, természetesen simán elképzelhető, hogy megint befut egy ajánlat valamelyik WorldTour-csapattól.
Kerékpár
Peák Barnáéknál folytathatja Tom Dumoulin
07/08/2022 - 07:53
Kerékpár
A rózsaszín után megvan a trikolor – Valter Ati magyar bajnok lett
24/06/2022 - 16:58