Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Tavaly egy szökevény csodát tett, idén jöhet a világbajnokok harca a női Paris-Roubaix-n?

Szabó Bence

Frissítve 06/04/2024 - 09:40 GMT+2

Alison Jackson tavaly óriási meglepetésre nyerte a Paris-Roubaix Femmes harmadik kiadását. A kanadai bringás szerint a sikere sokakat inspirált, de a címvédésre még kevesebb esélye van. A két nagy favorit a világbajnok Lotte Kopecky és a holland legenda, Marianne Vos, akiknek egyaránt nagy célja a győzelem. Esélyesek, útvonal: összeszedtünk mindent, amit a versenyről tudni érdemes.

Őrült meglepetés - Alison Jacksoné a Paris-Roubaix női versenye

A Paris-Roubaix kockakövei ritkán hoznak kiszámítható végeredményt.
Igaz ez a még csak pár éve elindított női versenyre is, ahol az eddigi három kiadást három különböző versenyző nyerte. Ráadásul úgy, hogy a győztes támadás egyszer sem volt rövidebb 30 kilométernél, tavaly pedig óriási meglepetésre egyenesen a nap szökéséből tudott nyerni a kanadai Alison Jackson.
Az élet különleges történeteket produkál. A kis Jackson egy kanadai farmon nőtt fel, ahol valamilyen szinten mindenki besegített a munkába. Az ő feladata az volt, hogy felszedje a köveket a földekről, így azok nem akadályozták a gépeket. Testhezálló, hogy jó harminc évvel később, élete győzelmét azzal ünnepelhette, hogy magasba emelt egy jó nehéz követ.
„Mindig azt mondom, hogy szeretek kerékpározni, de akkor az igazán jó, ha nyerni is tudsz. Egy ekkora versenyen nyerni, része lenni a történelmének óriási dolog a kanadai kerékpározás számára, nekem pedig karrierem legnagyobb győzelme, egy valóra vált álom.”
- nyilatkozta tavaly a győzelem után.
Elmondása szerint pedig a tavalyi sikere azóta is rengeteg embert inspirált.
„Elmesélik nekem, hol voltak, amikor nézték a versenyt. Ez az én emlékem, az én életem, én nyertem meg a versenyt, de egyúttal nagyobbá is vált nálam. Egy csomó embernek sokat jelent, akik nézték és inspirálta őket ami történt.”
A villám is ritkán csap kétszer ugyanoda, így hasonló óriási meglepetésre idén kicsi az esély, de ez egyáltalán nem jelenti, hogy unalmas versenyre számíthatunk. Erről ezúttal az előrejelzések szerint szokatlanul szeles időjárás is gondoskodhat majd. Lássuk mik a legfontosabb tudnivalók!

Ott lesz-e Vas Blanka a mezőnyben?

Szerencsére most már a legnagyobb országúti versenyeken is ezzel kell kezdeni. Blanka viszont idén sem indul a Roubaix-n, legközelebb a hét közben, a Brabantse Piljen láthatjuk, de a tervek szerint az ardenneki versenyeken is ott lesz majd.

Kikre érdemes figyelni? Ki fogja nyerni a versenyt?

Mivel a címvédő Jackson minden, csak nem esélyes az újabb győzelemre, a korábbi győztesek (Elisa Longo Borghini, Elizabeth Deignan) pedig el sem indulnak, ezért jó eséllyel a verseny negyedik kiadása a negyedik különböző versenyző sikerét fogja hozni.
A legnagyobb esélyes tavalyhoz hasonlóan Vas Blanka világbajnok csapattársa, az SD worxös Lotte Kopecky. A belga versenyző az előző idényben peches volt a bukással, de már a szezon előtt jelezte, hogy inkább nyerné meg a francia klasszikust, mint zsinórban harmadszor a Flandriát. Utóbbi mondjuk nem is sikerült, előző vasárnap főleg a Koppenbergen történő rossz helyezkedés miatt csak ötödik lett.
picture

Lotte Kopecky és Marianne Vos

Fotó: Getty Images

Akkor eggyel előzte meg őt Marianne Vos, de a holland legendának talán még jobban is fekszik a Roubaix útvonala. Vos még az első, 2021-es kiadáson volt itt második, de egészen elképesztő, jelenleg kereken 250 győzelmet számláló karrierjéből ez a siker még hiányzik.
„Várom már a versenyt, még a küzdelmet és a szenvedést is. Nem hiszem, hogy bárki kellemesnek tarja a kockaköveken való rázkódást, de épp ettől különleges ez a nap. Persze szeretnék nyerni, de ez nem az a verseny, amire érdemes rágörcsölni, mert mindennek jól kell alakulnia.”
A két nagy esélyes mellett az erősebb sprinterek is simán labdába rúghatnak szombaton. Ha jó napot fognak ki, Lorenna Wiebes, Elisa Balsamo és Chiara Consonni is küzdhetnek a győzelemért, de ugyanez igaz a tavasz egyik meglepetésemberére, Letizia Paternosterre is. Egy másik idén berobbanó sztárt, Puck Pietersét viszont senki ne keresse a mezőnyben, ő már a közelgő mountain bike-idényre koncentrál.

Milyen lesz az útvonal? Szerepel-e ezúttal az Arenberg?

A legendás kockaköves szektor idén is kimarad, hasonló megfontolásból, mint tavaly, hiszen túl közel van a verseny rajthelyszínéhez. A nő verzió idén is Denainből indul, ahonnan négy kör megtétele után veszik az irányt a kockakövek felé. Ezekből szerencsére idén sem lesz hiány, a férfi verseny utolsó 80 kilométerét egy az egyben teljesíti a mezőny, benne összesen 17 szektorral, köztük az ötcsillagos nehézségű Mons-en-Pevele-lel és Carrefour de l’Arbre-ral, és persze befutóval a roubaix-i velodrome-ban.

Hol és mikor lesz a közvetítés?

A versenyt természetesen élőben közvetítjük, az utolsó három óra 15:00-tól lesz látható az Eurosport 2-n, az eseményeket pedig lehet követni itt az Eurosport.hu-n vagy Eurosport Applikáción is.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés