Vasárnap jön az év harmadik nagy klasszikusa, a 119. Paris-Roubaix.
A Flandrián elmaradt, ezúttal elvben létrejöhetne a Mathieu van der Poel - Wout van Aert csata, mivel azonban a belga most jön vissza a covid-fertőzésből, nem ő lesz csapata kapitánya, úgyhogy nem biztos, hogy érdemes volna rá fogadni. Persze sosem lehet tudni. Esélyes lehet viszont mások mellett Mads Pedersen, Kasper Asgreen és Van Aert csapattársa, Christophe Laporte is.
A Roubaix-t az elmúlt két évben ősszel rendezték, az első jó hír tehát, hogy a verseny visszakerült a hagyományos tavaszi időpontra. A nagy kérdés, vajon sikerül-e Van der Poelnak megcsinálnia a Flandria-Roubaix-duplát. Ha valakinek összejöhet, az ő. Legutóbb Fabian Cancellarának sikerült 2013-ban.
Giro d'Italia
Peák Barna hozta a Girón az eddigi legjobb magyar helyezést, Démare megcsinálta a mesterhármast
20/05/2022 16:05
Az előrejelzések szerint enyhe, napos időre van kilátás, tehát a nagy sárdagasztás várhatóan elmarad. Ettől függetlenül a télről ottmaradt pocsolyák garantálják, hogy nem csak por lesz és szárazság.

MIKOR LESZ A PARIS-ROUBAIX?

A versenyt vasárnap 10.30-tól közvetítjük az Eurosporton, a rendes rajt 10.50-kor lesz. Összesen 31 kockaköves szektor vár a mezőnyre, az elsőre közel 100 km megtétele után került sor (várhatóan 13.30 körül), utána azonban egymást érik majd a pavés részek.
Közepes, 42-es átlaggal számolva, picivel három óra után lesznek az Arenbergnél, és 16.50-kor a Carrefour de l'Arbre-nál. A befutó legkorábban 17.05-kor várható, a leglassabb, 40-es átlaggal számolva pedig 17.40-kor.

HOL LÁTHATOM A VERSENYT?

Az év harmadik nagy egynaposát vasárnap 10.30-tól közvetítjük élőben az Eurosport1-en, az Eurosport Playeren és az Eurosport App-on. Ha lemaradsz az élő adásról, mindent visszanézhetsz a Playeren. Az első ismétlés vasárnap 18.45-kor lesz az egyesen, de hétfőn hajnal 1.30-tól ismét megmutatjuk a verseny legizgalmasabb pillanatait.

MILYEN LESZ AZ ÚTVONAL?

Vasárnap 257,2 km-t kell a mezőnynek teljesítenie. 31 kockaköves szektor vár majd a versenyzőkre, összesen 54,8 km hosszan. Az első két óra még csak a bemelegítés lesz, ekkor még normál aszfalton tekernek, a feketeleves ezután következik.
A kockaköves szektorok különböző nehézségűek, van három ötcsillagos rész, melyek közül az egyik legveszélyesebb, az Arenberg nagyjából 95 km-rel a vége előtt következik. A Mons-en-Pevele 48,6-tal, a Carrefour de l’Arbre 17,2-vel a vége előtt jön, ezek a kiemelt nehézségű részek kulcsfontosságúak lehetnek. Ez utóbbi különösen alkalmas lehet egy utolsó nagy támadásra.
A versenyzők szokás szerint a velodrome-ba érkeznek majd, ahol másfél kört kell még teljesíteniük. Az elmúlt években több szoros sprintet is láthattunk, tavaly például Sonny Colbrelli tudott így győzni.
https://i.eurosport.com/2021/10/03/3231287.jpg

KIK INDULNAK AZ IDEI VERSENYEN?

A fő esélyes egyértelműen Mathieu van der Poel. Legnagyobb ellenfele alapesetben Wout van Aert lenne, a belgának azonban ez lesz a covid-fertőzése utáni első versenye, és nem is ő lesz csapata kiemelt embere. Ettől függetlenül azért hiba volna őt leírni. Jó lehet csapattársa, Christophe Laporte, az ineosos Filippo Ganna, a Quick-Stepből Kasper Asgreen, a Trekből Mads Pedersen, de odaérhet akár az FDJ-s Stefan Küng is. Sőt, mivel jó formában van az egész Wanty és Alexander Kristoff is, érdemes lesz vele is számolni.

KI GYŐZÖTT TAVALY?

Tavaly Sonny Colbrelli győzött, aki a katalán körön történt rosszulléte miatt nem lehet most itt. A második helyen Florian Vermeersch, a harmadikon Van der Poel jött meg. Egy hosszú, kőkemény verseny végén sok minden megtörténhet, láttuk ezt már sokszor, úgyhogy a holland már csak ezért sem mehet biztosra. Arról nem is beszélve, hogy el is kell jutni a velodrome-ig, ráadásul az első helyen, vagy legalább az első csoporttal.
Vitathatatlanul Van der Poel a top favorit, de a tavalyi Roubaix-n és egy hete az Amstelen is kiderült, hogy korántsem verhetetlen.

Zokogásban tört ki az egyik legkegyetlenebb Roubaix győztese

Giro d'Italia
Pezsgősdugó-malőr ide vagy oda, a történelmet senki sem veheti el Girmaytól
19/05/2022 08:04
Giro d'Italia
Fetter Erik tizenötödik lett Nápolyban, de nem is erre készült
15/05/2022 07:30