Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Zsankó Petra: „Korrekt eredményt értem el a vb időfutamán, de nem visz előre, ha ezzel megelégszem”

Szabó Bence

Frissítve 19/08/2023 - 10:34 GMT+2

Zsankó Petra az Eurosportnak adott interjúban beszélt a nemrég véget ért glasgowi világbajnokságról, ahol az u23-as időfutamon ötödik helyet szerzett. Elmesélte, hogy a felkészülés körülményei koránt sem voltak ideálisak, fejlődni pedig csak akkor fog tudni, ha nem elégszik meg ezzel az eredménnyel. A magyar versenyző emellett szezonjáról és céljairól is beszélt.

Zsankó Petra

Fotó: AFP

Kis tapasztalata ellenére is szép eredményt ért el, de itt nem állna meg a magyar versenyző.
Az elmúlt napok a magyar kerékpársportban főleg Vas Blanka u23-as világbajnoki címéről szóltak. A történelmi siker minden elismerést megérdemel, de közben nem érdemes megfeledkezni arról sem, hogy nem Blanka volt az egyetlen magyar versenyző, aki szép eredményt ért el országúton. Zsankó Petra az u23-as időfutamon lett ötödik, ami alig két éve tartó pályafutását látva, és az őt alig megelőző profi versenyzők névsorát olvasva is szép eredménynek tűnik, pláne, ha jobban megismerjük a körülményeket…
Petra néhány nappal a világbajnokságot követően adott interjút az Eurosportnak, ahol nem csak az időfutamról, hanem a pechesen alakuló országúti versenyről és a jórészt a Massi-Tactic spanyol kontinentális csapatnál töltött szezonról is mesélt. Elárulta, hogyan élte meg a TT-n szerzett eredményt, honnan figyelte Vas Blanka győzelmét és azt is, milyen céljai vannak a jövőre nézve.
Ez volt az első világbajnokságod, visszatekintve milyenek a tapasztalataid?
"Nyilván nagy dolog, hogy két év bringázással a hátam mögött kijutottam a vb-re, főleg a körülmények mellett, amik körülvesznek. Egy kis kontinentális csapatban voltam, ami nem nagyon tudott támogatni egy bringával sem a vb-re, nemhogy a felkészülésemben, így sok baráti segítségre volt szükségem, meg volt, amit magamnak kellett finanszíroznom.
Az időfutam előtti hetekben ennek ellenére jó formában voltam, de aztán bejött egy megfázás, így kicsit vissza kellett vennem az edzésekből. Reméltük, hogy ez nem kavar majd be nagyon."
Végül mikor utaztál ki és mennyit töltöttél Glasgowban?
"Nyolcadikán hajnalban érkeztünk, aznap pedig már be is jártuk a pályát."
Visszatérve a körülményekre…
"Egy kölcsönbringával tekertem, amit Szalay Dani, a férfi időfutam-ob második helyezettje adott, ő is segített beállításban és az időfutam edzésekben Nem volt semmi szélcsatornás tesztelésem vagy ilyesmi, az ob-val együtt hétszer edzettem a bringán."
picture

Zsankó Petra (Forrás: Zsankó Petra Instagram-oldala)

Fotó: Instagram

Ennek fényében mi volt a célod előzetesen? Az u23-ban elért ötödik helyeddel ezt túl is szárnyaltad?
"Igazából ezt nem mondanám. Beszéltünk előzetesen egy tervet, hogy a pálya különböző szakaszain milyen wattokat kéne tartanom. Ez nagyjából sikerült, de a verseny hevében reméltem, ezen emelni is tudok majd, ami talán a betegség miatt végül nem jött össze.
Az ötödik hely nyilván elsőre nem olyan rossz. Elégedett lehetek vele, de ha azt gondolom, hogy ezzel megelégszem, az nem visz előre. Ez nem volt tökéletes, az ember meg mindig többet szeretne magából kihozni. De ha megnézem, hogy akik előttem végeztek, ők mind profi versenyzők, akik sokkal jobb körülmények között készültek, ennek fényében az ötödik hely tényleg korrekt eredmény.
Azért remélem az Eb-n majd meg tudom mutatni, hogy ennél sokkal többre is képes vagyok. Ott jobban fekszik majd a pálya, illetve a táv sem lesz ilyen hosszú. A vb-n most 36,2 kilométer volt, ilyen hosszú időfutamot korábban még nem tekertem."
És milyen volt a mezőnyverseny? Előzetesen hogyan volt megbeszélve, mi lesz a szereped?
"Az volt a cél, hogy próbáljunk meg szökésbe kerülni, de én már a rajtban sem éreztem igazán jól magam. Gyomorrontást kaptam, így a verseny közben nem tudtam frissíteni, szóval a körpályán a 3 körben inkább ki is szálltam. Addigra teljesen kikészültem.
Küzdöttem persze, mert ez a világbajnokság, tudtam, hogy nem adhatom fel. De annyira nem volt erőm, hogy értelmetlennek láttam folytatni. Pedig amúgy ilyen sosincs velem, nem szoktam feladni versenyt. Csalódott is voltam, az is vagyok igazából, mert biztosak voltunk benne, hogy be tudom fejezni."
Azért a mezőny fele, köztük elég nagy nevek sem fejezték be…
"Ezt mondta az edzőm is, de ez nem vigasztal. Nem úgy van, hogy ha ők feladták, akkor nekem is szabad. Mindig az hajt, hogy a helyzetemhez és a formámhoz képest legjobb elérhető eredményt tudjam megszerezni."
picture

Zsankó Petra (Forrás: Zsankó Petra Instagram-oldala)

Fotó: Instagram

Miután kiszálltál, elmentetek a célba és ott vártátok meg az eredményt? Ott hallottál Blanka győzelméről?
"Amikor megálltam, az első kérdésem az volt a csapathoz, hogy áll Blanka, hiszen hátulról ezt annyira nem tudtam. A végén premier plánból nézhettem végig a fejleményeket. Azt gondolom, hogy a formája alapján neki ez az eredmény már kijárt, jó helyre került ez az u23-as világbajnoki cím."
Beszéljünk kicsit a szezonodról: hogy kerültél télen a Massi - Tactic csapatához?
"Megkeresés alapján kerültem oda, miután voltak jó eredményeim Ausztriában, nem UCI-szintű, de hasonló színvonalú nemzetközi versenyeken, valamint ekkora már teljesítettem jópár UCI-szintű versenyt is. Ott volt egy lány a csapatukból, akit többször is megelőztem, ezután kerestek meg, hogy nem szeretnék-e náluk bringázni.
Nyilván szerettem volna, de mivel közben egyetemista is vagyok, januárban előbb le kellett diplomáznom alapszakon előrehozottan, majd passziváltatva az első mesterszakos félévet még abban a hónapban kiköltöztem Spanyolországba.
Az első edzőtáborban nagyjából leosztották a szerepeket, és mivel ott elég jól mentek az edzések, arról volt szó, hogy kezdetben még segítő leszek, aztán később meglátjuk. A kiválasztás viszont később sok esetben nem igazán szakmai alapon történt, illetve végül a versenyprogram is eléggé más lett, mint amiről előzetesen szó volt."
Végül azért elég nagy versenyeken tudtál indulni, ez a közeg segített fejlődni? Volt bármi, amit tovább tudsz vinni ebből a szezonból?
"Persze, sokat tanultam a mezőnyön belül. Hálás vagyok a csapatnak, hogy indulhattam ezeken a versenyeken, még ha nem is egészen így képzeltem. És itt nem arról van szó, hogy problémám lett volna a segítő szereppel, mert ez a ranglétra egy foka, amit alázattal bejárok.
A szezon fénypontja így egyértelműen az ob volt, ott az időfutamon vártuk is valamennyire a jó eredményt."
Mik most a terveid a vb után? Látod már, hogy lesz lehetőséged jövőre tekerni?
"Kapcsolatban vagyok egy World Tour-csapattal, akik már régebb óta figyeltek és az ob után kerestek meg. Még nem hivatalos semmi, szóval csapatnevet most még nem mondhatok."
És a versenyek? Az Európa-bajnokság az utolsó célod a szezonban?
"Igen, addig pár kisebb versenyen indulok majd Ausztriában, utána pedig az u23-as időfutamon és a mezőnyversenyen is rajthoz állok, ami az Eb-n külön verseny a nőknek is."

Már Viberen is megtaláltok minket! Csatlakozzatok a csatornánkhoz, ha nem szeretnétek lemaradni a legjobb tartalmainkról!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés