Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Vas Blanka: „Mindig is szerettem volna egy szivárványszínű trikót”

Bodnár Gergő

Publikálva 14/08/2023 - 18:00 GMT+2

Vas Blanka óriási szezont fut, előbb győzött a Svájci kör nyitónapján, aztán emlékezetes sprint után húzott be egy szakaszt a női Girón, most pedig Glasgow-ban megnyerte az U23-as mezőnyversenyt. Blanka az első magyar kerékpáros, aki világbajnok lett, bár a verseny előtti napon, sőt, még a rajt után sem érezte úgy, hogy esélyes lenne az aranyra.

Vas Blanka fantasztikus hajrával u23-as világbajnok!

Az első magyar kerékpáros, aki World Tour-versenyen szakaszt nyert. Az első magyar kerékpáros, aki Grand Touron szakaszt nyert, illetve az első magyar versenyző, aki világbajnok lett.
Mindezt két hónap alatt.
Vas Blanka elképesztően nagy szezont fut, előbb győzött a Svájci kör nyitónapján, aztán emlékezetes sprint után húzott be egy szakaszt a női Girón, most pedig Glasgow-ban megnyerte az U23-as mezőnyversenyt. Könnyen lehet, hogy amennyiben a rajt előtt kérdeztük volna az esélyeiről, a montiverseny okozta fáradtság miatt talán ő sem fogadott volna magára.
Nem is az a lényeg, mit érzett előzetesen, hanem az, hogy mit ment vasárnap. Az persze kicsit furcsává tette a világbajnoki mezőnyversenyt, hogy az U23-as korosztály a felnőttekkel együtt indult, így Blanka valójában úgy nyert aranyat, hogy közben az országúton a 11. helyen zárt. Ami, nem mellesleg, szintén egy elég jó eredmény.
Az SD Worx neki köszönhetően is tartolt a női mezőnyversenyen, hisz Lotte Kopecky pont Demi Vollering előtt nyert aranyat, az U23-as korosztályban pedig Blanka mögött Anna Shackley jött be a harmadik helyre.

Egy "gonosz" kérdés kezdésként. Amennyiben rajtad múlik, hol nyertél volna szívesebben világbajnoki aranyat? Montiban vagy az országúton?
Fúúú. Hát szerintem montiban. 🙂
Mennyire érezted magadon a csütörtöki versenyt?
Az elején még nagyon, de előtte való nap is kifejezetten fáradt voltam. Pénteken már este nyolckor ágyban voltam, és legszívesebben egész nap csak feküdtem volna. Semmihez nem volt kedvem, fájtak az izmaim, annyira fáradtnak éreztem magam, hogy azt hittem, beteg leszek. Aztán szerencsére megjött az SD Worx masszőre és elég komolyan rendbe rakott.
picture

Vas Blanka ötödik az u23-as monti-vb-n, meglehet a magyar olimpiai kvóta!

Ha ennyire nem voltál jól, mennyit láttál előzetesen a pályából?
Természetesen kimentem megnézni és mentem két kört a városban. Elsőre az volt bennem, hogy ez jó is lehetne nekem, de annyira fájtak a lábaim, hogy különösebben nem éltem bele magam semmibe. Komolyan mondom, hogy alig bírtam felmenni azokra a rövid meredekekre.
És a mezőnyverseny elején hogy érezted magad? Volt is egy szökési kísérleted, ami után visszamentél a mezőnybe.
Ott se voltam jól, és ezért is szakadtam le az elmenésről. Mondjuk jó ötlet volt ellépni, mert ha a mezőnyben maradok, akkor talán onnan szakadok le, mivel mögöttünk már eléggé felgyorsultak. Szerencsére a belvárosi körözés előtt lassítottunk egy kicsit, ami jól esett, és ott tudtam valamennyit pihenni. De például az első glasgow-i körben is majdnem leszakadtam, szóval az eleje elég szenvedős volt.
Egy körrel a verseny vége előtt tudtad, hogy az U23-as aranyért mész? Hisz nem volt rádió és volt előttetek jó pár versenyző.
Igazából odamentem Shirin mellé (Shirin van Anrooij - a szerk.), és ő mondta el nekem, hogy mi a helyzet. Meg kiírták nekünk táblára a legfontosabb infót, hogy a mi csoportunk az aranyért megy. De a rajt előtt például azt sem tudtam, hogy a fekete alapú rajtszámot az U23-as korosztályban tekerők kapják. Ezt is Shirin mondta el nekem a verseny közben. Szóval a vége felé már minden tiszta volt és tudtam, hogy mi a tét.
Az ellenfelek fényében bíztál magadban meg a sprintben?
Akkor már igen, de azért nézegettem az arcokat. Azt tudtam, hogy Annánál (Anna Shackley, Blanka brit csapattársa az SD Worxnél - a szerk.) majdnem biztosan gyorsabb vagyok, de Shirint nem tudtam hova tenni. Mert ő azért egy hosszú és nehéz nap végén elég gyors tud lenni. Talán nem látszott, de a hajrában egyszer be is támadott minket és nagyjából 100 métert elgurult. Bár utólag azt mesélte, hogy ez neki fel sem tűnt. Én azért eléggé megijedtem, de szerencsére egyetlen lejmenet illetve kanyar alatt ledolgoztam a hátrányt.
picture

Vas Blanka fantasztikus hajrával u23-as világbajnok!

És a sprint?
Ott is korán betámadott minket, de akkor már nem tudott ellépni. A hajrában főleg Persico kerekét néztem. Akkor az volt bennem, hogy nem a korosztályos ellenfelekre figyelek, hanem próbálom az egész csoportot megverni, mert akkor biztos a dolog. Ha meg csak egy valakire figyelek, akkor bezárnak és elúszik a befutó.
AZ SD Worx sportigazgatói amúgy mondtak valamit a rajt előtt? Volt közös taktika?
Nem volt, mindenki mehetett magáért, nem szóltak bele semmibe.
U23-as világbajnok lettél, azért ez elég nagy szó.
Igen, és hirtelen nem is tudom, mi a nagyobb, ez vagy a girós győzelem. De talán a vb-címet mondanám, mert mégiscsak nyertem egy szivárványszínű trikót. Bár valószínűleg versenyen egyszer sem lesz rajtam. Azért picit ott van bennem a tudat, hogy ugyan aranyérmes lettem, de valójában a 11. helyen jöttem meg.
picture

Vas Blanka

Fotó: AFP

Furcsa volt így vb-t nyerni?
Kicsit azért igen. Szerintem külön mezőnyben is mehetnénk, ami egészen más versenyt jelentene. Egészen sokan tudnánk indulni, simán lennénk elegen, a mostani helyzet alapján jó pár erős U23-as nem is tudott részt venni a vb-n. De ezzel most már nem szeretnék foglalkozni, mert megvan a győzelem.
Volt valami komolyabb ünneplés?
Egy pici buli volt, amit a lányok szerveztek. Kinéztek egy helyet és ott találkoztunk.
Egyébként mennyi szivárványszínű trikót kaptál?
Csak egyet és szerintem nem is adnak többet. Volt egy videó, ahol látszott, hogy sokat aláírtam, de azokat nem én kaptam. Remélem, a csapat majd csináltat nekem, hogy azért legyen pár emlékbe.
picture

Történelmi pillanat - Vas Blankának szólt a Himnusz a világbajnokságon

Te vagy a családból valaki gyűjti az érmeket? Eltettél eddig mindent?
Teljes gyűjteményem nincs. Mondjuk, ezt az extrán kinéző plüsst nyilván megtartom. Mostanság már csak a nagyobb versenyekről teszek el érmet vagy kupát. Öt éves korom óta versenyzek, szóval nyertem már jó pár dolgot. A fontosabbak ott vannak a szobámban, a vb-érmeket pedig Miki szokta szépen bekeretezni, és azokat is kitettem a falra.
Monti, cyclo-cross, országút. A te véleményed szerint mi pályafutásod eddigi legkomolyabb eredménye?
Hú, ez nehéz kérdés. Talán a mostani arany, mert mégiscsak világbajnokságról beszélünk.
Fiatalon néztem a vb-t, láttam ezt a mezt, és mondtam is magamban, hogy egyszer nekem kell egy ilyen. És most megvan. Igaz, még "csak" U23-ban, de attól még világbajnok lettem.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés