Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Százszoros pénzt ért a győzelme, az apukája viszont rá fogadott – jól fizetett Foss vb aranya

Bodnár Gergő

Frissítve 19/09/2022 - 16:57 GMT+2

Mindenkit meglepett a győzelme, hisz előzetesen sehol nem szerepelt az éremesélyesek között. Tobias Foss azért nem számít rossz időfutamosnak, de a rajt előtt ő is maximum a Top 5-be kerülésben bízott. Az édesapja egy kicsit optimistább volt.

Tobias Foss is the world champioen time trialling Wollongong 2022

Fotó: Getty Images

Na, ki mert volna rá fogadni előzetesen?

Jogos kérdés Tobias Foss időfutam világbajnoki címe után, és úgy tűnik két bátor vállakozó azért csak akadt. Pontosabban két közeli rokon. A Jumbo-Visma versenyzőjének édesapja és lánytestvére.
„Nem vagyunk nagy sportfogadók, csak poénból tettünk fel rá50 koronát. Százszoros pénzt fizetett Tobias győzelme, szóval most ötezret kell szétdobnunk”– mesélte Alf Magne Foss, a Jumbo versenyzőjének édesapja.
Nem rossz vasárnap reggel, kétezer forintból csináltak kétszázezret. Kétségtelenül bátrak voltak, hisz a fiúk előzetesen maximum a legjobb öt közé kerülésben bízott. Elnézve a mezőnyt, talán nem véletlenül.
Történelmi volt a vasárnapi időfutam a norvégok számára, hisz ebben a számban még soha nem nyertek aranyat. Sőt, érmesük sem volt.
A mezőnyverseny más, ott mindenki emlékszik Thor Hushovdra. Aki 2010-ben szintén Ausztráliában, Melbourne-ben lett világbajnok.
„Olyan ez az egész, mint egy álom, még fel kell fognom a történteket. Menet közben is éreztem, hogy jó napom van és szépen haladok, de az aranyra nyilván nem gondoltam. Top 10 vagy jó esetben Top 5. Előzetesen erre készültem”– mondta Foss, aki nem számít rossz időfutamosnak, de előzetesen azért sehol nem szerepelt az éremesélyesek között.
Mindenki inkább a Ganna-Evenepoel-Küng-Bissegger négyes különmeccsére számított.
„Nagyon jól ment a két kanadai egynaposon, a munkáját Wout is külön kiemelte”– mesélte a Jumbo világbajnoki aranyérmesről a sportigazgatója, Merijn Zeeman.
„Eredetileg a Vueltára szerettük volna vinni, de a Coppi e Bartalin elszenvedett agyrázkódása miatt borult az előzetes programja, és mindent újraterveztünk. Bár idén nem ment nagy Girót, hiszünk benne, hogy neki a háromhetesek jelentik a jövőt. Szóval erről az útról nem szeretnénk letérni.”
Foss 2020-ban került a Jumbóhoz, azt követően, hogy sárga trikós lett a l’Aveniren. Abban az évben húzta be az összetettet, amikor jövendőbeli csapattársa, Valter Attila szakaszt tudott nyerni. Ők ketten jól ismerik egymást, Ati még nyáron pont a norvég versenyzőt „kérdezte ki” a jumbós tapasztalatairól, mielőtt aláírta volna az új szerződését.
picture

Tobias Foss

Fotó: AFP

Kevesen tudják, de a holland csapat már régen figyelte Foss-t, aki meglepően sokat kivárt a váltással.
„Húsz évesen már hetedik volt a Tour de l'Aveniren, azt követően el is vittük egy közös edzőtáborba. De ő inkább kivárt, alacsonyabb szinten versenyzett, és csak 2020 elején csatlakozott hozzánk. Három évvel azt követően, hogy először beszéltünk vele. Mikor l’Avenirt nyert, már a mi versenyzőnk volt”
„Rengeteg melót fektettünk ebbe a srácba,de nem véletlenül tettük. Mikor idekerült, főleg az önbizalmát kellett rendbe tenni, és kapott pár megfontolandó tanácsot az étkezési szokásait illetően. Martijn Redegeld, a dietetikusunk sokat foglalkozott vele, de ha nincs Mathieu Heijboer, valószínűleg nem fejlődik ennyit az időfutamban.”
Mint szinte az összes gyerek Norvégiában, Foss is a sífutással, egészen pontosan biatlonnal kezdett. Amikor megkérdezték az édesapját, hogy mi lett volna akkor, ha Tobias nem vált a kerékpársportra, nevetve csak ennyit mondott: „szépen futhatta volna a büntetőköröket.”
Ehhez képest Foss már nem csak Tour de l’Avenir-győztes, hanem felnőtt időfutam világbajnok.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés