Peter Sagan a történelem első négyszeres világbajnokaként szeretne hazajönni Ausztráliából.
Lehet, hogy nem az ő győzelme most a tuti tipp, de „miért ne”, mondja erre ő az eltéveszthetetlen saganos stílusban. Még a visszavonulást is kilátásba helyezte, bár az utána felvillanó vigyor többet mondott minden szónál.
„Lehet, hogy megnyerem a világbajnokságot, és aztán visszavonulok az országúti versenyzéstől” – mondta hamiskás mosollyal Sagan a Cyclingnewsnak.
Országúti Világbajnokság
Valter Atiéknak fogalmuk nem volt, hol állnak a vb-n, Pogačar és van Aert kiakadt
10 ÓRÁJA
„Ha ott tudok maradni az elejében, akkor a legjobbamat fogom nyújtani, és miért ne nyerhetnék most is? Háromszor voltam már világbajnok, miért ne lehetnénk negyedszer is” – teszi hozzá már sokkal komolyabb arckifejezéssel.
„Persze a világbajnokság egy teljesen egyedi verseny. Alakulhat nagyon jól is számodra, de ugyanezzel az erővel lehet egy katasztrófa is. Azért szeretem minden évben a világbajnokságot, mert sosem tudod, hogyan alakul majd.”
Nehéz lenne amellett érvelni, hogy az idei Sagan legeredményesebb éve; a 32 éves klasszis a svájci körön nyert egy szakaszt, és győzött a szlovák bajnokságon. Hanyatlás? A száraz eredménylisták mögé nézve lesz csak teljes a kép.
„A koronavírus miatt [Sagan háromszor kapta el] az elmúlt két évben három alapozást kellett végig csinálnom. Beteg lettem, formába lendültem, újra beteg lettem, és újra formába lendültem".
Kitartó gyerek vagyok, de ez azért kemény két év volt.
„Minden alkalommal sikerült talpra állnom, és nyernem valamit. Idén elvittem egy szakaszt a svájci körversenyen, és ott voltam a tűz közelében a Tour de France-on. A helyezéseim közül néhány könnyen lehetett volna győzelem is, és akkor nagyon más lenne most az emberek véleménye.”
Sagan úgy érzi, ezúttal is jó a forma. Saját elmondása szerint keményebben edzett, mint valaha, sokat montizott, mert az olyan erőt ad, mint semmi.
„A kerékpár megváltozott, ez biztos. Máshogy versenyzünk már, és mások maguk a versenyzők is, emiatt az edzésnek is fejlődnie kellett.
„Ma, ha nem vagy a topon, nem nyerhetsz. Senki sem nyerhet. Sem én, sem Remco Evenepoel, sem Wout van Aert, sem Tadej Pogacar, sem Mathieu van der Poel.”

Peter Sagan a 2022-es Tour de France-on

Fotó: AFP

Szerinte a taktika végtelenül egyszerű egy vb-n.
„A fontos, hogy erősnek érezd magad, és ott legyél az elejében. Ha az utolsó körben elől vagy, amikor eldől a verseny, bármi megtörténhet.”
A visszavonulást egyelőre tehát inkább csak viccből emlegette, ráadásul a TotalEnergies csapatnál is van még egy év a szerződéséből. Az viszont egyáltalán nem kizárt, hogy az országúti vb után a gravel-világbajnokságon is rajthoz áll.

Nem akarsz lemaradni a legfontosabb kerékpár-hírekről? A lenti videóban megmutatjuk, hogyan kérhetsz értesítést a mobilodra az Eurosport Applikációval.

Így kaphatsz értesítést a mobilodra az Eurosport fontos híreiről

Tour de France
Oss: „Olyan volt ez a Tour, mint egy jó sorozat. Mindig vártam a következő részét”
04/08/2022 - 17:31
Tour de France
Tour-újoncként nyert Alpe d’Huezt, pedig az első versenyén még egy lánytól is kikapott
16/07/2022 - 09:02