Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Ha nem érezném jól magam, el sem utaznék Ausztráliába” - Van der Poel készen áll a világbajnokságra

Bodnár Gergő

Frissítve 16/09/2022 - 12:35 GMT+2

A feladott Tour óta mindössze 4 kisebb belga egynaposon indult, és még szombaton is ott lesz a Primus Classic-on. Van der Poel ennek ellenére úgy érzi, hogy rendben lesz a vb-n, és amúgy el sem utazna a világ másik felére, ha nem érezné magát jó formában.

Mathieu Van Der Poel

Fotó: AFP

„Keményen dolgoztam azért, hogy a szezon végére rendben legyek. Rajthoz álltam pár versenyen, nyertem is, de ha nem érezném magamban az erőt, nem utaznék el Ausztráliába.”
Úgy tűnik Mathieu van der Poel rendben lesz a szezon egyik legfontosabb egynaposára, pedig egy ideig ő is kételkedett abban, hogy jó ötlet-e elutazni a világ másik felére. A Vueltát nem igazán követte, Pogacar montreali sprintjéről csak egy rövid videót látott, inkább magával volt elfoglalva.
De a forma rendben, így a szombati Primus Classic után, ő is elindul Wollongong irányába.
Bő egy hét, és itt a vb. Készen állsz?
Keményen dolgoztam, hogy a szezon végére rendben legyek. Rajthoz álltam pár versenyen, nyertem is, de szerintem olyan, hogy ideális felkészülés nem létezik. Mármint nem tudod előre megmondani, mi lett volna jó, vagy hova nem kellett volna elmenned. Azt tudom, hogy ha nem érezném jól magam, nem utaznék. Sokan Kanadában indultak, de egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy az a túra többet adott, mintha maradtál volna Európában.
Azt tudtad, hogy Hollandia 37 éve nem nyert aranyat?
Ezt nem, de a sorozat egyszer majd úgyis megszakad. Fucsa dolog a világbajnokság, egy ilyen hosszú versenyen csomó váratlan dolog történhet.
Három évvel ezelőtt Harrogate-ben például sokaknál te voltál a fő favorit, aztán a hajrában váratlanul elfogytál. Pörögsz még ezen?
Sokszor eszembe jut, mert azért nem gyakran adatik meg, hogy reális esélyed legyen a világbajnoki címre. Az a nap tényleg egy elszalasztott lehetőség volt. Egyszerűen eléheztem a hajrában. Hét órán át mentünk az esőben, ilyet azelőtt én még nem tapasztaltam.
Láttad az ellenfeleidet a Vueltán, meg a két kanadai egynaposon?
Kicsit követtem a Vueltát, mert a csapattársamnak, Jay Vine-nak, a bukásáig volt esélye megnyerni a hegyi trikót. De a kanadai versenyeket nem néztem. Pogačar sprintjét is csak egy rövid, Twitterre kirakott videón láttam. Elég komoly volt.
Csak szombat este utazol Ausztráliába, nem lesz ez késő?
Aznap este megyek, de előtte még lenyomom a Primus Classic-ot. A gépet elérem, azzal nincs baj, és szerintem jót tesz majd nekem az a verseny. Többet ad, mintha egy nappal előbb mennék. Hétfő reggel ott leszek, szerintem az annyira nem késő.
Jól bírod a hosszú repülőutakat?
Nagyon sokszor eddig még nem utaztam ennyire messzire, de az Amerikában már voltam, és pár éve indultam az ausztráliai Cairns-ben, a monti vb-n. Ott ráadásul az érkezés után még egy belföldi járatra is fel kellett ülnöm, ami nem segített. Amúgy nem alszom jól a repülőkön. Legalább 24 óra az út, pont ezért én is hezitáltam, sokan viszont inkább lemondták a részvételt. Például Mads Pedersen. Meglepett, hogy nem indul, pedig szuper formában van.
picture

Mathieu van der Poel

Fotó: AFP

Mit tudsz a wollongongi pályáról?
Mindenki mást mond az emelkedőkről, oda kell menni, és meg kell nézni. Akkor majd kiderül a valóság. A pálya picit amsteles, talán egy fokkal könnyebb, mint az imolai volt, de így is elég nehéz. Nekem amúgy szuper napra lesz szükségem ahhoz, hogy felvegyem a versenyt a legjobb hegymászókkal. De az elmúlt hét után meg vagyok győződve arról, hogy jó döntés elindulni.
Nálad ki a legnagyobb esélyes?
Wout van Aert. A hosszú és kemény versenyeket Pogačar is szereti, láthatóan formában van, és szerintem Evenepoel szintén veszélyes lehet, amennyiben messziről támad. A belgáknak ő egy nagy fegyvere lesz.
A hátad rendben van?
Teljesen. Két-három naponta járok vele kondiba, erősítem az izmokat, de ha ez kell, akkor ezt csinálom. És úgy érzem, erre szükségem is van.
A téli programod már összeállt a fejedben?
Legalább 10-15 cross versenyen szeretnék indulni. A pontos programot még nem tudom, de nagy célom a hoogerheidei világbajnokság.
Forrás: HLN.be
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés