Mindannyian emlékszünk rá, hogy esetében mennyire csalóka a leuveni vb-n összehozott 40. hely. Fetter Erik bátran és jól versenyzett a tavalyi U23-as világbajnokságon, és természetesen valami hasonló a célja most is.
A formám tényleg jó, hosszú hetek óta erre a napra készültem, ezért is hagytam ki az időfutamot. Mindent a mezőnyversenyre tettünk fel. A célokkal kapcsolatban azt tudom mondani, hogy ki fogom hajtani magam. Ezt meg tudom ígérni.
Erik már egy hete Wollongongban van, gond nélkül átállt, simán tudott aludni, kifejezetten jókat tudott edzeni („vártam a szarkatámadást, de valamiért nem akartak lecsapni rám”), és a hét eleje óta már Valter Attila is ott van mellette.
Országúti Világbajnokság
„Gond nélkül megjöttem a legjobbakkal, de nem volt extra napom” – Fetter Erik mesél a vb-ről
24/09/2022 - 15:21
„Majdnem 30 óra volt az út Wollongongba, de egészen gyorsan eltelt. Dér Zsoltival együtt jöttem, tudtunk beszélgetni, egész sokat lehetett aludni, és megnéztem a Top Gun-t. Mint mindenki más a gépen.”
Wout van Aerttal vagy Julian Alaphilippe-pel ellentétben Erik nem a business classon utazott, de ennek ellenére nyilván simán ki lehetett bírni a repülőutat.
„Ha akkora sztár vagy, mint Van Aert és van rá pénzed, akkor nyilván kényelmesebb a business class, de nem vagyok benne biztos, hogy az egész megér majdnem 4 millió forintot.”
Erik egyébként tényleg jó formában utazott el Ausztráliába, hisz a vb előtti utolsó versenyén (Tour of South Bohemia) második lett összetettben, és megszerezte a fehér trikót.
„A vb-pálya teljesen más, mint a leuveni volt, mert ott maximum egy perces mászásaink voltak, itt meg a 1 kilométer hosszú Mount Pleasant, tényleg durva” – mesélte Fetter Erik csütörtök délelőtt az Eurosportnak.
„Az emelkedő eleje kifejezetten meredek, olyan, mint egy fal, 15%-os részei is vannak. Aztán kilankul, de ettől még két és fél percet megyünk felfelé. Bardet nemrég ment ott egy 2.20-as KOM-ot, szóval közepes tempóval az némileg lassabb lesz. Előtte ráadásul van még egy domb, így összesen 4-5 percet mászunk egyben, ráadásul tízszer, ami nem kevés. Ezt már lehet nem fogják bírni a sprinterek. Nekem tetszik a pálya, ráadásul rádió sem lesz, aminek kifejezetten örülök.”
Mivel elég extra az idei világbajnokság helyszíne, és az ember nem minden nap jut el Wollongongba, jogos lehet a kérdés, hogy Erikék mennyit láttak a környékből?
„Mi Wollongong mellett, Albion Parkban lakunk egy magyar családnál, akik szerveztek nekünk pár tök jó programot. Egyszer például kimentünk egy gyönyörű, fehér homokos tengerpartra, ahonnan aztán Atival edzésként hazatekertünk. Illetve voltunk egy olyan kilátóban, ahonnan bálnákat lehet nézni. Tényleg tök jó programok voltak, csak pont bálnát nem láttunk. Egyébként szuper helyen lakunk, szinte az összes válogatott errefelé edzett.”
Péntek hajnalban tehát jön az U23-as mezőnyverseny, ahol reméljük, Erik legalább ugyanolyan jól (ha nem jobban) bírja majd a végjátékot, mint Leuvenben.
„Tényleg jó a forma, várom a versenyt, remélem minden stimmelni fog, mert elég régen készülök a vb-re. Aztán vasárnap edzés után megyek ki a pályára, és még az is lehet, hogy az emelkedőn fogom frissíteni Atit. Egy biztos, ott leszek a környéken.”
Remélhetőleg egy, a várkozásoknak megfelelően lehozott U23-as mezőnyverseny után.
Országúti Világbajnokság
Valter Attila: „Örülök annak, hogy itt lehetek, igazából csak szeretnék egy jót versenyezni”
24/09/2022 - 12:23
Országúti Világbajnokság
Fetter Erik végig az élbolyban harcolt a kazah győzelmet hozó U23-as versenyen
23/09/2022 - 08:13