A végeredmény nagyon nem fedi a valóságot, Fetter Erik pénteken nem a 41. legerősebb versenyző volt az U23-as világbajnokságon. Az Eolo-Kometa kerékpárosa nagyon jó vb-t futott és, mint utólag elárulta, az eredeti tervét sikerült teljesítenie. Végig talpon maradt, és elkerülte a bukásokat. A hajrában azonban a későbbi aranyérmes Baroncini valósította meg azt a taktikát, amit Erikék előre elterveztek.
„Nem volt egy egyszerű napunk, iszonyatos káosz volt már rögtön start után, rengeteg buktak, csak a lassú rajt során legalább öten” – mondta Erik, a 41. helyen zárt mezőnyverseny után.
„Az első 50 km-en én direkt az utolsó pozícióban, a mezőny mögött közlekedtem, hogy biztos, ami biztos, ne legyek benne bukásokban. A belgák meg a spanyolok kiemelt embere ugyanígy gondolkodott, így az elején mindenki ott jött hátul velem. Aztán egyre keményebb lett a verseny, folyamatosak voltak a bukások, de szerencsére az összesből kimaradtam. Ahogy közelítettünk a hajrához, a Dér Zsolt szövetségi kapitánnyal megbeszélt taktikánkat követve kezdtem egyre előrébb menni, hiszen egész nap az utolsó körre vártam. Addig csak a mezőnyben bujkáltam és próbáltam a lehető legtöbb energiát megspórolni.”
Lombard körverseny
Valter és Fetter a Lombardián, de mire számíthatunk tőlük?
08/10/2021 16:01
Ahogy beindult az igazi verseny, onnantól kezdve annyira elől helyezkedtem, amennyire csak tudtam. Egyébként ugyanazt a taktikát tűztük ki célul, mint az olaszok: az utolsó emelkedőn szerettünk volna egy mindent bele támadást indítani.
Az olaszok tudtak támadni, a már trekes szerződéssel rendelkező Filippo Baroncini el is lépett a főmezőnytől, és szólóban nyomta le az utolsó 5 kilométert, miközben Erik a főmezőny elején próbált támadni.
„Az én gondom az volt, hogy az emelkedő elején sajnos kicsit bezártak, és nem bírtam indítani, mert csomóan voltak előttem. Ezt utólag eléggé sajnálom. Akkor el is ment az olasz versenyző, és szerintem a nagy nemzetek ott elkövettek egy nagy hibát, hisz nem kezdték el egyből üldözni, hanem folyamatosan egymást nézegették. Nem nyomták, úgyhogy Baroncininek lett egy akkora előnye, hogy már nem lehetett visszahozni.”
https://i.eurosport.com/2021/09/25/3226054.jpg
Az olasz versenyző hazaért, Erik pedig megpróbált egy korait indítani.
„Mivel viszonylag nagy mezőnnyel mentünk a cél felé, tudtam, hogy ott vannak a legjobb sprinterek, akikkel szemben nem lesz esélyem, úgyhogy nagyjából 1 km-nél megint támadtam. Az volt a balszerencsém, hogy pont egy olasz srác jött velem, aki nem dolgozott be, mert elől volt egy embere, így nagyjából 300 méterre a cél előtt megfogtak. Onnan már csak begurultam. A nap fő célja az volt, hogy talpon maradjak, és elkerüljem a bukásokat, ez pedig tökéletesen sikerült. Szerintem jól versenyeztem, és ennek örülök” – mesélte Erik, akinek természetesen a világbajnoksággal nem ért véget a szezon, hisz még jó pár olasz egynapos vár rá csapata, az Eolo-Kometa színeiben.
Az Eurosporton Fetter Eriket – akárcsak Valter Attilát – legközelebb október 2-án, a Giro dell’Emilián láthatjuk.
Forrás: részben Eolo-Kometa
Országúti Világbajnokság
Fetter Erik: "Az volt a cél, hogy a világbajnoki címért, vagy az éremért megyek"
27/09/2021 17:20
European Championships
Fetter Erik: „Végig nagyon jól ment, csak az utolsó kanyart sajnálom”
11/09/2021 17:07