Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Van Aert: Nincs kés a torkomon, hogy Omlooptot nyerjek, de a Flandriát és a Roubaix-t nagyon akarom

Kálmán Laci

Frissítve 26/02/2022 - 11:52 GMT+1

Ma Wout van Aert is elkezdi a szezont az Omloopon. 2021 sok szempontból az ő éve volt, még akkor is, ha nem csak nagy győzelmekből volt sok, de keserédes második helyekből is. Sajnos a covid még mindig meghatározza az életünket, bár Van Aert szerint itt az ideje, hogy ezt elengedjük úgy, ahogy van. A pozitív tesztektől való „para” ugyanis hatalmas stresszt jelent a versenyzőknek.

Wout van Aert

Fotó: AFP

Nem volt beteg, nem bukott, gyakorlatilag tökéletes volt a felkészülése. Sokkal többet edzett, aminek egyszerű oka van: sokkal több ideje volt. Hamarabb befejezte a cyclocross szezont, hogy megfelelő alapokat építsen fel tavaszra. Nem akar úgy járni, ahogy tavaly, azaz, hogy a március még erős volt, de áprilisban már kezdett elfogyni. Idén egyértelműen a Sanremóra, a Flandriára és Roubaix-ra koncentrál.
Jelenleg mi a versenyzők legnagyobb félelme? Az, hogy elkapják a covidot?
A félelem kézzel fogható. Nem kell, hogy beteg legyél, elég egy pozitív teszt és az egész felkészülésed kuka. Szerintem itt az ideje, hogy elengedjük ezt az egész teszteléses történetet, és úgy kezeljük a covidot, mint az összes többi betegséget. Influenzára se teszteltek minket előtte. Persze, ha beteg vagy, hazamész. De láthatjuk, hogy a vírus nagyon könnyen terjed. Tavasszal ez az egész még meghatározó dolog lesz. Pedig ez így már nem fenntartható, főleg, hogy látjuk, az omikron már nem olyan veszélyes. Szomorú lennék, ha az egész évet így kéne végigcsinálnunk. Így eltűnik a sportágból az élvezet, ami pedig most kezdődne újra.
Mit gondolsz arról, hogy több ezer ember volt ott az Omloop hivatalos prezentációján?
Örülök neki, mindannyian boldogok vagyunk, hogy újra lesznek emberek, hogy újra normál tavaszunk lehet. Ugyanakkor tudjuk, hogy egy fertőzés mit jelenthet, úgyhogy van bennünk félelem is.
Mindenki azt mondja, hogy a Jumbónak van a legerősebb sora tavaszra. Te egyetértesz ezzel?
Sok minden más lesz a számomra az idén. Már nem az a cél, hogy egyedül legyek ott a végén. Most már van egy jó csapatunk, akikkel rengeteget dolgozunk a taktikán, a köztünk lévő összhangon. Nagyon sokat elemezgettük az elmúlt évek versenyeit. Magunkat is, és a többi csapatot is.
A Stravára rengeteg olyan edzést töltötök fel, melyeknek a nevei belső poénokra utalnak. Mesélnél arról, hogy hogyan lesz egy edzés neve ’Gracias Radja’?
Ez csak egy kávézó nevére utal a Teidén. (nevet) Az egyik pihenőnapon tekertünk arra, ahol egy olyan hölgy szolgált ki, akinek a nyakára egy rózsa volt tetoválva. Egy kicsit olyan volt, mint Radja Nainggolan. A ’gracias’ meg egy kicsit ironikus volt, ugyanis nem volt túl kedves velünk, talán mert mi voltunk az egyedüli vendégek a teraszon. Valószínűleg szívesebben ült volna a székében.
picture

Wout van Aert

Fotó: AFP

Még egy érdekelne. ’Ég a villany, de senki sincs otthon.’ Ez mit takar?
Ez egy holland mondás. Én nem ismertem, de olyasmit jelent, hogy valaki nem áll készenlétben. Szerintem ez egy jó kis leírás. De azt nem szabad tudnotok, kire vonatkozott. (nevet)
Az igaz, hogy énekelni is szoktatok menet közben?
Igen. Tiesjnek (Benoot) van egy kis zenegépe, ami ott van a kormányán. Ez nagyon jól jön, főleg a hosszú emelkedőkön. A legnépszerűbb nóta? A ’The bad touch’ a Bloodhound Gangtől. Ezek kellenek néha, hogy az ember jól érezze magát. Ha nincs jó zene, meg jó sztorik, az ember be is kattanhat egy háromhetes edzőtábor végére.
Sagannal meccseltetek egyet két éve a Touron. Milyen a kapcsolatotok?
Nem a legjobb, és szerintem nem vagyok ezzel egyedül a mezőnyben. Azóta nem is beszéltünk.
(kép Van Aert) Aztán ott van Mathieu Van der Poel, aki nem biztos, hogy komoly tényező lesz tavasszal. Mit gondolsz róla?
Először nagyon örülök, hogy újra kerékpáron van. Mostanság több infót ad Straván, mint korábban, úgyhogy látjuk, hogy ez már komoly edzés. Szerintem versenyez majd tavasszal, abban nem vagyok biztos, hogy milyen szerepben. A lényeg, hogy úgy tűnik, eltűntek a kérdőjelek vele kapcsolatban.
Tavaly a Van Aert – Alaphilippe – Van der Poel nagy hármasról beszéltünk. Idén vajon bekerül a körbe Pidcock is?
Időnként biztos. Inkább az Ardennekben lehet jó, mint a Flamand klasszikusokon. Vannak azért hullámvölgyei, kevésbé kiegyensúlyozott, mint Julian, Mathieu vagy én.
picture

Wout Van Aert edzésen a Paris-Roubaix előtt.

Fotó: AFP

Számodra a fő cél a Sanremo, a Roubaix és a Flandria. Nem helyezel túl nagy nyomást magadra azzal, hogy túlságosan ezekre koncentrálsz?
27 éves vagyok, negyedik szezonomat kezdem a World Tourban. Mikor, ha nem most?! Az is segít, hogy a kisebb célokat már teljesítettem. Mivel a Gent-Wevelgem és az Amstel már megvolt, persze, hogy a Flandria és a Roubaix a két fő cél, a következő szint. Készen állok, hogy megnyerjem ezeket a versenyeket. Nincs kés a torkomon azért, hogy szombaton Omloopot nyerjek, de már ott is szeretnék jól menni.
Magabiztosnak tűnsz.
Elég jó telem volt, de szerintem ez látszott a cyclocross szezonban is. Minden a tervek szerint ment. Jó lábakkal érkeztem Tenerifére is, élveztem az edzőtábort, és nyugodt vagyok. Úgy érzem, az alapok jobbak, mint máskor.
Mit szólsz Chris Froome felvetéséhez, hogy az időfutam kerékpároknak biztonsági okokból el kellene tűnniük örökre? Te ugye buktál nagyot a Touron egyenkénti közben, ezért is lenne fontos a véleményed.
Röviden, ez egy baromság. Nem edzek időfutam bicóval normál úton, mert az veszélyes. De egy kerékpárosnak tudnia kell magára vigyázni. Ez persze nem jelenti azt, hogy Bernal balesete az ő hibája lett volna. Az egy extrém dolog volt, viszont nem kéne emiatt betiltani ezeket a kerékpárokat. Ez egy tök érdekes műfaj, kicsit olyan, mint a Forma-1, itt lehet igazán előjönni újtásokkal.
via Het Nieuwsblad, HLN, Cyclingnews
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása