„Nem ment jól, ezt elismerem, rosszul esett az utolsó hegy, de akkor is betekertünk a célba. Méghozzá a limitidő előtt. Ha kapok egy óra hátrányt, és a verseny felénél leszakadok, nem szólok egy szót sem. De ez…teljeséggel érthetetlen.”
És tényleg. Ami ma Valter Attiláékkal megtörténhetett az olimpiai mezőnyverseny végén, az több, mint furcsa. Sőt, egészen felháboritó.
„Huszonöt kilométer lehetett hátra, amikor a segítők előtti részen valaki a szervezők közül elénk állt, és közölte, hogy vége a versenyünknek” – mesélte Valter Ati az Eurosportnak.
European Championships
Akit nem lehetett lerázni – Sonny Colbrelli hazai pályán lett Európa-bajnok
13/09/2021 16:15
„Nem értettük az egészet, hisz tudtunk a 8%-os szabályról, és éreztük, hogy bőven a limit előtt vagyunk. Főleg annak fényében, hogy a lejtmenet, illetve a versenypályás körözés volt hátra. Teljesen irreálisnak tűnt, hogy onnan mi nem érünk be. Hússzal kellett volna jönnünk a lefelében, hogy a limit után érkezzünk meg. De nem mehettünk tovább, mondván, mi már nem fogunk beérni...
Ezután majdnem 15 percig álltunk az út szélén, nem tekerhettünk tovább, de a szervezők közben semmivel nem tudták megindokolni a döntést. Senki nem tudott semmit, mi meg telefonon néztük a versenyt. Carapaznak ekkor még 6-7 kilométere volt a célig.
Tényleg hihetetlen a történet, hisz ezek szerint valaki már „előre látta”, hogy Atiéknak gondjuk lesz a limittel. Amikor a verseny legdurvább részén már rég túl voltak.
„Volt egy szabály, miszerint ha valaki a Fuji lábánál 12 percre van a főmezőnytől, akkor kiveszik. Ez teljesen korrekt döntés, hisz onnantól még 100 kilométer lett volna a célig. Minket a félreállítás után végül azért engedtek tovább, mert nem fértünk fel arra a buszra, ami a szerelőket meg a segítőket hozta volna a célba. Látták, hogy tényleg sokan vagyunk, erre kitalálták, hogy mégis mehetünk tovább. Mi Gibbonsszal az elsők között indultunk meg, és 45-ös átlaggal hoztuk le a hátralévő távot. Tudtuk, hogy beérünk és nem lesz baj a limittel. De a célban már óra sem volt, és építették a dobogót. Érzékelő van a kerékpárunkon, az egyértelmű bizonyitékkal szolgál. Megjöttünk, befejeztük, de mégis DNF került a nevünk mellé. Hihetetlen, hogy mindez az olimpiai mezőnyversenyen megtörténhet.”

Valter Attila (a kép közepén) az olimpiai mezőnyversenyen

Fotó: Eurosport

Vagyis hivatalosan nem, de Ati valójában célba ért szombaton. Más kérdés, hogy a neve mellé tényleg DNF (did not finish) került. Azaz, ha valamiért nem változtatják meg utólag a végeredményt, akkor megszakad Attila szép és hosszú sorozata. Hisz ő2018 januárja, a Trofeo-Andratx óta az összes versenyét befejezte. Még a tavalyi Lombardiát is, ahol valóban időlimit után ért célba.
Ellenben a mai mezőnyversennyel. Ahol, és ezt írjuk le még egyszer: teljesítette a távot. A 8%-os limitidő lejárta előtt ért célba.
„Nehéz megfelelő szavakat találni egy ilyen nap után. Úgy éreztem, nincs rajtam nyomás és mindent megtettem, hogy a lehető legjobban menjen a verseny. Mégis, az elmúlt hónapok óriási támogatása járt a fejemben, illetve az, hogy nem hagyhatom cserbe a rengeteg nekem szurkoló embert" - írta Ati a saját Facebook-oldalán.
"Hatalmas pofonként ért, mikor éreztem, hogy az eredmény, amire vágyom, és amiért ti szurkoltatok nekem, nem lesz meg. Igyekszem ebből is tanulni és összerakni azt, mi kell a még jobb versenyhez. Egy biztos: sokat kellerősödnöm. Ez a mai természetesen nem egy nagy eredmény, inkább semmilyen. Azonban egy ekkora versenyt mindenki megtisztel, mindenki szeretné befejezni, ahogy én is. Csalódott vagyok, hogy szervezési hibák miatt jelenleg DNF szerepel a nevem mellett. Igyekeztem kitekerni azt, ami bennem volt, megköszönve ezzel az egész Magyarock-Olympic Team Hungary-nek a segítséget, nektek pedig a szurkolást!”
Valter Attilának mi csak gratulálni tudunk a mai naphoz, a többit meg inkább hagyjuk. Szomorú, hogy ilyesmi egy olimpián megtörténhet.
European Championships
Valter Attila: „Nekem feküdhet a leginkább a pálya, de ha kell, én fogok segíteni”
12/09/2021 09:15
Kerékpár
„Jó volt végre magyarul beszélni a mezőnyben” – Peák és Valter mesél a Lengyel körről
17/08/2021 11:59