Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Valter Attila: „Elismerem, ez tényleg nem egy nagy eredmény, de akkor is befejeztem a versenyt”

Bodnár Gergő

Publikálva 24/07/2021 - 19:53 GMT+2

Elképesztő dolgok történetek az olimpiai mezőnyversenyen Valter Attilával, aki a szervezők szerint nem ért célba, pedig ő a limit előtt jött meg.

Valter Attila

Fotó: Eurosport

„Nem ment jól, ezt elismerem, rosszul esett az utolsó hegy, de akkor is betekertünk a célba. Méghozzá a limitidő előtt. Ha kapok egy óra hátrányt, és a verseny felénél leszakadok, nem szólok egy szót sem. De ez…teljeséggel érthetetlen.”
És tényleg. Ami ma Valter Attiláékkal megtörténhetett az olimpiai mezőnyverseny végén, az több, mint furcsa. Sőt, egészen felháboritó.
„Huszonöt kilométer lehetett hátra, amikor a segítők előtti részen valaki a szervezők közül elénk állt, és közölte, hogy vége a versenyünknek” – mesélte Valter Ati az Eurosportnak.
„Nem értettük az egészet, hisz tudtunk a 8%-os szabályról, és éreztük, hogy bőven a limit előtt vagyunk. Főleg annak fényében, hogy a lejtmenet, illetve a versenypályás körözés volt hátra. Teljesen irreálisnak tűnt, hogy onnan mi nem érünk be. Hússzal kellett volna jönnünk a lefelében, hogy a limit után érkezzünk meg. De nem mehettünk tovább, mondván, mi már nem fogunk beérni...
Ezután majdnem 15 percig álltunk az út szélén, nem tekerhettünk tovább, de a szervezők közben semmivel nem tudták megindokolni a döntést. Senki nem tudott semmit, mi meg telefonon néztük a versenyt. Carapaznak ekkor még 6-7 kilométere volt a célig.
Tényleg hihetetlen a történet, hisz ezek szerint valaki már „előre látta”, hogy Atiéknak gondjuk lesz a limittel. Amikor a verseny legdurvább részén már rég túl voltak.
„Volt egy szabály, miszerint ha valaki a Fuji lábánál 12 percre van a főmezőnytől, akkor kiveszik. Ez teljesen korrekt döntés, hisz onnantól még 100 kilométer lett volna a célig. Minket a félreállítás után végül azért engedtek tovább, mert nem fértünk fel arra a buszra, ami a szerelőket meg a segítőket hozta volna a célba. Látták, hogy tényleg sokan vagyunk, erre kitalálták, hogy mégis mehetünk tovább. Mi Gibbonsszal az elsők között indultunk meg, és 45-ös átlaggal hoztuk le a hátralévő távot. Tudtuk, hogy beérünk és nem lesz baj a limittel. De a célban már óra sem volt, és építették a dobogót. Érzékelő van a kerékpárunkon, az egyértelmű bizonyitékkal szolgál. Megjöttünk, befejeztük, de mégis DNF került a nevünk mellé. Hihetetlen, hogy mindez az olimpiai mezőnyversenyen megtörténhet.”
picture

OYAMA, JAPAN - JULY 24: Attila Valter of Team Hungary, Mohcine El Kouraji of Team Morocco, Jesus Herrada of Team Spain, Geraint Thomas of Team Great Britain, Tobias Halland Johannessen of Team Norway and the peloton passes through Okunitama Shrine during

Fotó: Eurosport

Vagyis hivatalosan nem, de Ati valójában célba ért szombaton. Más kérdés, hogy a neve mellé tényleg DNF (did not finish) került. Azaz, ha valamiért nem változtatják meg utólag a végeredményt, akkor megszakad Attila szép és hosszú sorozata. Hisz ő2018 januárja, a Trofeo-Andratx óta az összes versenyét befejezte. Még a tavalyi Lombardiát is, ahol valóban időlimit után ért célba.
Ellenben a mai mezőnyversennyel. Ahol, és ezt írjuk le még egyszer: teljesítette a távot. A 8%-os limitidő lejárta előtt ért célba.
„Nehéz megfelelő szavakat találni egy ilyen nap után. Úgy éreztem, nincs rajtam nyomás és mindent megtettem, hogy a lehető legjobban menjen a verseny. Mégis, az elmúlt hónapok óriási támogatása járt a fejemben, illetve az, hogy nem hagyhatom cserbe a rengeteg nekem szurkoló embert" - írta Ati a saját Facebook-oldalán.
"Hatalmas pofonként ért, mikor éreztem, hogy az eredmény, amire vágyom, és amiért ti szurkoltatok nekem, nem lesz meg. Igyekszem ebből is tanulni és összerakni azt, mi kell a még jobb versenyhez. Egy biztos: sokat kellerősödnöm. Ez a mai természetesen nem egy nagy eredmény, inkább semmilyen. Azonban egy ekkora versenyt mindenki megtisztel, mindenki szeretné befejezni, ahogy én is. Csalódott vagyok, hogy szervezési hibák miatt jelenleg DNF szerepel a nevem mellett. Igyekeztem kitekerni azt, ami bennem volt, megköszönve ezzel az egész Magyarock-Olympic Team Hungary-nek a segítséget, nektek pedig a szurkolást!”
Valter Attilának mi csak gratulálni tudunk a mai naphoz, a többit meg inkább hagyjuk. Szomorú, hogy ilyesmi egy olimpián megtörténhet.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés