Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Valter Attila: "Minden percét élveztem a versenynek, nagyon király ebben a csapatban tekerni"

Bodnár Gergő

Frissítve 27/02/2023 - 20:06 GMT+1

Az óriási havazás, és a felbeszakított nyitószakasz miatt nem indult simán, de végül elég szépre sikerült Valter Attila első idei versenye. A Jumbo-Visma csapatában bemutatkozó magyar kerékpáros végül 4. lett összetettben, de Atit az utolsó időfutam előtt arra kérték, hogy a közelgő tavaszi versenyek fényében ne kockáztasson.

Valter Attila győzelemhez segítette Vingegaard-t, majd bejött a harmadik helyre

A hó miatt nem indult simán, de végül igazán szépre sikerült Valter Attila első idei versenye. A Jumbo-Visma csapatában bemutatkozó magyar kerékpáros ugyanis egy havazás miatt félbeszakított szakasszal kezdett, de ami utána jött, az megvalósítja a szinte tökéletes kezdés fogalmát.
Sok munka Jonas Vingegaard-ért, aki a Gran Camiño mindhárom szakaszát, így nagy fölénnyel az összetettet is behúzta. Ati meg majdnem bejött a dobogóra, de a csapatvezetés arra kérte, hogy inkább ne kockáztasson az időfutam végén, hisz az igazán fontos versenyek még csak most jönnek.
Előbb szombaton a Strade Bianche (ahol Fetter Erik is ott lesz), aztán jövő héten a Tirreno-Adriatico, ami újdonság a programjában, hisz eredetileg ezen a többnaposon nem indult volna.
Nézzünk vissza az előző hétre, hisz Attila nagyon sokat mesélt nekünk az első idei versenyéről.
"Tényleg brutális volt a nyitónap, már a rajtnál be kellett öltözni, mivel elég hidegben, 2-3 fokban indultunk. Menet közben aztán hol sütött a nap, hol szakadt az eső, folyamatosan ment az öltözés. Én egy félreállás során pont levettem mellényemet, de mire előrementem, már szakadni kezdett az eső, szóval egyből öltözhettem vissza.”
picture

Bekavart a brutális havazás, félbeszakadt Valter Attila első Jumbós versenye

Aztán az esőből hó lett, és ez teljesen váratlanul érte a mezőnyt.
Nagy szemekben hullott a hó, ilyet otthon, de még Andorrában sem láttam. Voltak olyan versenyzők a mezőnyben, akik annyira átfagytak, hogy kihűlés gyanújával beszálltak a mentőbe.
"Nekem a legnagyobb bajom az volt, hogy a hideg miatt hihetetlenül fájt az arcom, a hó pedig ráfagyott a szemüvegemre. Alig láttunk valamit, így azért elég kemény lett volna a lejtmenet.”
"Én úgy voltam vele, hogy ha nagyon kell, letekerem a hátralévő 20 kilométert, de ahogy elkezdett szakadni, a zsűri egyből mondta, hogy ennek így nincs értelme. És tényleg nem is lett volna okos dolog mínusz 2 fokban tekerni. Rojasnak volt igaza, ha befejezzük a szakaszt, az már nem verseny, hanem szó szerint egy túlélőverseny lett volna.”
A havazás után jött a pénteki hegyibefutós szakasz, amit Vingegaard simán behúzott, Valter Attila pedig a 10. helyen jött meg.
picture

Vinegegaard hegyi befutót nyert, Valter Attila a 10.helyen ért célba

„Nagyon jól ment a közös munka, tökéletesen mozogtunk együtt, végig egyértelműek voltak a feladatok. Szakasz után pedig mindenki egyből elmondta a véleményét, ha látott valamit. Az első nap elején például benne voltam egy szökésben, de arra kértek a rádión, hogy ne forogjak be, ne dolgozzak, és inkább szedjem szét az elmenést. Mert jó esélyünk van Jonasszal a győzelemre.”
„Aztán a nap végén nem győztek bocsánatot kérni. Én meg egyből mondtam, hogy ne vicceljünk, tényleg ez volt a helyes döntés, hisz sokkal több esélyünk van Vingegaard formája miatt a győzelemre, mintha én megyek el egy nagyobb szökéssel. Nálam ez nem is volt kérdés, de ők azért felhozták a témát, hisz tudják, hogy nyilván nekem is vannak személyes ambícióim. A pénteki végjáték aztán a lehető legtökéletesebbre sikerült, minden úgy történt, ahogy megbeszéltük. Jonas elképesztően erős volt, aztán én is be tudtam jönni a top 10-be.
Két nap után már egyértelmű volt, hogy nagyon király ezzel a sorral versenyezni.
picture

Valter Attila (Fotó: Jumbo-Visma/Twitter)

Fotó: From Official Website

Nem mintha Atinak sok ideje lett volna menet közben nézelődni, de egy valami azért megragadt benne.
„A 2. szakasz során gyönyörű helyeken mentünk, Pontevedra nagyon szép. Szerintem, ha egyszer lesz rá lehetőségem, visszajövök erre a környékre, mert Galícia csodálatos. Az időjárás meg most olyan volt, amilyen.”
Szombaton aztán jött az a befutó, amire mindenki jól emlékszik, egy újabb Vingegaard győzelem, komoly Valter munka után. A tavalyi Tour-győztes nem véltelenül dicsérte Atit a szakasz utáni nyilatkozatában.
„A rövidítés ellenére nehéz napunk volt, mindenki 3 óra alatt akarta elvégezni azt a melót, amit 5 óra alatt kellett volna. Nekünk Dennis ott volt a szökésben, amit a Caja Rural nem igazán akart elengedni. Lehet, hogy volt náluk az autóban egy mérges sportigazgató. :) Komoly menés után érkeztünk meg a hegy lábához, ahol még volt bennem annyi, hogy meghúzzam a sort. Ami nem volt teher, inkább kellemes feladat, ha olyan versenyzőnek kell dolgozni, mint Jonas. Aki mondta is picivel korábban, hogy jó érzi magát és szeretne próbálkozni. Aztán pont ott indult el, ahol elterveztük. Én addig húztam neki, ameddig csak tudtam, aztán bejöttem saját tempóval a 3. helyre.”
Vasárnap már csak egy időfutam volt hátra, aminek Attila úgy ment neki, hogy mindössze 4 másodpercre volt a dobogótól. De a vezetőség arra kérte, hogy a közelgő tavaszi versenyek fényében, inkább ne kockáztasson. Így maradt a negyedik hely összetettben.
Soha rosszabb kezdést, szerintem büszke lehetek arra, amit a héten mutattunk, illetve mutattam.
"A legjobb tízben megjönni egy időfutamon nem olyan rossz, főleg annak fényében, hogy összesen 2 órát ültem ezen a kerékpáron. Nem volt velem a Teidén sem, mivel nekem azért más a prioritás idén, és nem nagyon megyek az összetettekre. Meg hát van pár specialista a csapatban. De a vezetőség biztos azt fogja mondani, hogy menjünk rá az időfutamokra, mert még sokat fejlődhetek benne” – mondta Ati, aki végül úgy lett negyedik, hogy csak 5 másodpercre volt a harmadik helyen záró Guerreirótól.
picture

Valter Attila a Gran Caminón (Fotó: Jumbo-Visma/Twitter)

Fotó: From Official Website

„Főleg a pálya második felén vesztettem sokat, de azért, mert külön kértek rá, hogy ne kockáztassak, mivel jönnek a komoly versenyek. Szóval direkt óvatosan mentem a lefelékben, meg a sík kanyargós részeken, nehogy történjen valami, hisz nem sokat mentem még ezzel a bicóval. Szóval 5 másodperc simán benne volt, és úgy kaptam ki ennyivel, hogy korábban 2 napot segítettem. Jonasszal meglett az összetett, minden nap tudtunk nyerni, úgyhogy elégedettek velünk, és velem is."
Külön írtak nekem a vezetőségből, és persze az edzőm is gratulált.
Vagyis ennél tökéletesebben nehezen lehetett volna kezdeni.
picture

Vingegaard az időfutamot is megnyerte, Valter Attila 4. lett összetettben

„Minden percét élveztem ennek a négy napnak, várom már a nagyobb versenyeket. Annak pedig kifejezetten örülök, hogy otthon ilyen sokan követnek már az év elején, és szurkolnak nekem. Ez tényleg nagyon jó érzés. Remélem, hogy ilyen lesz a folytatás is.”
Ati legközelebb a szombati Strade Bianchén áll rajthoz, ahol akárcsak tavaly, jó barátja, Fetter Erik is ott lesz a mezőnyben. Aztán jöhet Wout van Aerttal a Tirreno.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés