Azt mondják Michele Scarponiról, külön művészet vele interjút készíteni. Mindig kész a viccelődésre, legendásan gyorsan beszél, szeret sztorizgatni, de épp ezért jó beszélgetőpartner. A 2011-es Giro győztesével - aki 3 év után elhagyta a Lampre csapatát és az Astanához szerződött - a Cicloweb olasz internetes oldal készített hosszú, évértékelő interjút.

bettiniphoto_0153506_1_full_670.jpg

Fotó: Eurosport

Csak segítő leszel új csapatodban, vagy a Giron kapitányként számolnak veled?
Remélem az utóbbi. Félig-meddig már összeraktam magamban a jövő évi programomat, de ez még változhat. Ha én dönthetnék – a januári kezdés után - a Tirreno-Trentino-Giro hármassal kezdenék. Aztán jöhetne a Tour. Ott kell csúcsformában lenni, hogy segíteni tudjam Vincenzot. Persze ez nem lesz könnyű, ha a Giron én leszek a kapitány. Ott majd Aruval segítjük kölcsönösen egymást.
Tour de France
Lefevere: "Nagyon szomorú, hogy harmincévesen valaki nem képes megmondani az igazat"
14 PERCE
A jövő évi útvonalról mit gondolsz?
Tetszik. Bár nem emlékszem pontosan a szakaszokra, fejben még szabin vagyokJAzt tudom, hogy Marche régiót kevésszer érinti a mezőny. (Scarponi Jesiben, Ancona közelében született). Ha jól gondolom, az utolsó 4 nap fog dönteni. Főleg a Zoncolan és a Val Martello. De nagyon jó érzés lesz olyan emelkedőkre is felmenni, mint az Oropa. Mindenki emlékszik rá, a legendás Marco Pantani milyen jól teljesített azon a hegyen.
Lesz erőd a Tourra, egy kemény Giro d’Italia után?
Nem könnyű a helyzet. Ha kapitány vagy, és a dobogóért hajtasz, az sok energiádat elveszi. A Tour de France a világ legnagyobb kerékpáros versenye, ott csak akkor lehet esélyed, ha mentálisan topon vagy. De más a helyzet, amikor a sárga trikóért mész és más, ha te vagy az egyik segítő.
A Sky-t és Froom-ot kellene legyőznetek…
Nem tudom ez miként lehetséges. Én csak azt látom, hogy Vincenzo évről-évre erősebb lesz. Egyik versenyén meggyőzőbb volt, mint a másikon. Idén például a Tirrenon legyőzte Christ. Jó, az nem egy Tour, de látszott Froome-on, hogy nagyon nyerni szeretne. Az egy időfutam is mellettünk szól. De itt nem ez a lényeg hanem, hogy Nibali elképesztően erős. És még mindig képes előrelépni.
Végül áruld el, új csapatod kapcsán mit vársz a legjobban?
Nézd, a Lampréban is kiváló kapcsolatot ápoltam mindenkivel. Nem is tudnám megmondani, ki volt a legjobb barátom. Talán a Maté-Serpa kettőssel voltam különösen jóban. Most azt mondom, Fabio Arura leszek kíváncsi. Óriási tehetség, szép jövő előtt áll. Remélem egy kicsit én is hozzá tudok járulni a fejlődéséhez.
Michele Scarponi 2013-as idénye számokban:1 győzelem (szeptember 21. GP Costa Degli Etruschi)2 befejezett körverseny (Giro: 4. hely, Vuelta: 15. hely összetettben)84 versenynap13.800 kilométer
Tour de France
Öt kritikus szakasz, ahol eldőlhet a 2021-es Tour
16 ÓRÁJA
Kerékpár
Cycling Show: Az Eolo Kometa drámai bemutatkozása a Giro d'Italián
EGY NAPJA