Hideg fej, türelem, elhivatottság –

 ezek az erények juttatták Giro-győzelemig a vérbeli Arsenal-szurkoló Tao Geoghegan Hartot, aki Amerikában alapozta meg európai pályafutását, és mára felnőtt a kapitányi szerephez is. Chris Froome örökébe lépve ő lett a második brit, aki rózsaszín trikót nyert, Olaszországban mégis többen ünneplik, mint odahaza, a ködös Albionban.

Egy héttel vagyunk a 2020-as Giro d’Italia befutója után, és Tao Geoghegan Hart a kedvenc kávézójában kezdi a reggelt London felkapott Soho negyedében. Az összegyűrt rózsaszín trikója épphogy csak kilóg a kabátzsebéből, és miközben a teáját kevergeti, ineosos széldzsekije alól felsejlik egy retro Arsenal-mez is – egy igazi gyöngyszem az 1995/96-os szezonból.
Gyerekkora óta rajong az Ágyúsokért, vérbeli ’Gooner’, de Geoghegan Hart már nem kölyök többé, karrierje tavaly fordulóponthoz érkezett. Tao felnőtt a feladathoz, és 25 évesen Grand Tour-versenyzőként is letette a névjegyét a kerékpársport egyik ikonikus helyszínén; a Stelvio végeláthatatlan hajtűkanyarjaiban, a félig már behavazott alpesi csúcsok árnyékában vívott egy-az-egy elleni párharcot az ausztrál Jai Hindleyvel.
Tour de France
Pogačar megdöbbent, Roglič szinte ordított – nyilatkozatok a Tour őrült szakasza után
30 PERCE
Csapattársa, az emberfelettit teljesítő Rohan Dennis diktálta a tempót az emelkedő javarészén, és ahogy fogytak a kilométerek, a kelet-londoni srác úgy kapaszkodott egyre feljebb – nemcsak az összetettben, hanem csapata, az Ineos-Grenadier ranglétráján is.

dennis-tao-hindley

Fotó: Eurosport

Geoghegan Hart útja a Giro-győzelemig kiegyensúlyozottsággal és kitartással volt kikövezve. Túlzás lenne állítani, hogy villámrajtot vett volna, mégis ő jutott a legmagasabbra: mindössze 128. lett a palermói nyitó időfutamon, de végül felállhatott a milánói dobogó tetejére. Az utolsó két hegyi szakasz domborította csak ki igazán Tao versenyzői kvalitásait, az összetettet viszont a kronóval zsebelte be, melynek történelmi döntetlenről vágtak neki Hindleyvel.
Utólag már kevésbé tűnik meglepetésnek a sikere, sokkal inkább egy rég lappangó tehetség beigazolódása, amit korábban a kaliforniai körversenyen vagy a Tour of the Alpson felcsillantott, amikor Vincenzo Nibalival csatázott a hegyi befutókon, és olyan, ma már jól csengő nevekkel vette fel a versenyt összetettben, mint Egan Bernal, Sepp Kuss vagy George Bennett.
Persze neki is adódtak nehézségei profi pályafutása során: a szokványos kerékpáros sérülések és törött csontok; a szerencsétlen bukásokból adódó, lassan gyógyuló sebek; no és az állandó harc a pozícióért az Ineos hierarchiáján belül, amit jócskán megnehezített Dave Brailsford igazolási stratégiája. Ám a korábbi kiváló nyíltvízi úszó – aki 13 évesen egy váltóval átúszta a La Manche-csatornát – türelme és elhivatottsága végül kifizetődött. Ahogy mentora és egykori edzője, Axel Merckx jellemzi, „öreg fej fiatal vállakon”.
Geoghegan Hart egy kontinentális csapat kedvéért dobta félre a Sky első ajánlatát | Eurosport
Nem akármilyen bátorságra (és érett gondolkodásra) vall, ha egy, a Grand Tour-versenyeket megcélzó, fiatal brit kerékpáros vissza tudja utasítani álomcsapata, a Sky/Ineos felettébb kecsegtető szerződésajánlatát. Még nagyobb kockázat azzal a nem szokványos kéréssel visszautasítani egy ilyen karrierfordító lehetőséget, hogy 'most nem alkalmas, de térjünk erre vissza egy év múlva'.
Tény, hogy Geoghegan Hart a Hagens Berman Axeonnál, Axel utánpótlás-csapatában, a tengerentúlon töltött évei alatt alapozta meg a jövőjét.
„Ő sosem okozott csalódást”
– mondja Merckx.
„Amikor nálunk tekert, mindig motiválta a társait és őszintén elmondta, ha valamivel nem volt elégedett – nem romboló, indulatos módon, hanem építő, motiváló hangnemben.”
„Tudtam, hogy van annyira jó, hogy háromhetes menő váljon belőle, de sosem lehet garantálni, hogy valaki Grand Tourt fog nyerni, hiszen annyi minden közbejöhet. Még a Giro felénél is úgy gondoltam, hogy ’Oké, esélyes lehet, de nyerni egy teljesen más történet.’”
Jól ismerjük a történetet: amikor Brailsford előszört megkínálta egy szerződésajánlattal, Geoghegan Hart hezitált, és Merckxhez fordult tanácsért. A belga szakember pontosan emlékszik az akkori beszélgetésükre.
„Azt mondtam neki, hogy ’Igen, ez egy hatalmas lehetőség, a Sky-t valóban nehéz visszautasítani, de ha engem kérdezel, szerintem ez túl korai. Jó versenyző vagy, vannak jó eredményeid, de eddig még nem nyertél semmi nagyot. Nem bizonyítottad be magadnak, hogy alkalmas vagy első számú embernek. Amikor felkerülsz egy ilyen erős csapathoz, potenciális kapitányként szeretnél érkezni.’”
A Girón tarolt, mégis komoly anyagi gondokkal küzd a kerékpársport egyik sikergyára | Eurosport
Axel Merckx korábbi versenyzői elég komoly show-t csináltak a Girón. Nyertek öt szakaszt, tizenöt napig viselték a rózsaszín trikót, sőt Tao Geoghegan Hart révén végül az összetett győzelmet is megszerezték. Anyagi lehetőségei miatt azonban kérdéses, hogy Merckx meddig tudja fenntartani ezt a sikeres utánpótlásnevelő központot.
Bölcs tanács volt, amit Geoghegan Hart meg is fogadott. Most, néhány évvel később pedig biztosította a helyét a szupertehetséges huszonéves generáció legjobbjai között, ahol – a teljesség igénye nélkül – ott van Mathieu van der Poel, Tadej Pogacar, Richard Carapaz, Wout van Aert, Marc Hirschi és Egan Bernal. Tao is részese lehet a régóta küszöbön álló őrségváltásnak.
De a 2020-as Giro rajtja előtt még csak gondolni sem mert ilyesmire.

Ember tervez


Geoghegan Hart ugyanis azért érkezett Szicíliába, hogy a csapatkapitány, Geraint Thomas keze alá dolgozzon – luxussegítőként maximum azzal számolhatott, hogy nyer egy szakaszt, és odaférhet a legjobb tíz közé, ha esetleg a walesivel történne valami. De hogy a végső győzelemre is esélyes legyen? Ahogy ő fogalmaz, ezt senki sem látta jönni.
„Bárki, aki azt állítja, hogy ezt így terveztük, az blöfföl, vagy utólag kiszínezi a történetet” – jelenti ki.
Ha volt is terv, azt kidobhatták az ablakon, amikor Thomas egy rossz helyre guruló kulacs miatt csúnyán odaverte magát a harmadik szakasz hivatalos rajtja előtt. Ráadásul az Etnán Geoghegan Hart is alulteljesített: azt mondja, ez volt a leggyengébb napja a három hét során.
A friss Giro-győztes, aki tavaly még csak hülye díjakat nyert, idén azonban már háromhetest | Eurosport
Tao Geoghegan Hart a 2019-es Vuelta 20. szakaszának legagresszívebb versenyzője lett, miután végrehajtotta a verseny történetének hetedik leghosszabb, igaz, végül sikertelen szökését. Ehhez képest brutális szintlépés, hogy bő egy évvel később már Giro-győztesnek mondhatja magát. "Tao, végül csak felállhattál a dobogóra, nem igaz? Te lettél a nap legagresszívebb versenyzője."
„Abban a pillanatban úgy voltam vele, hogy ’Most muszáj koncentrálnod, az öledbe hullott a nagy lehetőség’, de visszatekintve még mindig G járt az eszemben. Maradtunk az eredeti tervnél, és ez csak akkor változott meg, amikor Swifty
[Ben Swift]
odaszólt nekem a rádión, hogy ’Tao, fusd a saját versenyedet!’”
„Fokozatos átalakulás volt” – mondja arról, hogyan vált belőle végül csapatkapitány. „Nem beszéltünk meg semmi konkrétat.” Csak egy hallgatólagos megállapodás volt a csapaton belül, hogy ’Rendben, maradj ott tűzközelben.’
A kilencedik szakaszon aztán némileg változott a stratégia. A brutális roccarasói befutó alkalmával Geoghegan Hart a 6. helyen ért célba, megelőzve az összetett esélyeseket. De még így is kicsit a radar alatt tekerhetett, hiszen a 15. szakaszig kívül volt a top10-en. A piancavallón aratott győzelem viszont a 4. helyig repítette előre, és egyszerre elkezdtek vele komolyan számolni az ellenfelek.
G Thomas, aki miután feladta a versenyt, hazatért Walesbe, egy, a Telegraph-ra írt blogbejegyzésben elárulta, hogy képtelen volt végignézni, ahogy fiatal csapattársa megszerzi a rózsaszín trikót Milánóban: „Még túl friss volt a seb. Tao nagyszerű srác, de egész egyszerűen nem tudtam rávenni magam, hogy mindennap odakapcsoljak.”
Nézni se bírta a Girót, titokban mégis csapattársai sikeréért szorított a sérülésből lábadozó Thomas | Eurosport
Geraint Thomas az Ineos kapitányaként érkezett az idei Giróra, ahonnan három nappal később törött medencecsonttal távozott. A korábbi Tour-győztes úgy érzi, bukása előtt jobb formában volt, mint valaha, így leplezni sem tudta csalódottságát: hiába szárnyalt a csapat, nem volt szíve élőben nézni az olasz kört - helyette a családi vacsora közben, az asztal alatt böngészte az eredményeket.
Geoghegan Hart átérzi a helyzetet, ugyanis ő törött kulcscsonttal adta fel a Girót 2019-ben: „Pont ugyanígy éreztem én is. Azt gondoltam, hogy ’hűha, még sosem voltam ilyen jó formában egy WorldTour-versenyen’, aztán persze jött a bukás. Hazamentem, megműtöttek, és egy árva szakaszt se nézem meg abból a Giróból.”
Az újdonsült Giro-győztes első dolga Olaszországból hazaérkezve az volt, hogy beült a ’Grenadier’ nevű – micsoda véletlen – londoni pubba egy pofa sörre, ahová persze az ikonikus, véget nem érő trófeát is magával vitte. A szerény ünneplésről az Instagram-oldalára töltött fel képeket. De hiába nyert háromhetest, az utcán csak kevesek ismerik fel, és ’Googangát’ – ahogy az olaszok nevezik őt – többen ünneplik Észak-Itáliában, mint Kelet-Londonban.
Geoghegan Hart – aki Andorrában él barátnőjével, a szintén profi kerékpáros Hannah Barnesszal – elismeri, hogy meglepte a brit sajtó visszafogott érdeklődése, de közben tisztában van vele, hogy a jelenlegi válsághelyzetben nem az ő sikere volt a prioritás.
Mint mindenki másnak a professzionális sportban, úgy Geoghegan Hartnak és csapatának is zaklatott volt a 2020-as esztendő. Amikor a covid-járvány baljós fellegei gyülekezni kezdtek a kerékpáros szezon felett, felbecsülhetetlen veszteség érte az Ineos stábját: március 3-án szívrohamban elhunyt Nicolas Portal sportigazgató, a csapat egyik legnagyobb koponyája, talizmánja, aki mind emberi, mind szakmai szempontból pótolhatatlan űrt hagyott maga után . Halála derült égből villámcsapásként érte a mérföldkőhöz érkező brit sort, mely elengedni készült a Chris Froome nevével fémjelzett múltat, és fél szemmel már a fiatal tehetségekre épülő jövőbe tekintgetett.
„Mind ott lehettünk Nico temetésén az első lezárás előtti vasárnap” – idézi fel. „Abból a szempontból szerencsések voltunk, hogy nem egy héttel később történt, mert akkor egyikőnk sem tudta volna leróni a tiszteletét.”
„Átjöttünk Andorrából, és a dermesztő hidegben összegyűltünk abban a gyönyörű auch-i katedrá-lisban. Nagyon megindító volt. A számok ebben a kontextusban egyáltalán nem számítanak, de az a sok ember – a családja és a barátai – aki ugyan félt az utazástól, mégis eljött… megható jelenet volt.”
„Nem sokszor fordul elő egy évben, hogy az egész csapat egy helyen van, főleg nem öltönyben és zakóban, távol a kerékpározás világától. Azért is jelentett sokat, mert teljesen független volt a sporttól”  – teszi még hozzá.

portal-funeral-ineos-riders

Fotó: Eurosport

Hat nappal később, utoljára elmentünk tekerni Hannah-val, majd nyolc hétre karanténba vonultunk. Úgy döntöttünk, hogy Andorrában, magaslaton maradunk, és nem vállalunk extra kockázatot. Nem tudom, jelent-e bármit is, de két hónapot töltöttünk közel 2000 méteres tengerszint feletti magasságon.”

Újabb olasz meló?


Amikor a 2020-as szezon végül újraindult, a hagyományos versenynaptár a feje tetejére állt: a lombard kör a Giro elé került, a Flandria a Tour de France utánra tolódott, a világbajnokság pedig a Vuelta elé ékelődött be.
„Érzelmileg meglehetősen furcsa helyzet volt, mert mindig ugyanazokban a hotelekben szállunk meg a versenyek idejére. Szóval ott vannak ezek a beidegződések, hogy Lombardiában vagyunk, ősz van, itt a szezon vége. Normál esetben ez egy szuper kis verseny a hulló falevelekkel és a csípős estékkel, ehelyett viszont igazi kánikula volt és tombolt a nyár, ami elég bizarr.”
Geoghegan Hart nem gondolja, hogy a fiatalabb generáció sikere annak tudható be, hogy jobban alkalmazkodtak volna a felforgatott naptárhoz, ő maga pedig nem siettette a dolgokat, sőt, a technológia adta lehetőségekkel sem élt a bezártság hetei alatt.
„Visszatekintve a karanténra, én türelmesen tűrtem, de nem használtam ezeket a virtuális platformokat, nem vettem részt a versenyeken sem. Ezerszer szívesebben megyek ki az országútra tekerni, sosem edzek bent a lakásban. Ha rossz az idő, inkább elhalasztom az edzést és pihenek egy napot. Amint csak lehetett, el is költöztem Angliából.”
Még nem döntötte el, hogy megpróbálkozik-e a címvédéssel a Girón – legalábbis hivatalosan egyelőre nem kötelezi el magát. Az olaszok visszavárják 2021-ben is, de jövőre már nem fog tudni elrejtőzni a mezőnyben, bárhol is indul, esélyesként kell vele számolni a háromheteseken – meglehet, hogy a közönségkedvenc Vincenzo Nibalinak őt kell majd legyőznie, ha még szeretne valami nagyot alkotni hazája körversenyén.

tao-nibali-alps-2019

Fotó: Eurosport

„Mindig jófej volt velem” – mondja Nibaliról. „A 2019-es Tour of the Alpson ismertem meg igazán, amikor napokon át csatáztunk a hegyekben.”
„Azután mindketten hibáztunk azzal, hogy elindultunk a Liège-en. A célban pont erről beszélgettünk, hogy mekkora baromság volt. Ugyan nem beszélek olaszul, de a spanyoltudásomnak köszönhetően sokat megértek az olaszból is, a lényeget mindenképpen.”
„A mezőnyben egyébként sosem hallod azt, hogy ’Vincenzo’ vagy ’Nibali’. Mindenki ’Lo Squalónak’, azaz 'A Cápának' hívja. Nibali megkapta a ’Cápát’, nekem meg a ’Googanga’ jutott!”
– zárja fanyar mosollyal.
Geoghegan Hart ezzel a lendülettel vissza is gyűri a rózsaszín trikót a kabátzsebébe, és sietősen távozik – még épp időben az Arsenal-meccs előtt.

tao-profile-pub

Fotó: Eurosport

Cyclist
Tour de France
Van Aert maradt sárgában, Clarke nyerte a kockaköves káoszt - összefoglaló
2 ÓRÁJA
Tour de France
Káosz a kockakövön, pofozta az élet a Jumbót, a szökevények pedig hazaértek
3 ÓRÁJA