Merijn Zeeman elárulta, mikor és miért döntött úgy a Giro-győztes holland versenyző, hogy átmenetileg (vagy talán végérvényesen?) szünetelteti pályafutását, és arról is beszélt, mennyi köze volt mindehhez a Jumbónak.

Szombat délután váratlanul érkezett a hír, miszerint Tom Dumoulin ideiglenesen visszavonult. A 30 éves klasszisnak nem úgy sikerült a zaklatott 2020-as idénye, ahogy akarta, hisz 7. lett a Touron és 10. az időfutam-vb-n, és hiába illeszkedett be jól a Jumbo-Visma sorába, egyszerűen elérkezett ahhoz a ponthoz, ahonnan egyelőre nincs tovább. 
Nem találja a motivációját, a céljait, időre van szüksége, hogy mindent átgondoljon, és tényleg csak reménykedni lehet abban, hogy ez az elhatározása nem olyan, mint a karrierjét végleg befejező volt csapattársé, Marcel Kittelé.
Tour de France
A dánok megőrültek, Jakobsen beszólt, Sagan mutogatott - ESB podcast
3 ÓRÁJA
Dumoulin egyébként egyértelművé tette, hogy a családja mellett a csapata is maximálisan mellette áll, mindenben megértik és támogatják őt. Érdekesség, hogy egy nappal a bejelentés előtt, pénteken még arról számolt be a Jumbo, hogy Dumoulin a kockaköves klasszikusokon, így a Flandrián is részt vesz 2021-ben, és a Tour-keretben is számítanak rá. 
Dumoulin: "Rendet kell tennem a fejemben" | Eurosport
Szombat délután érkezett a teljesen váratlan bejelentés: Tom Dumoulin átmeneti ideig felhagy a profi kerékpársporttal. Vagyis visszavonul. A holland versenyző a saját Twitter oldalára feltett írásban magyarázta meg a döntését. "A csapattal tegnap úgy döntöttünk, hogy átmeneti ideig elhagyom a szeretett sportágamat.
Merijn Zeeman sportigazgató hosszú üzenetben fejtette ki a véleményét a jelenlegi helyzetről. 
"Régóta beszéltünk erről, és elég sokat, így nem ért meglepetésként minket. Tom nagyszerű versenyző, igyekeztünk minden segítséget megadni neki, nyugodtan mondhatjuk, hogy félig-meddig közösen hoztuk meg a döntést. Az itt eltöltött időszaka alatt sem kapta meg azokat a válaszokat az élettől, amiket már egy ideje keresett, és az a legfontosabb, hogy végre kiderítse, mitől lesz boldog. Teljes mértékben megértjük őt."
A Dumoulinnel már az Argos-Shimanónál is együtt dolgozó Zeeman hozzátette, hogy valamilyen szinten már a tavalyi Tour után megfogalmazódott a hollandban az átmeneti megoldás. "Megvannak azok a remek szakembereink, akik folyamatosan támogatják a versenyzőket a pszichés dolgokban. Amióta elkezdtük a közös munkát Tommal, rendre előjöttek ugyanazok a gondok, és nagyon korrekt módon jelezte azt, hogy korábban is foglalkoztatták őt ilyen kérdések. 
Próbáljuk úgy kezelni ezeket, ahogy csak tudjuk, de sajnos túlmutatnak az élsporton: rohanó, versengő világban élünk, ahol csak a fejlődés, a jobbá válás a cél. Csak néha elfelejtjük, hogy emberek vagyunk. Alapvetően élvezni kéne az edzéseket, a versenyeket, a közös terveket, és ha ez az öröm nincs meg, akkor jönnek a problémák. Tom esetében nem is lehet olyan időpont, hogy mikorra találhatja meg önmagát, hisz természetes folyamatról beszélünk. Mi kitartunk mellette, továbbra is a Jumbo tagja marad."
"Ez a világ legfárasztóbb sportja" - Kittel döbbenetesen őszintén mesélt szenvedéseiről | Eurosport
Az elmúlt évtized egyik, ha nem a leggyorsabb sprintere visszavonulása után másfél évvel lerántotta a leplet: elárulta, milyen okok vezettek ahhoz, hogy teljesen elege legyen az élsportból. Tanulságos sztori egy érett gondolkodású klasszistól. 89 profi győzelem, 14 Tour-, 4 Giro- és 1 Vuelta-szakaszsiker magáért beszél, Marcel Kittel bő egy szezonnyi Katusha-katasztrófa után azonban némiképp váratlanul szünetet kért, majd 2019 augusztusában bejelentette visszavonulását.
Felmerül a kérdés, hogy milyen hatással van a Dumoulin-szünet a Jumbo idei évére.
"Az élet megy tovább, a csapat mind a 26 versenyzővel erős, egységes csapat marad. Nyilván lesznek olyanok, akik kihasználhatják az adódó lehetőségeket, nagy versenyekre üresedett meg egy fontos pozíció. Mindent át kell gondolnunk, hisz kétségtelenül változnak a terveink."
Hogy ez a gyakorlatban mit jelent, egyelőre nem tudni, mindenesetre az valószínűnek tűnik, hogy marad a Roglic, Kruijswijk kettős a Tourra, míg a Giro Bennetté, a Vuelta pedig Kussé és Kruijswijké lehet. 
cyclingnews.com
Tour de France
„Ha azt látod, 22 évesek nyerik a Tour de France-t, nagy a nyomás, hogy te is elsiesd”
5 ÓRÁJA
Giro d'Italia Donne
Komoly időkülönbségek a Giro első nehéz szakaszán, Vas Blanka a főmezőnnyel jött meg
7 ÓRÁJA