Nyílt titokként egyre inkább úgy tűnik, hogy az Ineos Grenadiers első számú kiemelt embere Geraint Thomas lesz az idei Touron – pláne azok után, hogy a Dauphinét csapattársa, a la kiemelt segítőnek szerződtetett Richie Porte, valamint Alexey Lutsenko mögött a harmadik helyen zárta. A 2018-as Tour-győztessel kapcsolatban sokan úgy gondolják, hogy a Tadej Pogacar-Primoz Roglic kettős legfőbb kihívója lehet, és ezt csapaton belül is hangoztatják.
"Hogy ő lehet a háborúk óta a legidősebb Tour-győztes? A rekordok azért vannak, hogy megdöntsék őket" - mondta Servais Knaven sportigazgató, akinek a közreműködésével a Het Nieuwsblad összeszedett négy olyan okot, amelyek Thomas sikerét vetíthetik elő.
1. Az Ineos a legerősebb csapat
Tour de France
A Jumbo-Visma bedobta a gereblyét a Tour 4. szakaszán, Van Aert "berepült" a célba
23 PERCE
Egyetlen csapat sem rendelkezik olyan mély kerettel a mezőnyben, mint az Inoes, ráadásul akkor sincs tragédia, ha valaki betegség vagy bukás miatt kiesik a körből – bármikor működik az A-terv mellett a B vagy a C is, míg a Jumbo-Vismánál vagy az UAE Emiratesnél ez nincs így.
Ha mindenki fitt, akkor tizenhat versenyző közül választhatunk, és ez így van rendjén” - hangzik Knaven szájából a csapaton belüli mondás, a tizenhatból pedig valójában már összeállt a nyolc: a Dauphiné-sorból Thomas, Porte, Geoghegan Hart, Kwiatkowski, Amador és Van Baarle, míg a svájci körön felkészülő Rowe és Carapaz alkotja a magot. A Giro-győztes Bernal a tervek szerint az olimpiára és a Vueltára megy, csakúgy, mint Adam Yates, és De Plus kapcsán is hasonlóak az elképzelések.
Papíron négy elsőszámú ember is lehetne a Touron: Thomas, Porte, Geoghegan Hart és Carapaz személyében. Közülük hárman nyertek már háromhetest, míg Porte tavaly harmadik lett Párizsban – ő valószínűleg tényleg segítőként indul. Knaven sejtelmesen úgy fogalmazott, még mindig nem biztos, hogy mi lesz a pontos taktika.
Négy kapitány? Ki van zárva. Előre készítünk egy rangsort, ami a körülmények és az adott szakaszok tükrében változhat. Még nem dőlt el, hogy egy, kettő vagy három versenyzőt indítunk egyenrangú kapitányi szinten. Könnyen lehet az is, hogy az első napok alapján variálunk.
2. Geraint Thomas 2.0
Míg tavaly az Ineos és a Jumbo előzetesen várt nagy csatájából nevető harmadikként Pogacar került ki győztesen, addig most a két szlovén lehet a legnagyobb favorit.
"Igen, de ezáltal mind Roglic, mind Pogacar helyzete változott. Mi picit outsiderként dolgozhatunk, ez pedig a Jumbóra és az Emiratesre is hatással lehet, ráadásul a két időfutam sem biztos, hogy Thomasszal szemben nekik kedvez.
Lehet, hogy Pog és Rog egy kicsit robbanékonyabb, de egy csúcsformában lévő G megnyerheti a Tourt. Nagyon hiszek ebben. Az előző év félresikerült, idén a Romandia óta a legjobb úton halad, a régi énjét hozza.

Geraint Thomas

Fotó: AFP

3. A rutin és az évek
Az Ineos nem változtat a jól bevált, megszokott dolgokon. Roglic és Pogacar magaslati edzőtáborával szemben a Dauphinét választották, még akkor is, ha túlságosan sokat nem tudtak leszűrni a versenyből.
"Láttuk az elmúlt hónapokban, hogy senki sem emelkedik ki igazán a mezőnyből. Tudatosan választottuk és választjuk mindig is a Dauphinét, a körülmények, az érzések hasonlóak a Tourhoz, az itt szerzett tapasztalatok pedig hasznosak lesznek számunkra egy hónap múlva is. Jó, hogy két és fél-három héttel a rajt előtt az Alpokban hangolunk. Ne felejtsük, hogy az ilyen felkészülés Wigginsnek, Froome-nak és Thomasnak is segített a Tour-győzelmeik előtt."
4. 2018-as déja vu
A 2021-es Tour más sok párhuzamot mutat a 2018-assal, márpedig akkor Thomas nyert. Az első héten három éve is kapott a mezőny egy kis Bretagne-t, majd jöttek az Alpok. Nem mellékes, hogy kevesebb a 2000 méter fölötti hegy, mint az előző két kiírásban, ez is neki kedvezhet. Kérdés: lehet-e összefüggés az útvonal és az életkor között?
"Ez lesz G 11. Tour-indulása. Nagyon sok tapasztalattal rendelkezik, tudja, hogyan kell nyerni, mint ahogy a csapat is. A kontroll nem feltétlen rajtunk múlik: ha egy versenyző egyszerűen a legjobb a mezőnyben, mint G három évvel ezelőtt, akkor nem sokat lehet tenni ellene.
Ha hárman közel lesznek egymáshoz – márpedig én erre számítok –, akkor mindent vagy semmit játszunk majd. A második hellyel nem tudunk mit kezdeni.
Forrás: Het Nieuwsblad
Tour de France
Van Aert három 2. hely után szökésből nyert, Philipsen benézte a befutót - Összefoglaló
EGY ÓRÁJA
Tour de France
A Jumbo-Visma megcsinálta a show-t, a sárga trikós Van Aert szólóban nyert szakaszt
2 ÓRÁJA