Miután a kétszeres világbajnok, Anna van der Breggen honfitársa, a 18 éves Senne Knaven kitett az Instagramra egy posztot, amiben a kerékpársportban tapasztalható nyomásról beszélt, és arról, hogy emiatt folyamatosan küzdenie kell a súlyával, az étellel és a diétákkal, a kétszeres világbajnok interjút adott a Cyclingnewsnak, melyben valós problémának nevezte a versenyzőtársa által leírtakat.
Elmondta, hogy igenis védeni kell a fiatalokat attól, hogy a nyomás hatására csak az olykor akár extrém soványságot érezzék elfogadhatónak, mert ez mind a fizikális, mind a mentális egészségükre káros lehet, arról nem is beszélve, hogy a sportolói karrierjüket is negatívan befolyásolhatja.
https://i.eurosport.com/2021/09/19/3223264.jpg
Kerékpár
Vas Blanka csapata a sportvilág egyik legjobbja és legprofibbja – az SD Worx-titok
19/05/2022 18:34
„A junior versenyzőknek nem lenne szabad a fogyásért küzdeniük. Nem tudhatják, hogy ez milyen hatással lesz a testükre. Nem csak a súlyról van szó, hanem minden másról is, köztük a mentális egészségükről. Ezeknek a fiatal lányoknak arra van szükségük, hogy olyan emberek legyenek körülöttük, akik megvédik őket ettől a nyomástól. A mi dolgunk, hogy ennek a témának a fontosságát hangsúlyozzuk, és átbeszéljük a fiatal versenyzőkkel. Jó látni, hogy Senne volt olyan bátor, hogy felvetette ezt a kérdést az Instagramon, mert azt hiszem, ez egy olyan dolog, ami sok lány fejében megfordul.
A testünk feltöltése energiával az egyik legfontosabb dolog a kerékpásportban, ahogy az is, hogy egészségesek legyünk.
Knaven jelenleg a NXTG Racing nevű utánpótlás programban vesz részt, tagja a holland junior válogatottnak. A neve ismerős lehet, hiszen édesapja, Servais Knaven is ismert kerékpáros volt, 2001-ben megnyerte a Paris-Roubaix-t, szakaszt nyert a Touron a Quick-Step–Davitamon versenyzőjeként, majd az aktív kerékpáros pályafutása befejezését követően az INEOS sportigazgatójaként helyezkedett el. Senne azt vetette fel, hogy folyamatosan küzdenie kell azokkal az elvárásokkal és normákkal, amiket a nemzetközi kerékpársport és a saját szövetsége is közvetít felé: hogy a juniorkorú sportolóknak bizony fogyniuk kell.
„Az elmúlt néhány hónapban nem voltam megelégedve magammal, néha a semmiből, csak úgy rám tört ez az érzés” – írta Knaven az instás posztjában.
„Szinte olyan, mintha kerékpárosként kötelező lenne soványnak lenni. Nekem is küzdenem kellett a súlyommal és az étkezési szokásaimmal, de szerintem nonszensz, hogy a korombeli vagy a nálunk is fiatalabb lányoknak azon kell gondolkodniuk, hogy hogyan tudnának fogyni, vagy egyáltalán eszükbe jut, hogy diétázni kezdjenek.
Tudom, hogy nem kellene zsíros vagy💩 [szar] ételeket ennünk, de nem is erről szól a probléma. Sokkal inkább arról, hogy szinte már az lett a szabály, hogy a kerékpárosnak soványnak, véznának kell lennie. Ez az elvárás az, ami miatt a lányoknak evészavaraik vannak, vagy csak simán rendszertelenül táplálkoznak. Nem hiszem, hogy a korombeli vagy fiatalabb lányoknak az kellene, hogy a fejükben járjon, hogy ’nem eheted ezt vagy azt’ vagy hogy ’túl kövér vagy’.
Én is küzdöttem ezzel, és bár most már egyre jobban vagyok, régebben azért csomószor elkezdtem zabálni, mert előtte egyszerűen nem ettem eleget. Ezután persze annyira rosszul éreztem magam, hogy szinte nem is ettem már semmit. Ez az egész hullámokban tört rám, és rendkívül boldogtalanná tett.
Nem hiszem, hogy 17-18 évesen ilyen érzésekkel kellene küzdeni, miközben akkor még a kerékpározás csak hobbi.
Az is feltűnt, hogy – különösen az idei év óta – hogy muszáj soványnak lenned ahhoz, hogy beválogassanak az Eb-re vagy a vb-re utazó csapatba.
Mondhatom, gyönyörű, hogy azt mondják a fiatal lányoknak, hogy le kell fogyniuk, különben nem lesznek beválogatva.
Köszönöm, hogy elolvastátok, amit írtam, úgy gondolom, valakinek fel kellett hívni erre a figyelmet, mert ez nem egy olyan téma, amiről amúgy bárki szívesen beszélne. Úgy éreztem, meg kell osztanom veletek - zárja a sorait Knaven.
Anna van der Breggen az idei szezon végén visszavonul, és 2022-ben már Vas Blanka csapata, az SD Worx sportigazgatója lesz. Korábban egyébként hivatásos ápolónőként dolgozott, majd különböző, táplálkozással kapcsolatos tanfolyamokon is részt vett. Kiemelt célja, hogy a csapata fiatal versenyzőit az egészségtudatos fejlődésen keresztül segítse az álmaik eléréséhez.
„A fejlődésben lévő szervezetre figyelnünk kell. Aki tehetséges, és szereti ezt a sportot, annak képesnek kell lennie tíz vagy annál is több éven keresztül így élnie. Arra kell összpontosítani, hogy az edzésekhez elegendő táplálékot vegyenek magukhoz, és megtanulják, milyen táplálékra, tápanyagokra van szüksége a szervezetüknek: zöldségekre, gyümölcsökre, ásványi anyagokra, és persze az is fontos, hogy ne kezdjenek őrült diétákba, ne érezzék úgy, hogy egy bizonyos súlyt el kell érniük.”
Egyszerűen nem járhat állandóan a súlyuk a fejükben, persze, amikor idősebbek lesznek, dönthetnek úgy, hogy táplálkozási tanácsadóval dolgoznak együtt, de fiatalon nem szabadna efféle nyomást gyakorolni rájuk.
Van der Breggen szerint a csapatvezetőknek, edzőknek is képezniük kellene magukat az egészséges táplálkozás témájában, hogy amikor a fiatal sportolókkal dolgoznak, át tudják nekik adni ezt a tudást.
„Az egészben az a legfélelmetesebb, hogy a nyomást mások helyezik rájuk. Ha egy fiatal lányokból álló csapatot vezet valaki, vagy ha ő a válogatott sportigazgatója, akkor csak a helyes dolgokat lenne szabad tanítania nekik."
Ijesztő, hogy egyesek nem veszik észre, hogy ezek a dolgok milyen nagy szerepet játszanak a lányok életében. Ha rossz dolgokat mondanak nekik, az borzasztó nagy károkat okozhat.
Amstel Gold Race
Vas Blanka: "Fogalmam sincs, hogy mire lehetek képes az Amstelen"
10/04/2022 08:16
Kerékpár
Eljött az idő, hogy a kerékpársportban is nők dirigáljanak a férfiaknak
04/01/2022 16:29