A címben tett megállapítás nem túlzás, valóban világbajnoki szintű mezőny jött össze a Lombard körversenyre. Az év utolsó klasszikusára, melyen ismét rossz idő lesz. Az előrejelzések 12-13 fokot és esőt mondanak szinte az egész régióra.

Joaquim-Rodriguez-Stefano-Sirotti-2.jpg

Fotó: Eurosport

Ország: Olaszország
Kerékpár
Ausztrál siker a Kékesen
7 ÓRA
Kategória: WT
Táv: 242 km
Közvetítés: vasárnap 15:30 Eurosport
"A Villa Vergano lesz a kulcs. Előbb nem igazán éri meg támadni. Én is ott próbálkozom majd. A Sormano nehéz, de túl korai egy akcióhoz. A Ghisallo meg arra lesz jó, hogy kicsit szérázza a mezőnyt. Ismerem az emelkedőt, volt már olyan Lombard köröm ahol hibáztam rajta. Szóval marad a Vergano”- nyilatkozta a Gazzetta vasárnapi számában Vincenzo Nibali. A Giro d’Italia idei győztese, akit fűt a bizonyítási vágy a hazai pályán elért világbajnoki negyedik hely után. „Inkább ne beszéljünk arról a versenyről, mert elsírom magam” – mondta az Astana első számú embere. „Ami a riválisokat illeti, Joaquim Rodríguez az első számú favorit. Bomba formában van, ráadásul tavaly is nyert itt. Az én két meglepetés emberem: Majka és Ulissi. Diego nem fogott ki jó napot a vb-n, de láttuk, hogy ment a  Milano-Torinón”.

lombardia_profile.jpg

Fotó: Eurosport

Az útvonal. Bergamóból indulnak és Leccoban érkeznek. 242 km a táv.
Joaqum Rodríguez nevét már annyian mondják, hogy lassan meglepetés lenne a győzelme. Tény, a spanyol kiválóan időzítette a formáját az idény végére, ráadásul vasárnap is ott lesz mellette (a Vueltán is rengeteget segítő) Dani Moreno. „Úgy emlékszem vissza a firenzei ezüstérmemre, mint egy vereségre” – mondta Rodríguez. A motivációval tehát valószínűleg nem lesz gondja. Ráadásul, ha győzni fog a Lombard körön ismét - pályafutása során már harmadik alakommal – nyerheti meg a World Tour összetettjét. Az esély adott, hisz Chris Froome hátsérülés miatt lemondta a szereplését, így a Skyban Rigoberto Uran lesz az első számú ember. A mezőny, mint említettük nagyon erős, az olaszok pedig legendásan jól szerepelnek hazai pályán.

2012-Il-Lombardia-Joaquim-Rodriguez-600x403.jpg

Fotó: Eurosport

Tavaly Joaquim Rodríguez győzött. Esőben...
Természetesen már az első Lombardiát is ők (Giovanni Gerbi 1905-ben) nyerték, és azóta összesen 39 sikerig jutottak. Olaszként legutóbb 5 éve Cunego nyert, aki katasztrofális idényt fut. Így a Lampréból ezúttal is az Ulissi-Scarponi kettősre lesz érdemes figyelni. A legnagyobb érdeklődés persze Rui Costa szereplését kíséri majd, aki először versenyezhet világbajnoki trikóban. A 27. születésnapját szombaton ünneplő portugál negyedik alkalommal indul a Lombard körön, de még egyszer sem zárt a dobogó közelében. Sőt, profi pályafutás során soha nem végzett a legjobb öt között klasszikus egynaposon.
Az esbringa blog esélyesei:
+++ Joaquim Rodriguez, Rui Costa, Vincenzo Nibali
++ Alejandro Valverde, Philippe Gilbert, Dan Martin
+ Domenico Pozzovivo, Rigoberto Uran, Nairo Quintana, Diego Ulissi

640px-Lecco_town_after_sunset,_Lombardy,_Italy.jpg

Fotó: Eurosport

Lecco. Itt lesz ma délután a befutó. Élő közvetítés 15.30-tól az Eurosporton!
Giro d'Italia
„A holnapi még keményebb lesz, mint a mai”
8 ÓRA
Kerékpár
Lafay szökésből nyert, Valter Attila megtartotta a rózsaszín trikót
8 ÓRA