Vas Kata Blanka bronzérmet nyert a belgiumi Oostendében rendezett terepkerékpáros (cyclocross) világbajnokság női U23-as versenyében vasárnap.

Tavaly a vb-n és az Európa-bajnokságban is ezüstérmes lett a korosztályban Vas, aki három szakágban - a terepkerékpár mellett az országúti mezőnyversenyben és hegyikerékpárban - is felnőtt magyar bajnok.
A világbajnokság U23-as viadalában 14 ország 37 sportolója állt rajthoz, szakértők szerint ez volt minden idők legerősebb mezőnye a korosztályban, a 19 esztendős magyar kerékpáros pedig már előzetesen is a favoritok közé tartozott Oostendében: a világkupában ugyanis a felnőtt mezőnyben ötödik lett, az U23-as rangsort pedig az élen zárta.
Kerékpár
Roglič óvatos, de a nagy kérdésre még nem tudja a választ
7 ÓRÁJA
A 2020-as év legjobb magyar női kerékpárosa már a rajt után az élmezőnyben tekert, míg mögöttük a sort kisebb bukás szakította szét. A 2900 méteres pályán az első kör végén Vas második volt, előtte egy, mögötte két holland rivális tekert, négyesük jelentősen elszakadt a többiektől.
A négykörös megméretés felére az élen tekerő holland növelte előnyét a két honfitársa és Vas alkotta csoport előtt. Vas azonban egy rövid leszakadás után újra az üldözők élére állt, befogták a vezető narancsmezest, így a záró körnek már együtt vágtak neki. Fél körrel a cél előtt a hosszú tengerparti homokos rész bizonyult döntőnek, ennek végére szétszakadt a boly, egyesével tekertek, Vas pedig harmadik helyen haladt a záró kilométereken, és végül kilenc másodperces lemaradással a bronzérmet szerezte meg.
A terepkerékpáros szakág viadalait néhány kilométer hosszú körpályákon rendezik, a versenyzők földutakon, füves, saras, homokos területeken és aszfalton haladnak különböző mesterséges és látványos akadályokon keresztül.
MTI
Kerékpár
Van der Poel erődemonstrációval tért vissza, Pidcock versenye drámaian ért véget
TEGNAP - 13:03
Kerékpár
Sár, bukások, Pieterse - újabb epikus dagonya a világkupában
TEGNAP - 11:17