Nem sok kellett ahhoz, hogy a tavalyi Lengyel körhöz hasonlóan ismét három magyar kerékpárosért szurkolhassunk egy World Tour versenyen, de Pelikán Jani végül nem került be az Androni keretébe. Peák Barna és Fetter Erik azonban ott lesz a Strade Bianchén! Jó hír, hogy mindkettőjüknek kifejezetten bejött a pálya.

A Strade Bianche ugyan sokak szemében már ott van a legnagyobb egynaposok között, de hivatalosan nem Monumentum. Az idei mindössze a tizenötödik kiírása lesz, az elmúlt évek során azonban a mezőny szó szerint beleszeretett ebben a versenybe, ami tavaly (augusztus 1-én) az újrakezdést jelentette.  
Manapság már igenis rang Strade Bianchét nyerni, az összes korábbi győztes valóságos ámulattal beszél a murvás szektorokról, meg a sienai (sajnos idén is zártkapus) befutóról. Nem véletlenül jött össze erre az évre megint egy elég durva mezőny. 
Kerékpár
Visszavonult a litván versenyző, akinek Roubaix-ban külön kinyitották a velodrome-ot
9 ÓRÁJA
Ezúttal a Tour de France (Pogacar), a Flandria (MVDP), a Strade Bianche illetve a Sanremo (VVA), valamint a Lombardia (Fuglsang) legutóbbi győztese is ott lesz a rajtnál.
Fetter Erikhez és Peák Barnához hasonlóan, a két magyar versenyzővel még tegnap este, a pályabejárás után tudtunk beszélgettünk.

Peák Barna: "Arra koncentrálok, hogy nekem jól menjen"

"Brutális a pálya, de nagyon bejön. Mondjuk már tv-ből is tetszett, az a saras kiadás amikor Benoot nyert, igazán 'epic'-re sikerült" - mondta Barna, aki a mai Strade Bianchén kezdi a 2021-es idényt.
"Nálunk most van három versenyző, aki jó lehet a Stradén, Simon Yates itt ugyan újonc, de ő igazából már most a Giróra készül. Bookwalter tavaly hetedik lett, Stannard óriási formában van, és a szobatársam Schultz is erős. Bízom benne, hogy közülük valaki ott lehet a legjobb tízben vagy akár előrébb. Segítenem kell a csapatot, szeretném a lehető legjobban végezni a munkámat, de egyébként jó formában vagyok. Vagyis próbálok arra figyelni, hogy nekem is jól menjen a verseny."

IMG-20210127-WA0011.jpg

Fotó: Eurosport

Fetter Erik: "Ott kell lennünk a szökésben"

"Barnával sajnos nem találkoztunk, ugyanis a szállásokat illetően eléggé szét vannak szórva a csapatok, mi is Sienától 25 kilométerre, a semmi közepén lakunk egy kastélyszállóban. Együtt a Jumbóval, az UAE-vel és az Astanával" - mondta az ESB-nek Erik, aki a balesete miatt tavaly augusztus óta nem tekert élesben. Nem mellesleg az Eolo-Kometa 20 éves magyar kerékpárosának a mai lesz élete első WT-versenye. 
Ilyen szempontból Barna egy kicsit "jobban áll", ő az előző idényben 4 (GW, LBL, FW, Lengyel) első osztályú versenyen indulhatott. 
"Nagyjából ötven kilométert néztünk meg, a fontosabb szektorokat jártuk be, és nekem is nagyon bejött a pálya. Pedig azt hittem rosszabb érzés lesz a murván tekerni. Fiatal sorral vagyunk itt, így az lesz a lényeg, hogy ott legyünk a szökésben. Ha egyáltalán lesz szökés. Nem nagyon van emberünk a végjátékra, szóval nekünk ez fő célunk. Amúgy nem nehéz a feladat, csak van der Poel-ra kell tenni a kereket:))"

IMG-20210220-WA0000.jpg

Fotó: Eurosport

A Strade Bianchét 13.50-től közvetítjük élőben, vagyis a megszokottnál 1 órával többet láthatunk a versenyből. Ha szerencsénk lesz, és a rajt után nem megy vészesen nagy tempót a mezőny, kb. az utolsó 90 kilométert láthatjuk.
De 12.30-tól a női versenyt is élőben mutatjuk az Eurosporton, majd ha lesz rá idő, röviden megismételjük a 2020-as Stradét!
15. Strade Bianche - az ESB esélyesei
⭐⭐⭐ Mathieu van der Poel, Wout van Aert, Julian Alaphilippe
⭐⭐ Tom Pidcock, Bauke Mollema, Egan Bernal, Jakob Fuglsang, Michael Kwiatkowski, Tadej Pogacar, Greg van Avermaet, Zdenek Stybar
⭐ Joao Almeida, Tim Wellens, Valentin Madouas, Alberto Bettiol, Davide Formolo, Gianluca Brambilla, Ivan Garcia Cortina, Davide Ballerini
☝  Alejandro Valverde, Romain Bardet, Pello Bilbao, Emanuel Buchmann, Matej Mohoric, Rudy Molard, Robert Stannard, Gianni Vermeersch, Quinn Simmons, Nick Schultz, Kasper Asgreen
🗺️ Az útvonal
🚴🏻 A rajtlista
📺 Eurosport: 13.50 (ismétlés: 0.30 és Eurosport 2: 19.45) 
Kerékpár
Mennyire nagy baj, hogy nem Párizsban ér véget a Tour? - ESB podcast
TEGNAP - 18:12