"

Még elsőéves profiként is volt legalább egy győzelmem. Szóval igen, marha szarul éreztem magam a 2020-as szezon végén."

Rövid és tömör értékelés Elia Vivianitól, aki két idényen keresztül valósággal halmozta a győzelmeket. Igaz, akkor még Quick-Step mez volt rajta. Hiába ment 2020-ban két nagy körversenyt, az első cofidises szezonját eredménytelenül zárta. 
Mit lehet mondani egy ilyen, győzelem nélküli évre?
Tour de France
A Jumbo-Visma bedobta a gereblyét a Tour 4. szakaszán, Van Aert "berepült" a célba
35 PERCE
Sokat nem, gyorsan el kell felejteni. Először is azt szögezzük le, hogy vészesen rossz formában egyszer sem voltam, hisz gond nélkül lenyomtam két nagy kört. Kirobbanó erőben azonban egyszer sem éreztem magam. Őszinte leszek, azt hittem simábban megy majd a váltás, és könnyebben összerakjuk a vonatot.
Kié a felelősség? Csak a tied, vagy ebben a csapat is benne volt?
Én azt mondom, hogy egyenlő arányban vagyunk benne. Hibáztathatnám a szakvezetést, de az nem lenne őszinte részemről. Bevállalom azt a részt, ami engem illet és rajtam múlt. Egyszerűen látni kell, hogy huzamosabb ideig együtt kell tartani a vonatot, pályán belül és azon kívül is. Ha nem megyünk eleget együtt, ez lesz az eredménye. Plusz esetemben az sem jött jól, hogy már az év elején elestem, és aztán több versenyen a sorom nélkül sprinteltem.
Mentálisan nehéz volt a szezon?
Ha egy sprinter huzamosabb ideig nem tud nyerni, gondolkozni kezd, és válaszokat keres. Vagyis nem nyugodt, úgy meg nem lehet eredményt hozni. Én sem éreztem magam kiegyensúlyozottnak a kerékpáron. Rettenetes évem volt. Sőt, inkább azt mondom: katasztrofális. A Tour volt a mélypont, ott közöm sem volt a sprintekhez.

043_2535823.jpg

Fotó: Eurosport

A félkészülésed egyébként rendben ment?
Igen, egy ideje már profi vagyok, tudom mire van szükségem, és ugyanazt a melót végeztem el, mint például Steels-el a Quick-Stepnél. Azt viszont éreztem, hogy hiányzott a pálya.
És a Cofidis-nél mit léptek az évedre? Töretlen a bizalom?
Én hiszek a csapatban, ők is bennem, szóval ezzel nincs baj. Azt hittem hamarabb összeállunk, de ha elég időt töltünk együtt, szerintem nem lesz baj. Én talán most jobban hiszek a Cofidis-es választásomban, mint tavaly ilyenkor. Elkövettünk hibákat, de felismertük őket, és már tudjuk mit kell máshogy csinálni. Ha sokat lehetek majd Sabatinivel, az megadja nekem a kellő nyugalmat. Egyébként amennyiben a vezetőség bizalma esetleg titokban megingott bennem, csak rajtam áll, hogy meggondolják magukat.
Akkor mi lesz a legfontosabb az idei szezonban?
A győzelem. Semmi más. Mindegy hol, mikor, ki ellen, de nyerni kell. Nem lesz fő versenyem, kiemelt feladat vagy egyetlen nap, amikor kötelező nagyot menni. Száz százalékos formában akarom kezdeni az idényt, úgy is szeretném folytatni, hogy végre meglegyen az a győzelem.
Gazzetta
Tour de France
Van Aert három 2. hely után szökésből nyert, Philipsen benézte a befutót - Összefoglaló
EGY ÓRÁJA
Tour de France
A Jumbo-Visma megcsinálta a show-t, a sárga trikós Van Aert szólóban nyert szakaszt
2 ÓRÁJA