Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Különleges, szép és hosszú, de nem lesz a kedvencem” – Valter Attila mesélt a Milánó-Sanremóról

Bodnár Gergő

Frissítve 23/03/2023 - 10:15 GMT+1

Egy év szünet után indult ismét magyar kerékpáros a Milánó-Sanremón, 2021-ben Kusztor Peti fejezte be gond nélkül az év első nagy klasszikusát, szombaton pedig Valter Attila jött meg egészen elöl, a 34. helyen. A Jumbo-Visma versenyzője az Eurosportnak elmesélte, mennyire volt unalmas a nap első fele, és miért nem lett a kedvenc versenye a Sanremo.

Van der Poel komoly előnnyel nyert, Valter Attila a 34. helyen jött meg - összefoglaló

Egy év szünet után indult ismét magyar kerékpáros a Milánó-Sanremón, 2021-ben Kusztor Peti fejezte be gond nélkül az év első nagy klasszikusát, szombaton pedig Valter Attila jött meg egészen elől, a 34. helyen.
Minden idők második legmagasabb átlagát hozta a verseny, ahol Mathieu van der Poel új rekordot ment a Poggióra, és ahol 29 éve nem nyertek olyan nagy fölénnyel (15 másodperces előny), mint most.
Valter Attila korábban a világbajnokságokon is ment már kifejezetten hosszú versenyeket, de a Sanremo mégiscsak más, lassú rajttal együtt 301 kilométer, majdnem 7 óra a kerékpáron, zárásként pedig Poggio, az őrült befutó, ami minden Sanremo „kötelező” eleme.
De milyen volt mindez belülről?
„Nem unatkoztam, gyorsan elment a verseny, főleg az utolsó százas volt kemény. Különleges, szép és hosszú. Talán elsőre ezt mondanám a Sanremóról. De nekem biztos, hogy nem ez lesz a kedvenc versenyem” – mesélte az Eurosportnak Valter Attila, aki szombaton a 34. helyen jött meg, Ewan, Girmay és például Laporte mellett, harminckét másodperc hátránnyal.
„Tényleg az adja a különlegességét, hogy az egész 300 kilométer izgalma, bele van sűrítve az utolsó órába. Bár igazából 200 kilométer után már beindult a daráló, és nekem pont emiatt nem jött be annyira. Mivel az elmúlt évek alapján látszik, hogy a jó hegyimenőtől kezdve, az egynapos menőkön át, egészen a sprinterekig bárki nyerhet, nem igazán érezhető a hierarchia, messze nem olyan kontrollált az egész, mint például egy Strade Bianche. Ahol nagyjából tudod, hogy ki nyerhet, megvan, melyik csapat irányít, kontrollált az egész, a Sanremón viszont egy komplett sprintfelvezetés az utolsó száz kilométer. És ezt nem csak én nem szeretem, hanem elég sokan mondták, hogy ez azért már sok volt.”
Vagyis nem csak az utolsó órában, hanem már 200 kilométerrel a verseny vége előtt keményen meg kellett küzdeni a helyekért.
„Rengeteg volt a tülekedés, ment a bokszolás, egymás kockázatos előzgetése, ez pedig elég stresszessé tette az egészet. Főleg fejben fárasztó mindezt megélni. De nekem amúgy jól ment, nem fáradtam el különösebben a végére, szerintem a Tirreno összes napja nehezebb volt, mint ez a Sanremo.”
picture

Valter Attila a Sanremón (Forrás: Twitter/JumboVismaRoad)

Fotó: Twitter

És, hogy ment a pozícionálás? Hisz sok – főleg szurkolói – videót visszanézve, az egyértelműen kiderült, hogy Ati kifejezetten elöl, a legjobb tizenöt között ért fel a Poggióra. Vagyis az erővel tényleg nem volt baj.
„Nem sikerült különösebben jól helyezkednem, nem csak a végén, menet közben sem. Igazság szerint nem voltam túl jó helyen a Cipressa után, pedig ott még teljesen frissnek éreztem magam. De ahhoz nem voltak elég jók a lábaim, hogy segíteni is tudjak. Pedig a legjobb tizenöt versenyző között értem fel a Poggióra. Csak aztán hátulról egész sokan felértek ránk, főleg a gyorsabb srácok, ezért is nem tudtam előrébb zárni a sprintben” – mesélte Valter Attila, akit legközelebb az április 3-án rajtoló Baszk körversenyen láthatunk.
„Szerettem volna kicsit többet segíteni, de ez volt az első Sanremóm, és könnyen be tudtam fejezni, ami mindenképp pozitívum. Egész elöl jöttem meg, és attól, hogy nem lett elsőre a kedvenc egynaposom, mindenképp szeretnék még indulni rajta. Meg lehetőség szerint előrébb zárni. De itt egyszerűen meg kell tanulni versenyezni. Lehet, inkább nyomtam volna még egy Strade Bianchét.”
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés