Elvileg a firenzei volt Paolo Bettini utolsó világbajnoksága szakvezetőként. Az olasz szövetségénél elégedettek a négy vb-n is érem nélkül maradó kapitány munkájával, és a versenyzői is marasztalják. Itt jön képbe Fernando Alonso, aki új 2015-ben induló csapata sportigazgatójának, Paolo Bettinit képzelte el.

2013_05_27_dsc_0135_rsz_crp.jpg

Fotó: Eurosport

"Számomra nincs kérdés. Ha Bettini maradni akar, ő lesz a kapitány. Jól dolgozik, a srácok is bíznak benne. Nem gondolok arra, hogy valakivel pótolnunk kellene”.
Kerékpár
TdH: Bahrain-siker, magyar bukás
5 ÓRA
A nyilatkozat Renato Di Roccotól, az Olasz Kerékpáros Szövetség elnökétől származik. A vezetők irányából tehát él a bizalom, és a válogatott tagjai (Ulissi, Scarponi) is dicsérték Bettinit a firenzei világbajnokság után. Bár az olasz csapat hazai pályán „csak” egy negyedik helyig jutott (Nibalinak köszönhetően), taktikailag mégis kiváló versenyt láthattunk a válogatottól. Éppenséggel a szerencse hiányzott, gondoljunk Paolini, majd Nibali bukására.
Ami biztos, a jelenlegi szövetségi kapitány szerződése december 31-én lejár. Lehetséges utódokban pedig nincs hiány. Az olasz sajtóban Michele Bartoli, Maurizio Fondriest, és manapság a Rai szakkommentátoraként dolgozó Davide Cassasani esetleg szerepvállalásáról is lehet olvasni. De mit mond Bettini?
„Én a szövetség rendelkezésére állok. De most a vb után jó, ha mindenki leül egy picit gondolkozni, és nem kapkodja el a döntést”. Ezt hívják úgy: a tökéletes semmit mondás. Azaz a versenyzőként két vb címig jutó olasz, alaposan nyitva hagyta a kérdést.  A hosszabbítás még adná is magát (a mezőnyversenyen bemutatott taktikát tényleg mindenki csak dicsérte), de előző hétvégén képbe került Fernando Alonso.
A Ferrari csapat spanyol pilótája köztudottan nagy kerékpár rajongó, és rengeteget olvashattunk róla az Euskatel esetleges megmentése kapcsán. Azóta kiderült, a baszk csapat új tulajdonosa nem Alonso lesz, aki mindent tiszta lappal szeretne kezdeni. Vagyis 2015-ben indítaná el új csapatát. Ebben – a várhatóan 15 millió eurós éves költségvetéssel dolgozó - együttesben pedig, csak olyan embereket alkalmazna a kétszeres Formula 1-es világbajnok, akiknek korábban semmi közük nem volt a doppinghoz. Ennek a feltételnek Bettini megfelel, de van egy másik kapocs is kettőjük között. Ő pedig nem más, mint Fabrizio Borra. Bettini korábbi fizikoterapeutája ugyanis manapság Alonso mellett dolgozik. Innen a személyes ismeretség.
És, hogy ebből mi következik? Semmi. Az olasz sajtó is csak találgat, és próbálja megtippelni Paolo Bettini jövőjét. Aki kicsit is ismeri a jelenlegi kapitányt, az pontosan tudja, hogy szereti a kihívásokat. Márpedig egy komoly költségvetéssel dolgozó új csapat sportigazgatói posztja, nem tűnik éppenséggel rossz feladatnak…  

BettiniPinottiCoursepreviewWC913-001.jpg

Fotó: Eurosport

A szövetségi kapitány Marco Pinottival, aki csütörtökön jelentette be a visszavonulását
Kerékpár
Valter Ati rózsaszínben - ez történt a Giro 7. szakaszán
5 ÓRA
Kerékpár
Ewan nyerte a 7. szakaszt, Valter Ati gond nélkül megtartotta a rózsaszín trikót.
6 ÓRA