Színesen kanyargó mezőny, tömegek az út szélén, és minden irányba repülő kulacsok. Ha a nemzetközi szövetségen múlik, ez már csak egy szép emlék marad. Ettől a szezontól kezdve ugyanis több, eddig megszokottnak számító dolgot megtiltanak a versenyzők számára. 


Nem lehet például Mohoric-stílusban, a vázra feküdve lejtmenetezni, mondván túl veszélyes. Legalábbis az UCI szerint. Aztán ott vannak a semmi közepén, sokszor a versenyzők szerint is rossz helyen eldobott kulacsok, melyek hetek, akár hónapok elteltével is ott figyelnek az út szélén.
Persze vannak a mezőnyben, akik erre is odafigyelnek.
Kerékpár
Roglič óvatos, de a nagy kérdésre még nem tudja a választ
7 ÓRÁJA
"Nekem fáj a szívem, ha azt látom, hogy valaki a semmi közepén, mondjuk egy mezőre dobja el a kulacsát. Amennyiben őt megbüntetik, azzal semmi bajom" - mondja Oli Naesen, az AG2R kerékpárosa. "Én ameddig tudom magamnál tartom a kulacsomat, és inkább odagurítom egy néző lábához, vagy behajítom valaki kertjébe. Még az is jobb megoldás."

GettyImages-1270787668-920x613.jpg

Fotó: Eurosport

A tervek szerint a szervezők a megszokottnál gyakrabban, 30-40 kilométereként jelölnének ki úgynevezett szemetelő zónákat, ahol büntetlenül el lehetne dobni a feleslegessé vált dolgokat.
"Ha ezt meghúzzák, az jó dolog. Jobb, mint beadni egy kocsiba. Na, az veszélyes" - mondja Michal Kwiatkowski.
A szemetelés csökkentése mellett az UCI-nál ettől az évtől kezdve arra is törekedni próbálnak, hogy biztonságosabbak legyenek a versenyek. Épp ezért (WT-szinten április 1-től) megtiltják a Mohoric és Froome által híressé tett, vázra fekvős lejtmenetezést.
"Lehet, hogy veszélyesebb, de ha meg tudom csinálni, mivel van egy jó technikám és kerékpárom, akkor ezzel elveszítem az előnyömet. Bár, ha mindenkinek megtiltják, akkor nem kerülök hátrányba" - mondja Tim Wellens.

GettyImages-150570705-1-920x613.jpg

Fotó: Eurosport

"Szerintem túl sok különbség nincs a fekvős, és a normális lejtmenet között" - jegyzi meg a Burgos BH-ban tekerő Willie Smith. "Amúgy meg hány bukást okozott ez a technika? Őszintén szólva én még egyet sem láttam".
"Hogy ez veszélyes? Na már! Bocsi, de ezzel én nagyon nem értek egyet. Profi versenyzőként mindenki tudja milyen kockázatokkal jár ez a sportág, de azért tekerünk ezen a szinten, mert tudunk kerékpározni" - teszi hozzá Kwiatkowski. "Mi lesz a következő? Nem lehet majd elengedett kormánnyal ünnepelni? Vagy bevezetik a sebességkorlátozást? Talán azzal kellene foglalkozni, hogy biztonságosabb versenyeket rendezzenek."
HLN.be, Cyclingweekly
Kerékpár
Van der Poel erődemonstrációval tért vissza, Pidcock versenye drámaian ért véget
TEGNAP - 13:03
Kerékpár
Sár, bukások, Pieterse - újabb epikus dagonya a világkupában
TEGNAP - 11:17