Negyvenkilenc évvel Felice Gimondi és tizenhat évvel Marco Pantani sikere után. Huszonkilenc évvel és nyolc hónappal azt követően, hogy megszületett.
Húsz évvel azután, hogy először ült kerékpáron. Tizenhat évvel az első versenye és bő kilenc profi idény után. Huszonegy nappal azt követően, hogy Leedsből elindult a Tour mezőnye.
És nyolcvankilenc óra, ötvenkilenc perc, hat másodperc versenyzés után: Vincenzo Nibali 2014. július 27-én, megnyerte a 101. Tour de France-t.
Giro d'Italia
Ez történt a Giro harmadik szakaszán
8 ÓRA
Ebben eddig nincs semmi meglepő.
Most ahelyett, hogy a száraz számokkal és statisztikákkal untatnánk mindenkit, olyan érdekességek következnek Nibaliról, melyekkel talán sokak még nem találkoztak:
  • Bár Messinában született (Bernard Hinault-hoz hasonlóan, november 14-én), mégis Toszkanában vált "igazi" kerékpárossá. Tizenöt éves korában költözött el a szüleitől, és egy Pistoia közeli kisváros, a Mastromarco csapatában kezdett tekerni.
  • Édesapja elmondása szerint kilenc évesen a kis Vincenzo olyan mozgásigénnyel rendelkezett, hogy venni kellett neki egy kerékpárt (az iskola helyett előszeretettel járt biliárdozni). Az első természetesen egy használt Pinarello volt, amit az apuka fújt pirosra.
  • Giovanna, az anyukája elárulta, Nibali gyakorlatilag édességeken nőtt fel. Kedvence az egyik híres szicíliai specialitás, a cannoli volt. Többek között ezért is örültek a szülők, hogy Vincenzo elkezdett kerékpározni.

Kép: gazzetta.it

Fotó: Eurosport

  • Amikor Nibali elhagyta Messinát, a Franceschi család fogadta be. Bruna és Carlo nevelgette a Szicíliában maradt szülők "helyett". Nibali a mai napig fenntart egy házat a toszkán városban, bár a svájci Luganóban, tehát az olasz határhoz közel lakik.
  • Giovanna és Salvatore, Nibali szülei, a mai napig Messinában élnek, és egy DVD-kölcsönzőt üzemeltetnek. A bolt természetesen a fiuk képével van feldíszítve. Eléggé félnek a repüléstől, még tavaly Bresciába, a Giro eredményhirdetésére is kocsival érkeztek. Párizsba azonban repülővel jutottak el.
  • Otthon általában Enzureddunak vagy Enzinonak szólítják, a Vuelta, Giro és most már Tour győztes fiacskájukat.
  • Nibalinak két testvére van. Egy lány Carmen, aki profi fotós, és a szintén országúti kerékpáros Antonio. A 21 éves öccsével Vincenzo már versenyzett együtt, méghozzá márciusban a GP Camaiorén.
Giro d'Italia
Hazaért egy szökés, van der Hoorn nyerte a Giro 3. szakaszát
10 ÓRA
Giro d'Italia
Landa: „Agresszív és harcos Mikel leszek”
17 ÓRA