Idén Párizs-Nizzát nyert, és sárga trikóhoz segítette Chris Froome-ot. Jövőre már első számú emberkét indulhat a Giro d'Italián, amit nagyon szeretne megnyerni. Richie Porte-ról a Sky versenyzőjéről van szó, aki 2014-ben a Tour de France-on is rajthoz áll. Talán mondani sem kell, mint a címvédő legfontosabb embere.

Richie-Porte-659x440.jpg

Fotó: Eurosport

Négy szakaszgyőzelem, sárga trikó a Párizs-Nizzán, 79 versenynap és 11.400 kilométer.  Ilyen volt röviden Porte idei szezonja
Olympic Games
Primoz Roglic: „Hülyeség ezt a sikert egy Tour-győzelemhez hasonlítani”
EGY ÓRÁJA
Launcestonban, egy alig 80.000-es tengerparti tasmán városban született. (csak, hogy földrajzilag teljesen pontosak legyünk: Tasmánia egy Ausztráliához tartozó sziget, az ország legkisebb területű szövetségi állama). Édesapja a helyi uszoda vezetője volt, így nem meglepő, hogy az úszással kezdett. Kiváló pillangósnak számított, majd megpróbálkozott a triatlonnal. Jó döntés volt, hisz ezüstéremig jutott az U23-as ausztrál bajnokságon. Szabadidejében pedig szörfözgetett. Aztán jött a kerékpár.
"A korábbi tasmán versenyző, Michael Wilson segítségével kerültem Olaszországba. Ez 2007-ben volt, első versenyemen pedig - 4 km-el a befutó előtt egy emelkedőn léptem meg a mezőnytől - rögtön nyerni tudtam. Fagyival ünnepeltem. Egy évvel később Toszkánába, a Mastromarco csapatához kerültem. San Baronco környékén annyit tekertem, hogy csukott szemmel is képes lennék bejárni az utakat. Otthon más a helyzet. Ha elmegyek mondjuk 6 órát edzeni, találkozok 20 emberrel, 40 tehénnel, és 60 kenguruval".
Olaszországban remek alapokat kapott, Porte mégis a Saxo Banknál lett profi. A 2010-es Giron, három szakaszon keresztül viselte a rózsaszín trikót. Ez volt az első nagy háromhetese, és rögtön ő lett a legjobb fiatal versenyző. Két évvel később szerződést kapott a Sky-tól, a történet pedig innentől kezdve mindenki számára jól ismert. Ebben az évben Párizs-Nizzát nyert, és sárga trikóhoz segítette Froome-ot. Jövőre már ő lesz csapata első számú embere a Giro d'Italián. De láthatjuk a Touron (Porte szerepét és a Sky célját nyilván nem kell részletezni...) és januárban a Tour Down Under-en.
"Szeretném újra megnyerni a Párizs-Nizzát, de az év fő eseménye számomra a Giro lesz. Sokszor versenyzem majd Olaszországban, indulok például a Settimana Internazionale Coppi & Bartalin és a Giro del Trentinon. Utóbbi gondolom nem meglepő, hisz az lesz a Giro előtti legfontosabb felkészülési állomás".
Olympic Games
Evenepoel a mai nap után nem indítaná magát az időfutam vb-n
17 ÓRÁJA
Olympic Games
Roglic nyerte az olimpiai időfutamot
EGY NAPJA