Egy ilyen ziccert nem hagyunk ki. Vincenzo Nibali két napja a La Gazzetta dello Sport szerkesztőségében járt. Készült vele egy hosszú interjú, mi lefordítottuk. Íme.
Ha egy dolgot választhatnál, mit adott adott neked az idei Tour?
Könnyebb azt megmondani, mi tűnt el. Kicsit talán a nyugalom. Edzés közben kevésbé népszerű útvonalakat kell választanom, mert annyian szeretnének velem beszélni. Sajnos, ha speciális edzésmunkát végzek nem tudok megállni.
Kerékpár
Ulissi nyerte a szlovén kör királyszakaszát
15 ÓRÁJA
A következő idényben mindenki téged figyel majd, hozzád viszonyít. Ez zavaró lesz?
Abszolút nem. A Tour győzelem még több magabiztosságot adott. Az ellenfelek más szemmel néznek rám, de én is rájuk. Idegeskednem nem nekem kell. Ha meg akarnak verni, nekik kell támadniuk.
A riválisokat tekintve, hogy néz ki a sorrended?
Contador, Froome. Aztán Quintana. Bár vele nagy körön még nem találkoztam. Aztán Aru és Uran. Majd a fiatal franciák: Pinot és Bardet.
A Tour de France útvonalát jövő héten (október 22-én) mutatják be, a 2015-ös Girot már ismerjük. Mi döbbentett meg a legjobban?
A hatvan kilométernyi egyéni időfutam. Az sok. Talán nem is mentem még ilyen hosszút. Plusz, ott van a csapatidőfutam.
A mindenkit foglalkoztató kérdés: indulsz?
Szeretnék. Méghozzá főszereplőként, úgy hogy van esélyem nyerni. November végén le fogunk ülni Vinokourovval és átbeszéljük a helyzetet. Tudnom kell, ő mit gondol. Sok szempontot figyelembe kell venni, ott van például Aru. Őt szeretik a szponzoraink, erre is figyelünk.

Július 27-én a sportág történetének hatodik olyan versenyzője lett, aki mind a három nagy körversenyt meg tudta nyerni

Fotó: Eurosport

Tegyük fel, rajthoz álltok mind a ketten. Ki lesz a kapitány?
Ebben a kérdésben mi döntenénk. Az összes érvet meghallgatva határoznánk, de a szakvezetés ránk bízná a dolgot. Hogy dolgoznék-e érte? Persze. Amennyiben, azt a verseny és az érdekeink megkívánják. Ebben az évben Scarponi kapitányként indult, bukott, végül Arut segítette.
Sokan azt mondják, jobb lenne, ha ellenfélként találkoznátok.
Mindkettőnknek 2016-ig van szerződése az Astanával.
Továbbra sem támogatod Oleg Tinkov 1 millió eurós felajánlását?
Hát nem. Egy ilyen év mentálisan és fizikailag is kikészítene. Sok versenyen nem tudnál rajthoz állni. Rengeteget utaznál, nem látnád eleget a családodat. Az én kislányom 7 hónapos. És már idén is voltak abból gondok, hogy alig voltam otthon. Verseny-pihenés, verseny-pihenés. Így nézne ki az év.
Contador megcélozta a Giro-Tour duplát. Bjarne Riis azt mondta, elképzelhető, hogy rámennek mindhárom nagy körre.
Keresik a kihívást, ezzel semmi gond nincs.  Emlékszem 2011-ben Conta megcsinálta a duplát, de az erős Giro után, nem volt esélye a Tour dobogóra. Akkor azt mondta, ilyet többé nem vállalna be.
Újabb feltételezés: Nem mész az olasz körre, de a Tourra való felkészülés miatt a csapatod elküld a Kaliforniai körre. ..
Ez nem tenne jót nekem. Sokkal ideálisabb, ha a mostani szezonhoz hasonlóan a magaslati edzőtábor után, elmennék a Dauphinére.

Jó éve volt: 4 millió euró az éves fizetése, az Astanától 1 millió eurós bónuszt kapott a Tour győzelemért, és 500.000 euró bevételre tette szert a különböző szponzori (pl: Oakley) szerződéseknek köszönhetően.

Fotó: Eurosport

Két éve elköszöntél a Liquigastól, és az Astanához igazoltál. Egyre kevesebbet az olasz csapat. Annak ellenére, hogy ti Aruval elég sikeresek vagytok. Miért?
Talán mert a szponzorok félnek a doppingtól. Bár a helyzet egyre biztatóbb. Az Astanánál 20 millió euró az éves költségvetéssel. Olaszországban ez 40 milliónak felelne meg.
November 14-én ünnepled a 30. születésnapodat. Nem tartasz attól, hogy lassan el fog fogyni a motivációt? A három nagy kört már megnyerted.
Három-négy jó év még előttem áll. Slongo azt mondta, nehéz lesz az idei Tournál jobb formába kerülnöm. Ezzel egyetértek. De néhány részletet tekintve valószínűleg lehet javulni. Ott vannak az egynaposok: LBL, Lombardia. Könnyen lehet találni motivációt.
2015-ben láthatunk valamelyik egynaposon. Flandriai kör?
A Roubaix-n még biztosan nem, a Flandrián erősen gondolkozom. Valamikor szeretném megpróbálni.
És a válogatott?
Ez jó, hogy szóba kerül. Az olasz csapatban szeretnék valami fontosat nyerni. Ott volt a firenzei vb, mekkora esély úszott el…A következő két év vb (Richmond és Quatar) azt mondom, nem igazán fekszik nekem. De lesz egy olimpia. Riót jó lenne megcélozni. Egy olimpiai érem nagyon motivál.
Nincs sok idő a pihenésre
Utoljára Marco Pantani volt képes megcsinálni a Giro-Tour duplát. Az 1998-as szezonban az év első két háromhetese között 34, a Tour-Vuelta kettős között pedig 57 napot lehetett pihenni. Idén ugyanez a két szám: 34 és 27 volt. Pont, mint a következő szezonban.
Kerékpár
Négy ok, amiért az Ineos szerint Thomas megnyerheti az idei Tourt
21 ÓRÁJA
Tour of Slovenia
Aberasturi nyerte a sprintet a szlovén kör 3. szakaszán
TEGNAP 17:06