A belga sport két talán legnagyobb sztárja, Remco Evenepoel és a Manchester Cityben focizó Kevin De Bruyne pont ugyanazon a héten írtak alá az új szerződést, a helyi sajtó így utánajárt, melyek a fő hasonlóságok és különbségek a két hosszabbítás között.

A fizetés: más liga
Nyilván nem fog meglepetésként érni senkit, ha leírjuk, hogy a két sztár fizetése koránt sem említhető egy lapon. De Bruyne 4 éves szerződésével évenként 25 millió eurót tehet zsebre, amivel a teljes angol Premier League legjobban kereső játékosa lett, és még a foci világában is csak olyan szupersztárok kapnak nála többet, mint Lionel Messi (71 millió) vagy Cristiano Ronaldo (57 millió).
Kerékpár
Pogačar: „Nagyon jó lenne újra Bernal ellen versenyezni”
25/11/2022 - 17:30
Persze az országúti kerékpár viszonyai között Evenepoel új szerződése is top fizetést biztosít, bár a pontos összeget itt nem ismerjük. Patrick Lefevere annyit árult el, hogy az a piaci áraknak megfelelő, ebből a belga sajtó a Julian Alaphilippe vagy Wout van Aert által is megkeresett évi 2 millió euró környékére teszi az összeget. Ez a legnagyobb szerződésektől (Sagan és Pogacar 5 millió körül keres) jócskán elmarad, De Bruyne pedig egy hónap alatt megkapja ugyanezt.
Extrák: mernek nagyot álmodni
Focisták szerződései esetében gyakori, hogy különböző teljesítménnyel járó bónuszok, mint a gólszám vagy egy sorozat megnyerése akár az alapfizetés 20-30%-át is hozhatják a konyhára. De Bruyne szerződése is biztos tartalmaz ehhez hasonló „ösztönzőket”, mondjuk a City BL-győzelme esetén.

Remco Evenepoel

Fotó: Getty Images

Tudjuk jól, hogy ez a kerékpársportban is bevett szokás, pláne ha Lefeverről és a Quick Stepről van szó. Evenepoel ambícióival egyáltalán nem kizárt, hogy a szerződésében a Tour vagy a világbajnokság megnyerésére is van bónusz. Persze nem kell hatalmas összegre gondolni, Remco belgaként sose fog olyan prémiumot zsebre tenni, amit Lance Armstrongnak egy Tour-sikerért kifizettek Amerikában (5 millió euró).
Tárgyalás: ügynök? Minek?
A két szerződés talán legérdekesebb közös pontja, hogy mindkét sportoló ügynökök bevonása nélkül, legfeljebb a család (és De Bruyne esetében pár ügyvéd) tanácsával tárgyalta le a szerződést. Ezzel egyrészt megspórolták a szerződés értékének 5-10%-át, hiszen egy ügynökség legtöbbször ennyit leakaszt az aláíráskor. Evenepoel esetében viszont emellett alighanem a bizalom is komoly szerepet játszott, a család jól ismeri Lefevert, így nem okozott gondot a személyes tárgyalás.
Hossz: a biztonságra szavaztak
De Bruyne új szerződése négy évre szól, ami a foci világában egy jó korban lévő topjátékos esetében szinte a minimum. A szerződés ettől még komoly biztonságot ad a belga irányítónak, ha innentől mondjuk egy sérülés miatt többé egyetlen meccsen sem lépne pályára, az aláírással már akkor is biztosította, hogy a dédunokái is jó színvonalon élhetnek majd.
Evenepoel szerződése egy évvel még ennél is hosszabb, a különbség azonban itt jóval nagyobb. A bringában egy 5 éves szerződés szinte elképzelhetetlenül hosszú, tényleg csak olyan biztos anyagi hátterű csapatban tekerő sztárok, mint Egan Bernal vagy Tadej Pogacar írtak alá eddig hasonlót.
A szerződés így komoly kockázat Lefevernek, hiszen papíron akkor is fizetnie kell, ha (most, vagy mondjuk 3 év múlva) nem talál új szponzort. Más részről Evenepoel is érezheti, hogy ezzel nem lesz a probléma, a belga csapatvezető még nehéz helyzetekben is híresen korrekt volt a versenyzőivel a szerződésük kifizetését illetően.
A jövő: Evenepoel mozdíthatatlan
A másik jelentős különbség a szerződések hosszával kapcsolatban, hogy ez mennyire jelenti a két sportoló tényleges elköteleződését. A foci játékszabályai szerint De Bruyne szerződése legfeljebb annyit garantál, hogy egy kérőnek a City számára megfelelő ajánlatot kell letennie az asztalra a belga leigazolásához. Szóval jó eséllyel hatalmas összegért cserébe, de papíron továbbra is mozdítható.
Evenepoel esetében ellenben ez a hosszabbítás azt jelenti, hogy ha 5 év múlva létezik még Lefevere sora, a belga versenyző majdnem biztosan ott is teker majd. Országúti kerékpárban a szerződések felbontása jóval ritkább, mivel ennek egyetlen módja, ha a versenyző (vagy közvetve a vevő csapat) a teljes szerződés összegét letéve kivásárolja magát. Ez még a megszokott, két éves szerződésekkel is komoly pénz tud lenni, egy ilyen 5 éves szerződés esetében pedig akár egy kisebb World Tour csapat éves költségvetése is lehet. Szóval ne fogadjunk rá, hogy Evenepoel egyhamar váltani fog.
(Forrás: Het Nieuwsblad)
Kerékpár
„Remco egy kis Lance Armstrong" – érdekes összehasonlítás a Quick-Step egyik sportigazgatójától
24/11/2022 - 15:17
Kerékpár
Meleg, nyugi, belga társak és figyelő drónok – ez várja Evenepoelt a spanyol bringás paradicsomban
12/11/2022 - 17:00