A Trek dán versenyzője a Gent-Wevelgem tavalyi megnyerése után idén szintet lépne, és az összes klasszikuson ott lenne a legjobbakkal. Úgy gondolja, a két cyclocrossból érkező sztár is legyőzhető, így idén az újabb világbajnoki címre, a jövőben pedig akár a Tour zöld trikóra is lehet esélye.  


Bár 2019-ben Mads Pedersen világbajnoki címe óriási meglepetésnek számított, a tavalyi szezon bizonyította, hogy a szivárványszínű trikó nem került rossz helyre. Szeptemberben ugyan az imolai hegyes pályán esélye sem volt a címvédésre, egyáltalán nem biztos, hogy utoljára láttuk rajta a világbajnoki mezt. Hiszen idén Belgiumban, kockaköveken rendezik majd meg a vb-t, a Trek versenyzője pedig egy friss interjúban elmondta, fő célja lesz az idényben, hogy újra harcban legyen a győzelemért:
"Ha egy versenyt kéne választanom idén, amit megnyerhetnék, az újra a világbajnokság lenne.”
Giro d'Italia
Fetter Erik: „Kész csoda, hogy vasárnap szökni tudtam”
27 PERCE
Pedersen nyilatkozata annak fényében nem meglepő, hogy a tavalyi, járvány miatt félbeszakított szezonban világbajnokként az átlagnál jóval kevesebbet hordhatta a szivárványos trikót. Nem viselhette például az őszre csúsztatott nagy kockaköves klasszikusokon sem.

"Nagy kár, hogy nem mutathatok képet a gyerekeknek a Roubaix-ról a világbajnoki trikóban. Ez volt a legrosszabb abban, hogy tavaly így alakult a versenynaptár.”


pedersen-klasszikusok.jpg

Fotó: Eurosport

Ha nem is világbajnoki mezben, de egy nagy győzelem azért összejött Pedersennek a kockaköveken. A 25 éves dán versenyző a Gent-Wevelgem megnyerésével bizonyította, hogy korábban a Flandrián szerzett dobogója nem kifutott eredmény volt és lassan odaér a legjobbak közé a klasszikus mezőnyben. Épp ezért erre a szezonra már az elvárásai is nagyobbak magával szemben:
„Tudom, hogy fiatal vagyok, de nem akarok többet azzal takarózni, hogy még fejlődnöm kell ahhoz, hogy esélyes legyek. Ideje minden versenyen megmutatni, hogy ott vagyok a legjobbakkal egy szinten.”
Ez a magabiztos hozzáállás nagy ugrás az egy évvel korábban megfogalmazott várakozásokhoz képest. Tavaly a belga nyitóhétvége után, ahol Jasper Stuyven győzni tudott az Omloopon, Pedersen még egyértelműen csapattársa segítőjeként tekintett magára. A páros most már sokkal inkább egyenlő felekként versenyezne, ami mindenki számára veszélyes ellenféllé teheti őket. Főleg, hogy a két bringás egyébként civilben is jó barátja egymásnak, így nem okoz nekik gondot a másik győzelméért küzdeni:
„Szerintem az különböztet meg minket a többiektől, hogy mi tényleg élvezzük, ha a másik nyer és szeretnénk is, ha így lenne. Számomra nem gond, ha Jasper van ott a végjátékban. Például ha a Gent-Wevelgemen ő ugrott volna fel a többiekre a hajrában és nyerte volna a sprintet, több mint boldog lettem volna. Erősebbé tesz minket, hogy két kijátszható kártyánk van. Ez olyan, mintha a pókerben lenne két király a kezedben.”
A Pedersen-Stuyven páros kétségtelenül nem hangzik rosszul a klasszikusokon, azonban még így is nagy kérdés, mennyire tudják majd felvenni a versenyt a Mathieu van der Poel – Wout van Aert kettőssel. A két cyclocross-ból érkező sztár a tavalyi Flandrián úgy tűnt, jóval a mezőny előtt jár, Pedersen azonban a Gent-Wevelgemen kihasználta, hogy talán túlságosan is egymásra figyeltek, ezzel bizonyítva, hogy nem megoldhatatlan feladat a legyőzésük:

"Nem legyőzhetetlenek, ezt már tavaly is megmutattam. Nem verhetem meg őket mindig, de ők sem tudnak folyton nyerni. Azt viszont tudom, hogy képes vagyok legyőzni őket, ez pedig nekem elég.”


pedersen-gw.jpg

Fotó: Eurosport

Pedersen egyébként már a junior korosztály óta csatázik van der Poel ellen, szóval volt ideje alaposan kiismerni  ellenfelét. Tudja, hogy a hollandnak is vannak gyengepontjai, ahogy azt a yorkshire-i vb hajrája is bizonyította, ahol van der Poel nagyon hirtelen fogyott el.
"Elég megnézni a vb felvételét a YouTube-on, 16 kilométerrel a vége előtt, na az a gyenge pontja. Persze kicsit viccelek, amikor ezt mondom, ez a srác majdnem tökéletes. Vannak napok, amikor neki sem áll össze, de ettől még nem futott rossz versenyt.
Néha talán túlságosan is az erejére épít ahelyett, hogy gondolkozna
és ez lehet egy gyenge pontja, de ilyen velem is előfordult már.”
A holland versenyző viszont nem csak a klasszikusokon és az idei belgiumi világbajnokságon lehet nagy ellenfele Pedersennek. Most, hogy az Alpecin kiharcolta magának a szabadkártyát, a két versenyző a Tour de France sprintjeiben is összecsaphat, ahol Pedersen már tavaly is meglepően jó eredményeket ért el. Az első szakaszon például egy hajszál választotta el a sárga trikótól, de úgy érzi, egy nap akár a zöldre is lehet esélye:
"Most már látok rá esélyt. Egy nap, ha a Tour útvonala tökéletes nekem, miért ne sikerülhetne? Szép lenne, ha a zöld trikó ott lógna a falon, miután befejeztem a pályafutásomat.
Nagyratörő célokból tehát nincs hiány Pedersennél, azonban a dán versenyző nem csak ezeket szeretné üldözni. Elmondása szerint a tavalyi leállás ebből a szempontból jó lecke volt, így idén minden versenyen győztes mentalitással szeretne indulni:
"Megtanultam, hogy sose tudhatom, melyik verseny az utolsó. Ezt a mentalitást szeretném továbbvinni a teljes karrieremben. Minden versenyen nyerni próbálok majd. Nem számít, hogy az egy szakasz lesz Burgosban vagy a Flandria, győzni szeretnék
.”
Cyclingnews
Giro d'Italia
Hármasban a Giro középső hetéről - ESB podcast
10 ÓRÁJA
Giro d'Italia
Ciccone nagyot szólózott, Fetter Erik szökésben villogott a Giro 15. szakaszán
TEGNAP 16:25