Miguel Angel Lopez nyerte az idei Tour talán legkeményebb szakaszát Primoz Roglic és Tadej Pogacar előtt, és összetettben is feljött a dobogóra. A nap másik nagy hőse Richard Carapaz, aki nagyot ment szökésben az Egan Bernalt elvesztő Ineosért, végül azonban a GC-esélyesek bedarálták őt.


Ez történt
Sokáig egy kifejezetten jó nevekből (Alaphilippe, Carapaz, Dan Martin, Gorka Izagirre) álló szökevénycsapat haladt elöl, a főmezőnyben pedig a Landáért dolgozó Bahrain diktálta a tempót. Colbrellinek köszönhetően Quintana elég hamar le is szakadt onnan. Carapazék a Madeleine-t el is vitték, nagyjából másfél perces előnnyel. 
Volta ao Algarve
Volta ao Algarve: Összefoglaló az ötödik szakaszról
15 ÓRA
A hegytető felé közeledve a főmezőnyből kivált Pogacar, és megszerezte az ötödik helyet. Ez nyolc hegyi pontot ért neki, aminek köszönhetően virtuálisan átvette a pöttyös trikót Cosnefroy-tól. Az élen álló négyesből lejtmenetben leszakadt Martin, őt hamar utol is érte a mezőny. 
Alaphilippe, Carapaz és Izgairre két perc előnnyel kezdték meg a Méribelt, az idei Tour legmagasabb emelkedőjét. A főmezőnyben továbbra is a Bahrain ment tempót. Tizennéggyel a vége előtt Bilbao állt élre, ezután a szökevények előnye rohamosan csökkenni kezdett. Elöl Carapaz egy fokozattal följebb kapcsolt, amivel előbb Alaphilippet, majd Izagirrét is le tudta szakítani. 
A Bahrain folyamatosan rostálta a főmezőnyt, Carapazhoz azonban egy jó ideig 15-20 másodpercnél nem tudtak közelebb kerülni, sőt a legkeményebb utolsó 5 km-en az ecuadori még növelte is az előnyét. A főmezőnyben élre állt Pogacar és De la Cruz, amivel Dumoulint, Landát, Yateset és Uránt is leszakították. Nem sokkal később pedig utolérték Carapazt.
Az utolsó három kilométeren a három legerősebb saját tempón harcolt egymással és a heggyel. Óriásit küzdöttek és végül 15-15 másodpercre jöttek meg egymáshoz képest Lopez-Roglic-Pogacar sorrendben. Lopez összetettben feljött a harmadik helyre, Roglic pedig már közel egy perccel vezet az új pöttyös trikós Pogacar előtt. 
A szakasz végeredménye: ITT
Az összetett állása: ITT
A szakaszgyőztes - Miguel Angel Lopez (Astana)
Két Vuelta-szakasz után Lopez most már elmondhatja magáról, hogy a Tourról is van győzelme. A Giro két évvel ezelőtti dobogósa ezzel jó pozícióba hozta magát, hogy vasárnap a párizsi dobogóra is felállhasson. 
A nap száma - 17
A jóváírással együtt ennyi másodperccel növelte Roglic az előnyét összetettben Pogacarral szemben.
A nap mondása
"Egész nap jól éreztem magam, a végén különösen. Ez persze nem meglepő, hisz kétezer fölött vagyunk. A feleségemre és a gyermekemre gondoltam, amikor megjöttem. Nagyon hiányoznak, ezért is különösen érzelmes most ez a pillanat nekem." (Miguel Angel Lopez)
Ez jön (09.17 - 18. szakasz)
A csütörtöki szakasz nem hegyi befutóval zárul, ám ettől még kőkeménynek ígérkezik. Összesen öt kategorizált emelkedő és több, mint 4 000 méter szint vár a mezőnyre. 
🗺️ A 18. szakasz szintrajza: ITT 
📺 Eurosport  - 12.00
Giro d'Italia
Merlier nyerte a Giro első sprintjét, a magyarok rendben megjöttek
16 ÓRA
Giro d'Italia
Összefoglaló a Giro d'Italia 2. szakaszáról
16 ÓRA