A Movistar kolumbiai versenyzőjének nehezen indult az új idény, Lopez pedig nem tagadja, hogy a kemény pillanatokban ő is gondolkodott a befejezésen. Egy friss interjúban a szezonkezdésről, az idei céljairól és az egyre erősödő háromhetes mezőnyről is beszélt. 


Mik lesznek az első versenyeid a szezonban? 
Jó állapotban, jó hozzáállással kezdtem az évet egy új csapatban, de a terv mindig is az volt, hogy későn indítok, mert még felépülőben voltam a tavalyi Girón elszenvedett bukásból. Januárban akartam elkezdeni edzeni, de aztán jött a koronavírus fertőzés és még egy hónappal eltolt mindent. Biztos nem indulok a Katalán és a Baszk körön, de Tour of Alpson és a Romandián már szeretnék. 
Giro d'Italia
Most már biztos: Evenepoel ott lesz a 2023-as Girón!
11 ÓRÁJA
Mi volt a célod a csapatváltással?
Ha sok időt töltesz egy csapatnál, szeretnél bizonyos dolgokat másképp csinálni, ez vezérelt engem is. Emellett a Movistar egy olyan sor, ami háromhetes győzelmekért küzd, ami fontos volt számomra. 
Mesélj egy kicsit a csapatról...
Elég keveset tudok, mivel eddig nem nagyon volt alkalmam találkozni velük. Az edzőtáborban a vírus miatt nem tudtam ott lenni, Unzuéval is alig beszéltem. 
Mi lett a 2019-es Vueltán tapasztalt konfliktussal köztetek? 
Ez az ügy a múlté, mindenki hibázik, mi pedig tovább léptünk. Ha nem követsz el hibákat, sose tanulsz belőlük. Most 2021 van, mi pedig együtt dolgozunk, egy családhoz tartozunk. 
Azért kerültél a csapathoz, hogy Quintanát pótold?
Mindenki a maga útját járja. Én sem Nairo helyére jöttem, ő már két éve nincs itt, az ő helyét már más át is vette. A saját céljaimat szeretném megvalósítani. 
A Tour lesz idén a célod, vagy a Giróra mész?
Az igazság az, hogy mióta a World Tourban tekerek, mindig azt a programot csinálom, amit elém tesznek. Elfogadom amit mondanak, hiszen ők a főnökeim. Az Astana mindig a Giro-Vuelta kombinációt erőltette, egészen tavalyig, amikor megpróbáltuk a Tourt. Most a csapat Tour-Vueltát akart, úgyhogy így lesz. Bár sokan mondják, hogy a Giro idén jobban feküdne nekem, alkalmazkodom ahhoz, amit a főnökeim szeretnének. Ez a csapat célja, nekem pedig jól kell ehhez hozzáállnom.
És melyik háromhetes lesz az igazi célod? 
Azt hiszem a Vuelta jobban fekszik nekem, de először a Tourra koncentrálok és meglátjuk mi lesz. 
Tavaly a Tour utolsó időfutamán rengeteg időt vesztettél, fájt lemaradni a dobogóról?
Igen, egy nappal azután hogy a (Col de Loze szakasz győzteseként) felálhattam a dobogóra, eléggé fájt. Tanulni kell az ilyen helyzetekből, mert persze csalódott voltam, de a lényeg hogy tovább dolgozzak a célon, hogy a top3-ba kerüljek. 

lopez-itt.jpg

Fotó: Eurosport

Nagy kört akarsz nyerni, de a mezőny keményebbnek tűnik, mint valaha...
Igen, a tavalyi Touron egyértelműen látszott, hogy megnőtt a színvonal. Néhány éve ott volt Froome, Nairo, Contador és Nibali, igazából ők négyen küzdöttek. Most ott van a sok fiatal, meg Nairo, Más, Roglic. Legalább 12 versenyző esélyes és mindig jönnek újak, akik meglepnek minket. A fiatalok ma már a juniorok között is egyre profibbak, mint azt Evenepoel példája is mutatja. 
Hogyan lehet legyőzni az olyan erős csapatokat, mint a Jumbo vagy az Ineos?
Egy olyan versenyző vagyok, aki folyton támad és próbálkozik. A Touron viszont látszott, hogy ez nem működik. A szint ezen a téren is növekedett, hiszen korábban csak a Sky volt, most meg két ilyen sor van. A legtöbb csapat ilyen szeretne lenni. Ha még öt segítő van a kapitány előtt, akkor nincs értelme 3 kilométerrel a vége előtt támadni. Az idők változnak, nekünk pedig alkalmazkodnunk kell, bármennyire nehéz is. 
Az Astanánál egyedüli vezér voltál, most osztoznod kell a kapitányi szerepen...
Én ezt pozitívumként látom, mert azzal, hogy itt nem csak értem dolgozik a csapat, csökkenhet a nyomás. Így több lehetőség is jöhet.

lopez-movistar.jpg

Fotó: Eurosport

Mit gondolsz, milyen lesz idén a szezon?
Tavaly elég keveset versenyeztünk. A teljes helyzet meglepetésként ért minket, nem tudtuk, a többi versenyző hogyan reagál majd erre. Idén már látjuk és szeretnénk kicsit visszatérni a normál kerékvágásba. Elérni egy csúcsformát, majd kicsit kiereszteni. Esetemben például az első ilyen top forma lehet az Alpesi kör és a Romandia alatt, hogy utána visszavegyek és készüljek a Tourra.
Mennyi szenvedéssel jár profi bringásnak lenni? 
Nehéz, az embernek óhatatlanul eszébe jutnak olyanok, mint Dumoulinnek. Őszintén, én is gondoltam már a befejezésre, ez egy bonyolult helyzet. A nyomás, a meghozott áldozatok, a kimerültség, a sérülések. Kapitányként az egész csapatért felelős vagy, de vannak kétségbeesett pillanatok, amikor nem tudsz higgadtan gondolkodni. Fontos, hogy a megfelelő emberek vegyenek körül, a család segít ebben. 
El Timepo
Tour de France
Kezdjünk megbarátkozni a gondolattal: 2024-ben nem Párizsban zárul a Tour de France
15 ÓRÁJA
Kerékpár
Tényleg létezik olyan francia, aki inkább nyerne Flandriát, mint Tour-szakaszt
16 ÓRÁJA