Frissesség, frissesség, frissesség! Ezzel a jelszóval készül a vészesen közelgő, június 26-i (már csak szűk két hónap!) Tour de France-rajtra a Jumbo-Visma és az UAE Emirates is. Megszokhattuk, hogy a legnagyobb esélyesek felvezetőversenyként a Dauphinét, a svájci kört vagy legalább valamelyik nemzeti bajnokságot bevállalják, ám idén Primoz Roglic és a címvédő Tadej Pogacar is spórol az energiával.
A két szlovén egyrészt kemény tavaszt teljesített, hisz Roglic lábában 17 versenynap, köztük egy baszk körös összetett siker és egy Fléche Wallonne-os második hely, Pogacaréban 21 versenynap, egy Liége-Bastogne-Liége-, egy Tirreno- és egy UAE-Tour-győzelem van, másrészt az olimpia miatt előrehozott Tour-nyitány egyben azt is jelenti, hogy picivel kevesebb a pihenő az ardenneki egynaposok és június vége között. Ez pedig értelemszerűen a versenynaptár, a felkészülési program átalakításával jár.
Roglic a Liége-t követően úgy fogalmazott, megérdemel némi szünetet, már csak azért is, mert május 8. és 26. között Sierra Nevada-i, majd június 11. és 20. között tignes-i magaslati edzőtábor vár rá, továbbá terveik szerint június elején bejárják a Pireneusok azon részeit, amelyek érintik a Tourt.
Giro d'Italia
Contador, Chaves és a többiek: ha a Giro a hegyekbe ér
13/05/2021 08:06
Tavaly azt vettük észre, hogy Primozból hiányzott a frissesség a Tour végén. Azzal, hogy idén nem küldjük őt többnapos versenyre, reméljük, hogy fizikailag és mentálisan is előrébb lépünk” – mondta Merijn Zeeman, a Jumbo sportigazgatója, egyértelműsítve, hogy Roglicnak kimarad a Dauphiné és a szlovén kör is. Zeeman szerint azonban nem biztos, hogy a szlovén bajnokságon (június 17. időfutam, június 20. mezőnyverseny) nem látjuk őt: „Ez attól függ, hogy a felkészülés során milyen plusz ingereket tartunk még szükségesnek. Ha értelmét látjuk, hogy ott legyen a nemzeti bajnokságon, akkor ott lesz, de ez csak az utolsó pillanatban fog kiderülni."
Nem akarunk semmit a véletlenre bízni! A lehető legjobban meg szeretnénk ismerni a Tour útvonalát, pláne annak tükrében, hogy Primoznak a baszk kör után már volt lehetősége bejárni a két időfutam pályáját. Azonban csak akkor megyünk a Pireneusokba, ha az időjárás kedvező. Az előrejelzések eléggé kiszámíthatatlanok, azt meg nem tartanánk túl okos dolognak, hogy a Tour előtt három napig fagyos hidegben és esőben tekerjünk.

Roglic és Pogacar

Fotó: AFP

Pogacar következő napjaival kapcsolatban Joxean Matxin sportigazgató nyilatkozott.
Most néhány nap pihenő vár rá, ami alatt azt csinál, amit akar, aztán május 6-án kezdődik a húsznapos sestriere-i edzőtáborunk a Tour-kerettel – ott lesz Rafal (Majka), David (de la Cruz), Jan (Polanc) és Brandon (McNulty) is, Davide (Formolo) a Girón készül. Öt nyugodtabb akklimatizációs nap után két hét specifikus edzés következik.”
A júniussal kapcsolatban a Tour címvédője a Liége-siker után picit elhamarkodottan azt mondta, a szlovén körön (június 9-13.) mindenképp indul és megpróbál minimum az első háromban végezni, Matxin azonban más lehetőségeket vázolt fel.
Az edzőtábor után elemezni fogjuk a pillanatnyi állapotát, és ezek alapján döntünk arról, hogy mit fogunk csinálni júniusban. A szlovén körverseny az egyik lehetőség a négy közül - a Dauphiné sem kizárt, de az elég rosszkor szerepel a naptárban, hisz három héttel a Tour előtt ér véget, a szlovén bajnokság is szóba jöhet, valamint az is előfordulhat, hogy egy versenyen sem áll rajthoz. Ne felejtsük el, hogy ez egy nagyon hosszú szezon. A Tour után Tadej rögtön továbbrepül Tokióba, és amint visszatér az olimpiáról, a Vuelta lesz a következő állomás, ezt követően pedig a világbajnokságon és a Lombardián is indul.
Sok nagy verseny vár még rá, ráadásul gyors egymásutánban, így talán érthető, hogy júniusban miért nem szeretnénk kockáztatni. A magaslati edzőtábor minden kérdésünkre választ ad, de semmi sem fontosabb annál, hogy a Tour kezdetén a létező legfrissebb állapotban jelenjen meg!
Forrás: Het Nieuwsblad
Liège - Bastogne - Liège
Carapazt kizárták, Valverde 41 évesen lett negyedik, Pogacar egy zseni – érdekességek a Liége-ről
26/04/2021 09:13
Liège - Bastogne - Liège
A Tour címvédője lenyomta a világbajnokot a Liège sprintjében
25/04/2021 17:23