Csapatfőnöknek lenni az országúti kerékpárban nem könnyű feladat, még egy olyan sikeres csapat esetében sem, mint a Quick-Step. A komoly krízist okozó 2020 után már idén is vannak törölt versenyek, ott van Remco Evenepoel, aki lassabban gyógyul, mint várták, és akkor még nem beszéltünk a szponzorgondokról. Interjú Patrick Lefevere-rel, a csapat első emberével. 


Tavaly tavasszal komoly gondban voltatok a csapat életben maradását illetően.
Senki sem tudta, hogy mi lesz. Senki sem tudta, hogy lesz-e verseny egyáltalán. Ha nem lettek volna, nekünk annyi. Ez annyira nyilvánvaló, hogy, aki mást mond, az hülye. 
A Deceuninck rekordévet zárt tavaly, miközben nálatok vissza kellett venni a fizetéseket. Nem furcsa ez?
Az, hogy ilyen jól teljesítettek, nem a kerékpárosoknak köszönhető, hanem magának a cégnek. Igen, visszavettem a fizetést, mert akkor nem tehettem mást. Viszont most januárban mindenkinek fizettem bónuszt kárpótlásként, minden munkatársnak. Ezt nagyon kevés cég tette meg Belgiumban, és nem tudom, hányan tették meg a mezőnyben.
Kerékpár
Vas Blanka: „Egy dobogónak tudnék örülni”
4 ÓRÁJA
Mi a helyzet most a tervezett biztonsági intézkedésekkel kapcsolatban?
A biztonság mindig csak akkor fontos, amikor baj történik. Az UCI ki akar nevezni egy balesetekért felelős megbízottat, Richard Chassot-t korábbi versenyzőt, a Romandia szervezőjét. Ő az UCI embere. Összeálltunk négyen, négy csapat, az Ineos, a Sunweb, a Jumbo és mi, és mi is akarunk ilyen megbízottat. Rengeteg a tennivaló. Van Avermaet-nak nem kellett volna buknia a Liége-en, Alaphilippe-nek nem lett volna szabad motorossal ütköznie a Flandrián. Egy ideje mondom, hogy kellene valami hangjelző készüléket tenni a kerékpárokra, mint a tolató teherautókra. Amikor hirtelen lassítani kell, ez a készülék mindig jelezne, a versenyzők pedig igenis reagálnak a hangokra. 
Remco Evenepoel, akit néha muszáj megvédeni saját magától | Eurosport
Tekintettel arra, hogy kicsit elsiette a visszatérést, és a fájdalmai miatt ebben a hónapban már biztosan nem ülhet kerékpárra, volt ideje alaposan átgondolni az új ruhakollekcióját. Ez persze így szó szerint nem igaz, de tényleg benne volt a tervezési folyamatban. Ha már az edzésekről le kellett mondania.
Cavendish megkerülhetetlen. Anno volt neki 1 milliós fizetése is nálad, jövőre százezerért teker majd. Ez rendben van neki?
Mindannyian láttuk, ahogy sírt a Gent-Wevelgemen. De ő már hetekkel azelőtt megkeresett. Eljött hozzám, itt is sírt, de én mondtam, hogy nem tudok ígérni semmit. Aztán felhívott pár embert, és újra tárgyaltunk. Végül egy méltatlanul kis összegben egyeztünk meg, de mondtam, hogy nem tudok többet fizetni. Egyébként azt mondta, akár ingyen is jönne, de persze ilyen nincs. Az edzőtáborban láttam, milyen boldog, mennyire örül, hogy így alakult. 
Nehéz megmondani, milyen szezon áll előttünk. Az első európai versenyeket törölték.
Egy hónap van az Omloopig. Azt muszáj bekalkulálnunk, hogy nem lesznek nézők. Ha működik úgy a dolog, ahogy tavaly augusztustól, akkor lesz egy értelmezhető szezonunk. Addig nincs nagy gond, amíg csak a felkészülési versenyeket törlik. 

Esl9HUrXcAMm8Gy.jpg

Fotó: Eurosport

Márciusban dől el, hogy szerződést hosszabbít-e veletek a főszponzor, a Deceuninck. Mi várható?
A cég vezetése eldönti, hogy akar-e velünk hosszabbítani a következő két évre vagy sem. Ha igen, akkor van egy hónapom, hogy eldöntsem, elfogadom-e az ajánlatot. Ha nem, akkor szarban leszünk, hacsak nem találunk valaki mást. Akkor lehet, inkább eladom a csapatot, amihez három éve is nagyon közel voltam. Már csak a kézfogás hiányzott köztem és Sylvan Adams, az Israel Start-Up Nation jelenlegi tulajdonosa között. Igaz, nekem csak 20 százalékom van a csapatban, Bakalának 70. Nem tudom, Bakala folytatná-e, ha én bedobnám a törölközőt. 
Remco Evenepoel egyértelműen része a hosszútávú terveidnek. Mi a helyzet most vele?
Nem állunk olyan jól, mint gondoltuk. Sokan Remcót hibáztatták, amiért újból le kellett állnia, pedig ő nem hibázott. Ő azt teszi, amit mondunk neki. Az orvosok voltak túl optimisták, ők mondták, hogy edzésbe állhat. A lényeg, hogy most Spanyolországban van, ami nem jó, mert nem edzhet a többiekkel. Február 8-án lesz a következő CT, reméljük, utána már tényleg tekerhet, addig marad az úszás. A cél továbbra is a Giro, de nyomás nélkül, a tanulás a lényeg. 
HLN
Kerékpár
Philippe Gilbert búcsúzik: „A virágokat a dobogón adjátok ide, ne a rajtnál, köszi!”
10 ÓRÁJA
Kerékpár
Karbonsemlegesség karbonvázon?
TEGNAP 15:27