„A média meg a kritikusai nyilván örülni fognak, ha Evenepoel kudarcot vall, és nem lesz tényező összetettben. Én azonban nem így látom ezt a kérdést. Ő még csak 22 éves, és a szerződése 2026 végéig szól. Addig élvezi a bizalmunkat, és minden segítséget meg fog kapni, hogy elérhesse a céljait”– mondta a HLN-nek adott interjúban Patrick Lefevere, aki szíve szerint jövőre nem a Touron, hanem a Girón indítaná Evenepoelt.
A Quick-Step főnöke arról is mesélt, hogy a világbajnok Julian Alaphilippe-nek ilyen fizetésért cserébe valamit mutatnia kell a Vueltán, ahol nem számít majd kudarcnak, ha Remco Evenepoel mégsem lesz tényező összetettben.
Lefevere ezen kívül Cavendish búcsújáról, Merlier érkezéséről, és a csapata távlati céljairól is beszélt.
Kerékpár
Evenepoel óriásit ment, Valter Ati ugyancsak, Van der Poelt letartóztatták - ESB podcast
EGY NAPJA
Szurkolsz Jakobsennek a vasárnapi Eb-n?
Ott van a keretben?
Ott. És Merlier is.
Nem tudom kik lesznek az ellenfelek, az Eb nem egy fontos verseny.
Az viszont nagy dolog, hogy Cavendish helyére sikerült megszerezni egy jó sprintert.
Régóta ismerem Timet, ráadásul a nagyszüleivel is jóban vagyok. 2019-ben volt esélyem megszerezni, de zűrösnek tűnt a szerződése, és a Roodhoft-tesókkal ellentétben, én nem kockáztattam. Azóta folyamatosan kapcsolatban voltunk, szóval most egy-két találkozó után meg is egyeztünk.
Még soha nem volt olyan sprinter, aki megbukott volna a Quick-Stepnél –mondta nemrég Merlier. Milyen terveid vannak vele?
Engem nagyon emlékeztet Johan Museeuw-ra. Messziről is képes támadni, viszonylag kevés segítséggel, és képes befejezni az akcióit. Elég más típus versenyző, mint Fabio. Nemrég megy országúton, ezért nem is volt meg az alapja annak, hogy befejezzen egy háromhetest. Ennek viszont most már eljött az ideje.
Merlier megvan, Arnaud De Lie-ről viszont lemaradtatok.
Ezt sajnálom, bár kevesen tudják, hogy már régebben is kaptam egy telefonhívást a menedzserétől, és elvittük volna "próbajátékra". Ahol azonban meg sem jelent. De személyesen írt nekem egy üzenetet, ahol elmagyarázta, hogy elnézést kér, de jól érzi magát a Lottónál, szavát adta a vezetőségnek, és nem szeretné megsérteni őket. Ezt elfogadtam, és megértettem.
Merlier érkezése egyúttal Cavendish búcsúját is jelenti.
Szívszorító az egész, és higgyétek el, nagyon sajnálom ezt a helyzetet. Én tényleg azt hittem, hogy 2021 végén abbahagyja. Egészen addig, amíg augusztusban hirtelen meg nem gondolta magát. Mondtam is neki:
Mark, most aztán jól kicsesztél velem.
De csak találtunk rá módot, hogy maradhasson. Az év elején elég hamar megbékélt azzal a ténnyel, hogy Fabio megy a Tourra, bár a rajt előtt nem sokkal volt egy közös vacsoránk, ahol elmondta, készen áll, amennyiben mégis szükség lenne rá. Szóba került a visszavonulása, én elmondtam neki a véleményemet erről, ő viszont folytatni akarta. Ezt tiszteletben tartom, remélem talál magának egy megfelelő csapatot, és szépen alakul ez a történet.

Mark Cavendish

Fotó: AFP

Lassan itt a Vuelta, így mindenkit az érdekel, hogy mit várhatunk Evenepoeltól?
Mondhatok én akármit, a sajtó úgyse figyel rám, és csak a saját véleményét hangoztatja.
Itt vagyunk és figyelünk.
Ha beleállna abba, hogy Vueltát szeretne nyerni, akkor nagyképűnek tartanátok, majd szépen belerúgnátok. Pont, mint a svájci kör után.
Ő inkább szakaszgyőzelmekről beszélt, mint az összetettről.
Jól is tette. A három holland szakaszból bukás meg időhátrány nélkül kell kijönnünk, mert a verseny Baszkföldön kezdődik. Ha az egyéni időfutam után jól áll, akkor kezdhetünk el az összetettről beszélni.
A san sebastián-i egynapos óta azért sokan hajlamosak vele kapcsolatban túlzásokba esni.
Álmodozni lehet, az soha nem tilos. Én egyet tudok: Remco mindent megtett, hogy készen álljon a Vueltára. Néha kicsit sajnálom is. Nem ismerek senkit, aki ilyen fiatalon, ennyire megszállottan dolgozna, és ennyi időt tölt hegyi edzőtáborban. Jó lenne, ha a befektetett munkáért, "kapna" valami sikerélményt cserébe.
Ha esetleg nem lesz tényező összetettben, akkor az nálad egyenlő a kudarccal?
A média meg a kritikusai nyilván örülni fognak, ha Evenepoel kudarcot vall, és nem lesz ott összetettben. Én azonban nem így látom ezt a kérdést. Még csak 22 éves, és a szerződése 2026 végéig szól. Addig élvezi a bizalmunkat, és minden segítséget meg fog kapni, hogy elérhesse a céljait. A probléma az, hogy az embereknek rövid a memóriájuk. Remco 5 évvel ezelőtt még nem is volt versenyző. A lombardiás bukása miatt pedig egy teljes évet veszített.
Többször említetted, hogy a fokozatosságban hiszel, épp ezért Remco 2023-ban valószínűleg nem lesz ott a Touron. Ezen a Soudal (új főszponzor) érkezése változtathat valamit?
Kezdjük ott, hogy minden tiszteletem a Soudal főnökeié, mert gyorsan döntöttek, és nem kellett hónapokig tárgyalunk. Kitaláltak valamit, megegyeztünk, és tartották magukat a megbeszéltekhez. Évről-évre emelkedik majd a költségvetésünk, és természetesen egy GT-győzelem esetén szép bónuszt fizetnének. Nem nekem, hanem az adott versenyzőnek.

Patrick Lefevere

Fotó: AFP

Akkor most végre rendben vagytok pénzügyileg és bátran lehet igazolni?
Hogy sok pénzünk lenne? Na, ne vicceljünk. Sok pénzt eddig én csak a tv-ben láttam.
De nem fogok a sarokban ülni és azon siránkozni, hogy valamire nincs keretem, mert a rendelkezésünkre álló eszközökkel kell dolgoznunk. A mentalitás rendben van, a szakmai stáb kiváló, és ez a lehető legjobb alap. De nyilván fejlődünk kell bizonyos dolgokban, hisz nem vagyunk hozzászokva ahhoz, hogy háromhetes győzelemért dolgozunk. Ha Remco tényleg esélyes lesz a nagy körversenyeken, akkor az sok változást hozhat, és nálunk is más versenyekre kerül a hangsúly. Még az is lehet, hogy háttérbe szorulnak a tavaszi egynaposok.
Vagyis ha GT-győztes csapatot építesz, pár dolgot biztosan meg kell változtatni?
Nem pár dolgot, hanem nagyjából mindent. Főleg a mentalitásunkat. Például most nem járunk túl szervezetten magaslati edzőtáborba. Aztán ott van a szezon eleje, én szabályosan rosszul érzem magam, ha februárban nem nyerünk. Márpedig ez simán bekövetkezhet, ha elengednénk bizonyos tavaszi versenyeket. Az egyik francia kollégám - nem mondok nevet - egyszer azt mondta Sagannak: „Peter, nem baj ha nem nyersz az év elején, csak mosolyogj.” Ha így nézzük, azért az egy elég drága mosoly.

Remco Evenepoel

Fotó: AFP

Tehát ha Remco megy egy nagy Vueltát, akkor..
Akkor semmi extra nem történik jövőre. 2024-re viszont kihatással lehet.
És mi lesz a Tourral?
Októberben kiderül, de az én fejemben Vuelta-Giro-Tour a sorrend. De hangsúlyozom, ezt csak én gondolom így.
Nem volt nagy a kísértés, hogy már idén elvigyétek a Tourra?
Egyáltalán nem. Szóba sem került.
És Alaphilippe? Világbajnokként nincs könnyű éve, lemaradt a Tourról, de most ő is Vueltázik.
Remélem nem játssza el azt, amit tavaly a Touron, vagyis láthatóan spórol, és három héten át a vb-re készül. Ezt egyszer meg lehetett csinálni, de nem ezért fizetjük. Én mindig elsőként fogom megvédeni az embereimet, de más látni ezt egy olyan versenyzőtől, aki 70.000 eurót keres, mint aki milliós fizetést visz haza. Szóval remélem egyszer-kétszer villanni fog a Vueltán.
Forrás: HLN.be
Országúti Világbajnokság
Evenepoel zseniális, 26 kilométeres szóló után nyert világbajnoki aranyat
TEGNAP - 07:12
Országúti Világbajnokság
„Mindent megbeszéltünk, mint egy jó házasságban szokás” - a belgák egymásért tekernének a vb-n
22/09/2022 - 16:54