A belga csapatfőnök a mentális gyengeség mintapéldájának nevezte sprinterét, akire nehéz utolsó hónapok várhatnak a Quick Stepnél.

Megszokhattuk már, hogy ha Patrick Lefevere valamit a fejébe vesz, azt nehezen engedi el. Agresszív mentalitásának gyakran van olyan eredménye, amiből csapata, versenyzői és ezzel az egyszerű kerékpárrajongók is profitálnak, nem egyszer viszont kínos pillanatokhoz vezet. Néhány éve például egészen addig védte Iljo Keissét, aki illetlenül viselkedett egy pincérnővel, amíg a főszponzor Deceuninck szólt rá, hogy ezzel nem mutat jó példát. Most a csapat sprintere, Sam Bennett körül kezd kialakulni hasonló helyzet.
Az ír versenyző az előző idény elején érkezett a Quick Stephez, miután hosszas konfliktus után távozott előző csapatától, a Borától. A német sornál nem számoltak vele sem a Girón, sem a Touron, Lefevere viszont köré építette a sprintvonatot a francia körön, aminek tavaly zöld trikó is lett az eredménye. Úgy tűnt, a csapat és Bennett között minden rendben van, az idei szezon közben viszont valami megváltozott.
Országúti Világbajnokság
Van Aert: „Kicsit kezd sok lenni az ezüstérmekből”
8 ÓRÁJA
A konfliktus Lefevere és az ír sprinter között először a belga körverseny előtt került nyilvánosságra, amikor Bennett térdsérülésre hivatkozva nem vállalta a szereplést a Tour utolsó felkészülési versenyén. A belga csapatfőnök ekkor a sajtónak fakadt ki, lényegében hazugnak és gyávának nevezve a versenyzőjét:
Nem tudom bizonyítani, hogy nem fáj a térde, de kezdem azt hinni, ez inkább szól a kudarctól való félelemről, mint a fájdalomról.
A huzavona ezután heteken át ment a felek között, Lefevere pedig többször nyilvánosan kritizálta és mentálisan gyengének nevezte Bennettet. A Tour-keretben végül Marc Cavendish vette át a helyét (ezt a döntést a megnyert zöld trikó fényében aligha lehet hibásnak nevezni), a csapatfőnök pedig az ír versenyző kapcsán a tisztelet hiányáról beszélt, és büntetést helyezett kilátásba.
„Ha viselkedik, akkor versenyezhet. Ha nem, akkor 3 hónapig nem megy és a fizetésének is csak a felét kapja meg. Gyerekkorom óta azt tanultam, hogy aki fizet neked, az a főnök és felé tiszteletet kell mutatnod. Ő viszont nem mutatott irányomba tiszteletet.”

Patrick Lefevere

Fotó: AFP

Ekkoriban elkezdtek felmerülni a pletykák, hogy Bennett az idény végén távozik a csapattól és épp a Borához térhet vissza (ahol Sagan és Ackermann távozásával ezúttal elsőszámú sprinter lenne). Lefevere ezzel kapcsolatban sem mulasztotta el kritizálni a versenyzőjét:
Az, hogy nyilvánosan sír, amiért a Bora rosszul bánt vele, majd alig 14 hónappal később újra aláír ehhez a csapathoz, többet mond el róla, mint rólam. Nekem vannak tökeim, neki nincsenek.
Ezután jött a Tour, Lefevere pedig ugyan Cavendish sikerei kapcsán sosem felejtett el odaszúrni egyet-egyet Bennettnek, a konfliktus azonban kicsit háttérbe szorult. Egészen mostanáig, amikor a zajló tokiói olimpia, különösen az amerikai tornász, Simone Biles visszalépése kapcsán ismét reflektorfénybe került az élsportolók mentális egészségének kérdése, így Lefevere szokásos heti jegyzete is ezzel a témával foglalkozott. Bennett ügye pedig természetesen nem maradhatott ki belőle.
A belga csapatfőnök sokat dicsérte olyan korábbi bringásait, mint Johan Museeuw, vagy Frank Vandenbroucke, majd rátért arra, hogy a jelenlegi keretében mi a helyzet ilyen téren:
Sose volt mentálisan instabil versenyzőm, de néhány „különleges eset” azért akad. Rémi Cavagna például nem egy ideges fajta, – hiszen a horgászat a hobbija – de néha rá tud stresszelni a dolgokra. Páran mondják, hogy Remco Evenepoel nem tudja kezelni a bringáját, de Cavagna az elején még egy kulacsot sem mert megfogni, vagy felemelni a kezét ünnepelni. Minden fejben dől el. Tim Declercq is intelligens srác, de rágörcsöl, ha magáért kell mennie.

Cavagna az egyike a Quick Step „különleges eseteinek”

Fotó: Getty Images

Ellenpéldaként pedig persze Bennettet vette elő:
És persze ott van Sam Bennett. Számomra ő a mentális gyengeség mintapéldája. Elhagyta a Borát és nyilvánosan panaszkodott, hogy zaklatták és majdnem depressziós lett emiatt. Majd 14 hónappal később visszamegy. Ez olyan, mint amikor egy nő családon belüli erőszak áldozata, mégis hazamegy.
Az vélhetően sose fog kiderülni, hogyan kezdődött a konfliktus kettejük között és mennyi igazság van Lefevere vádjaiban, a csapatfőnök hadjárata azonban egy mentálisan instabilnak tűnő versenyzőjével szemben ezen a ponton nem igazán hat elegánsnak.
Bennett jövő évi csapat napokon belül hivatalossá válhat, az viszont még kérdéses, mi vár rá a szezon hátralévő részében. Úgy tudni, a Vueltán és a brit körön biztos nem indul, de az sem lenne meglepő, ha már egyáltalán nem versenyezne a Quick Step színeiben. Abban viszont biztosak lehetünk, hogy Lefevere heti jegyzeteiben még sokáig előkerül majd a neve.
Forrás: részben Het Nieuwsblad, Cyclingnews
European Championships
Akit nem lehetett lerázni – Sonny Colbrelli hazai pályán lett Európa-bajnok
13/09/2021 16:15
Kerékpár
Lefevere hadat üzent a szezon végén távozó Sam Bennettnek
09/09/2021 10:55