Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Vas Blanka: "Tetszett a szerep, amiben a Vueltán versenyezhettem!"

Rév Dániel

Publikálva 09/05/2023 - 06:09 GMT+2

Az első számú magyar női kerékpáros, Vas Blanka szezonbeli első többnaposán két szakaszon is negyedik lett, és sokat segített kapitányának a nehéz szakaszokon. A verseny utáni napon arról kérdeztük, hogy élték meg a Movistar támadását, és hogy érezte magát abban a szerepkörben, amiben most először ment: nehezebb szakaszok végén ő sprintelt a világ legjobb csapatában egy jó eredményért.

Vas Blanka centikre a dobogótól, újabb negyedik hely a Vueltán

Azok után, hogy áprilisban beugróként elindult a Brabantse Pijlen, Vas Blanka szezonja valójában május elsején kezdődött, az átnevezett és új időpontban megrendezett női Vuelta első szakaszán Torreviejában. A csapatidőfutam jól sikerült Blanka szempontjából: a csapata nem veszített jelentős időt a riválisokkal szemben, a magyar kerékpáros pedig nagyot mentett az utolsó kilométeren, kikerülte leszakadó csapattársát, Niamh Fisher-Blacket és nagyjából 5 másodpercet nyert az összetett kapitány Demi Volleringnek.
A második szakasz előtt nekünk is meglepetést okozott azzal, hogy elmesélte: a dimbes-dombos végjátékban Vollering mellett rá is fog koncentrálni az SD Worx, és sprintelhet a szakasz végén. Mint a verseny után elmondta az Eurosportnak, Anna van der Breggen, a csapat kiváló versenyzőből lett sportigazgatója találta ki számára ezt a szerepkört, miszerint a nehezebb, de nem nagyon nehéz napok végén sprinteljen, mert a megindulása elég lehet ahhoz, hogy jó eredményeket érjen el kisebb mezőnyös sprintekben.
Ez be is jött: a második és a negyedik szakaszon is negyedik lett, utóbbin néhány centivel maradt a korait indító csapattársa, Marlen Reusser mögött, lemaradva ezzel az első WorldTour-dobogójáról.
"Amikor Lorena Wiebes vagy Lotte Kopecky ott van a csapatban, akkor úgyis értük fogunk menni, de örülök neki, hogy én is lehetőséget kaptam. Én magam nem érzem annyira erősnek a sprintem, de ettől még tetszett, hogy sprintelhettem. Az első sprintszakaszon elkövettem azt a hibát, hogy fejben kicsit elengedtem a dolgot, amikor előttem megindult Charlotte Kool, mondván, úgyse tudok vele menni. Aztán láttam, hogy mögöttem nem igazán jött senki. A másodikban volt egy kis pechem a helyezkedésnél, de az ilyen sprintekhez szerencse is kell."
picture

Vas Blanka nagyot sprintelt az esélyesekkel, negyedik lett a Vuelta keddi szakaszán

A Vuelta többi szakaszán elsősorban Demi Vollering segítése volt Vas Blanka feladata. A harmadik etap az oldalszélről szólt, ott nem tudott elöl maradni az élcsoporttal, majd jött a hétvége, három komoly hegyi szakasszal. A verseny dinamikája akkor fordult meg, amikor a hatodik szakasz elején az SD Worx hét versenyzője közül öt (köztük Vas, Vollering és Fisher-Black) megállt egy egészségügyi szünetre, a Movistar, Annemiek van Vleuten csapata pedig ekkor indult meg.
"Azon a szakaszon nagyjából két kilométernyi szakaszon volt oldalszél, amúgy nagyrészt szembeszél volt, és a Movistar megindulása után nagyjából tízen szakadtak le a mezőnytől, úgyhogy nem éreztük úgy, hogy ott meg kellett volna indulni. Onnantól az volt a feladatunk szinte az egész csapattal, hogy az első emelkedő lábáig próbáljuk a létező legnagyobb tempót diktálni, Demi is beforgott, hogy a lehető leggyorsabbak legyünk. Én meg nyomtam, amíg bírtam, aztán az első hegy lábánál kiborítottam."
A nagy meló ellenére Vollering bő egy percet kapott van Vleutentől és a trekes Gaia Realinitől, így 1:11 hátránnyal kezdte meg az utolsó szakaszt, amin a legendás Lagos de Covadonga emelkedő várt a versenyzőkre.
"A szakasz közepén volt egy emelkedő, nekünk az volt a feladatunk, hogy azon próbáljunk minél nagyobb tempót diktálni, megpróbálni leszakítani vagy legalább kifárasztani a Movistaros segítőket. A csapatnál nagyon megdicsértek azért a munkáért, amit beletettem abba a szakaszba" - mondta Vas Blanka, aki az elvégzett feladata után laza, már-már edzéstempóban tekert fel a kőkemény hegyre. Vollering közel került az összetett megnyeréséhez, ám van Vleuten végül 9 másodperccel győzött.
A szombati szakasz után mindenki nagyon csalódott volt az SD Worxnél, ráadásul másodszor kerültek abba a helyzetbe, hogy a zsűri döntése a kocsisor megállításáról rosszat tett a csapat esélyeinek, miután pénteken Fisher-Blacket nem hagyták a kocsisoron visszazárkózni a főmezőnyhöz egy bukás után. Blanka elmondása szerint Volleringen érezték, hogy nem volt annyira letört az események után, ez pedig nekik is segített átlendülni a rossz hangulaton.
picture

Vas Blanka centikre a dobogótól, újabb negyedik hely a Vueltán

Alapvetően élvezte a versenyt, jó volt a hangulat a csapaton belül, a szobatársa a luxemburgi újonc Marie Schreiber volt ("aranyos lány, de sokat kell még tanulnia" - mondta félig viccelve a Schreibernél kétségtelenül rutinosabb Vas), jól működött a közös munka, és mind a csapat vezetése, mind a kapitány Vollering nagyon meg volt elégedve a magyar kerékpáros munkájával.
Maga a Vuelta Blanka elmondása szerint érezhetően szintet lépett a korábbi évekhez képest, jobb szállodákban laktak a versenyzők, szervezési szempontból is érezhető volt az a szintlépést, ami a versenyt kívülről nézve is jellemezte.
Vas Blanka következő versenye a péntektől vasárnapig tartó Itzulia Women, azaz a női Baszk körverseny lesz, ahol a Vuelta legkeményebb hegyi etapjainál jóval könnyebb, de azért eléggé dimbes-dombos szakaszok várnak a mezőnyre.
Női Baszk körverseny közvetítések (az eurosport.hu-n és az Eurosport Appban, magyar kommentár nélkül):
  • május 12. 12:30
  • május 13. 12:30
  • május 14. 18:00
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés