Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Vas Blanka: "Szükségem volt már egy normális felkészülésre"

Rév Dániel

Frissítve 01/05/2023 - 09:31 GMT+2

Az első számú magyar női kerékpáros egy beugrás után hétfőn az új időpontban, új hosszal megrendezett Vuelta Femeninán kezdi 2023-as országúti naptárát. Vas Blankától a verseny előtt megkérdeztük, hogy zajlott a felkészülése, mik a tervei a szezonban, és mik a konkrét céljai a Vueltán, ami egy csapatidőfutammal indul Torreviejában.

Vas Blanka elkezdte az országúti szezont - Persico nyerte a Barabantse Pijlt

Ugyan a Brabantse Pijlen már volt egy beugrása, a tervezett versenynaptára hétfőn kezdődik a jelenlegi legjobb magyar női kerékpárosnak. Vas Blanka, a tavaszt óriási fölénnyel uraló SD Worx színeiben áll rajthoz a hétfőn kezdődő Vuelta Femeninán, amely új névvel, új időpontban és most először hét szakaszos versenyként igyekszik felnőni a jóval nagyobb hagyományokkal rendelkező Giro Donne és a tavaly óriási sikerrel és médiafigyelemmel elindított Tour de France Femmes mellé.

Snowboard, majd alapozás Tenerifén

Miután a világbajnoksággal lezárult a cyclocross-szezon, Vas Blanka a csapatorvosával egyeztetve három hét pihenőt kapott.
"Másfél hetet töltöttem teljesen bringa nélkül, utána edzésterv nélkül edzettem egy-két órákat, amikor jó idő volt. Már nagyon kellett egy kis pihenő."
Blanka, aki korábban síelt, megpróbálkozott a snowboarddal és nagyon tetszett neki, olyannyira, hogy már azt várja, hogy a jövő évi cyclocross-szezon után újra hódeszkára álljon.
A kerékpáros edzéseket Tenerifén kezdte egy két hetes edzőtáborral, ahol a csömöri bringásokkal volt kint... de nem tekerhetett velük, - köztük az öccsével, Barnabással, aki 17 éves - mert kifejezetten hosszú, alacsony pulzusos edzéseket kellett teljesítenie, a csömöri srácok pedig túl gyorsan mentek ehhez.
Ezután itthon készült a szezonra, majd amikor rosszra fordult az időjárás, úgy döntött, hogy Gironába megy. Ekkor jött a lehetőség, hogy beugorhat a Brabantse Pijlre, ami jól jött, mivel a kerékpárja nem érkezett meg Spanyolországba, és emiatt nem igazán tudott rendesen edzeni. A verseny után viszont már a bringa is odaért Gironába, így ott folytatta a felkészülését egészen szombatig, amikor két csapattársával busszal utazott el a Vuelta nyitószakaszának otthont adó Torreviejába.
"Igazából ez a kihagyás egyáltalán nem számít hosszúnak. Csak egy normális holtszezon volt egy normális felkészüléssel, amire szükségem is volt a cyclocross-szezon után. Ha úgy nézzük, egy átlagos országúti versenyzőnek a felkészülése még ennél is hosszabb. A cross-szezon után a csapatorvosommal egyeztettem, és ő javasolta, hogy jó lenne most már egy olyan periódus, amit alacsony zónákban végigedzek, hogy jó alapokat építsek fel a szezonra. Ez a télen teljesen elmaradt. Nem lehet egész évben a maximumon teljesíteni, néha kicsit lazábbra kell venni az edzéseket."
Felvetésünkre, miszerint bizonyos cx-specialisták, mint pl. Shirin van Anrooij sokkal korábban elkezdték a versenyzést országúton, Blanka úgy reagált, hogy egyrészt a holland a cyclocross versenyeket kezdte jóval később, nagyobb leállás után, másrészt őt a Trek teljesen máshogy építi fel és versenyezteti, mint amilyen tervei az SD Worxnek vele vannak.

Szép fokozatos építkezés országúton

"Nálunk az összes fiatal versenyzőt szép lassan építgetik, nagyon fokozatosan egyre több edzésünk van, és nincsenek nagyon komoly elvárások felénk, csak az, hogy évről évre egy picivel profibbak legyünk, egy kicsit fejlődjünk. Lehet, hogy ez sokszor nem látszik a versenyeken kívülről, de a csapaton belülről teljesen másképp nézik a dolgokat. A Brabantse Pijl közvetítéséből nem látszott, hogy elég sokat dolgoztam az első két órában, mindenki meg volt lepődve, hogy milyen erős vagyok, miközben az eredményen ez nem látszódott."
"Itt elégedett velem mindenki, otthon meg úgy látom, hogy nem."
"Az a célom a szezonra, hogy egy kicsit többször legyek ott a versenyek végjátékaiban és egy kicsit fejlődjek az országúti versenyzésben. Továbbra sem mindig megy a verseny közbeni táplálkozás jól, márpedig ez is kell ahhoz, hogy ott legyek. Különösebb elvárások nincsenek, a Vueltára is úgy megyek, hogy meg akarom nézni, hogy meddig bírom a legjobbakkal az emelkedőkön."
picture

Vas Blanka

Fotó: AFP

Vuelta: fontos szerep a csapatidőfutamon

A spanyol verseny egy szűk 15 kilométeres csapatidőfutammal kezdődik, amelytől egy kicsit félnek az SD Worxnél, mert nem túl összeszokott a keretük. Nincs olyan szinten megtervezve az, hogy milyen ütemben fognak forogni a versenyzők, mint a legnagyobb férfi csapatoknál, de Anna van der Breggen állította össze a sorrendet, amiben tekerni fognak, és ezen egy változtatás lesz a közös edzés alapján.
"Van olyan a csapatban, mint Elena (Cecchini), aki világbajnok ebben a szakágban, és van olyan (a cyclocrossból ismert, 20 éves Marie Schreiber), akinek ez az első versenye a csapattal így csapatidőfutamban is most először fogunk együtt menni. Emiatt elég nagyok a különbségek a csapaton belül. Nehéz is pontosan kiszámolni, hogy ki mennyit vezessen, mert nem szabad úgy kifullasztani magunkat, hogy ne tudjunk beállni a sor végére. Az biztos, hogy Marlen Reusser sokkal többet fog vezetni mint én, de szerintem nem bánja :)"
Az SD Worx célja az összetett megnyerése Demi Volleringgel, aki az ardenneki versenyeken triplázni tudott. Az egyetlen dolog, amitől tartanak, az az, hogy a nagyon intenzív tavaszi egynaposok után hogy fogja bírni a kapitány. A sík, várhatóan sprintben végződő szakaszokon Femke Markust próbálják majd segíteni, lehet, hogy az ő felvezetésében is jut valamekkora szerep Blankának, aki a tavalyi Girón már segítette Lotte Kopeckyt.
A Vuelta után két másik spanyolországi többnapos vár Blankára, jövő héten a baszk körön, egy héttel később pedig a Burgosi körversenyen számít rá a csapata. Nyáron pedig jön megint egy kis mountain bike: az országos bajnokság és egy itthoni verseny után a világbajnokságon az U23-asok között szeretne elindulni. Ez lesz a fő versenye a vb-n, de a tervek szerint a két nappal későbbi országúti mezőnyversenyen is rajthoz szeretne állni.

Közvetítéseink a Vuelta Femenináról:
05.01. 12:30 eurosport.hu, Eurosport App élőben magyar kommentárral, 22:00 Eurosport2, 0:30 Eurosport1
05.02. 15:30 Eurosport1
05.03. 15:30 Eurosport1
05.04. 15:30 Eurosport1
05.05. 14:00 Eurosport1
05.06. 14:00 eurosport.hu, Eurosport App élőben magyar kommentárral, 17:45 Eurosport1
05.07. 14:00 eurosport.hu, Eurosport App élőben magyar kommentárral, 17:45 Eurosport1
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés